Test: Suzuki S-Cross SX4 1.4 BoosterJet Elegance

Fotografije su jedno a stvarnost drugo. S-Cross je automobil koji neuporedivo bolje izgleda uživo - i ne samo to. Nema mnogo modela koji ostavljaju utisak kompletnog vozila, kao što je ovaj Suzuki, kome je zaista teško naći manu.

Podeli
Suzuki S-Cross SX4 1.4 BoosterJet: zapremina 1373 ccm; snaga 103 kW (140 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 220 pri 1500-4000 o/min
Suzuki S-Cross SX4 1.4 BoosterJet: zapremina 1373 ccm; snaga 103 kW (140 KS) pri 5500 o/min; maks. o. mom. 220 pri 1500-4000 o/min

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Krosoveri su kategorija vozila koja polako postaje dominatna u odnosu na standardne automobile. Suzuki je želju kupaca prepoznao još krajem osamdesetih, kada je Vitara praktično uspostavila nove standarde na svetskom tržištu.

U međuvremenu su se pojavili brojni modeli ovog japanskog brenda, koji su dodatno podigli kriterijume među kupcima automobila.

I ne samo to, Suzuki je navikao klijente da za svoj novac dobiju više u odnosu na konkurenciju i to je jedna od glavnih karakteristika i današnjih modela. Najnoviji u nizu je redizajnirani S-Cross.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4300/1785/1585 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2600 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4300/1785/1585 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2600 mm

Ovaj auto je po svojim dimenzijama pozicioniran iznad aktuelne Vitare i pripada takozvanom C segmentu. Tokom nedavnog fejslifta promenjen je dizajn prednjeg dela, uvođenjem nove maske sa mnogo hromiranih detalja.

Moramo da priznamo da nas na fotografijama nije baš oduševio, ali je prvi susret uživo promenio mišljenje o dizajnu. S-Cross jednostavno nije previše fotogeničan auto, ali kada stanete ispred njega shvatite da je odluka dizajnera zaista na mestu i da auto deluje vrlo zrelo, autoritativno i elegantno.

Štaviše, izgleda još bolje nego do sada.

Novina su i farovi u punoj LED tehnologiji, uključujući dnevna, srednja i duga svetla, sa automatskom nivelacijom visine snopa svetla.

Suzuki je ovim napravio pravi potez, jer mnogo bolje osvetljavaju put, intenzitet je dosta veći i veoma efikasno obavljaju posao i sa kratkim i sa dugim svetlima. Ukratko, to su najveće vizuelne promene. Na drugi pogled, već prilikom prvih kilometara, imali smo utisak da je ovo potpuno nov auto.

Razlika je velika, S-Cross je sada daleko kompletniji u pogledu voznih karakteristika. Tu mislimo bukvalno na sve, od veoma preciznih i mekih komandi, pa do reakcije na njih, počevši od odličnog turbo-benzinca, preko upravljanja, ponašanja na putu privelikim brzinama, u krivinama, preko rupa, zvučne izolacije, pa sve do bezbednosnih sistema kao što su automatsko kočenje i adaptivni radarski tempomat.

Suzuki ne otkriva previše ali S-Cross je ozbiljno unapređen tako da u vožnji ostavlja utisak potpuno novog automobila.

Na žalost, materijali u kabini nisu bitnije promenjeni. Dobar deo komandne table jeste mek na dodir, ali je zato tvrda plastika i dalje dominanta na ostalim površinama, uključujući i tapacirung ispod donje ivice prozora u vratima.

To je praktično jedina zamerka S-Crossu, koji je našem tržištu veoma zanimljiv zbog toga što najbolje opremljena verzija sa sjajnim 1.4 turbo-benzincem od 140 „konja“ košta manje od najjeftinijeg direktnog konkurenta sa manjim i slabijim motorom – Nissana Qashqai.

Iako S-Cross ima za nijansu manje spoljašnje dimenzije, kabina nije manja. Utisak je da pozadi ima čak i više mesta za glavu i noge, a podaci govore da je i prtljažnik veći za skoro 30 litara.

Prtljažnik: 430/1269 l
Prtljažnik: 430/1269 l

Najveći utisak na nas je ostavila ukupna solidnost i kvalitet završne obrade. Posebno ističemo inženjering na polju mehanike, tako da je konstrukciono ovaj Suzuki na nivou najboljih „Nemaca“.

Za volanom se sedi vrlo udobno, a veliki hod upravljača po dubini i relativno odmaknute nožne komande omogućavaju čak i blago zavaljen položaj vozača, što je bliže limuzinama nego SUV automobilima.

Ručica šestostepenog menjača ima kratke hodove i vrlo je precizna. Sve komande su meke i odlično usklađene, tako da je S-Cross u ovom trenutku jedan od najsofisticiranijih modela u klasi.

Novina u redizajniranom modelu je i turbo-benzinac zapremine 1.4 litra sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Premijeru je imao prošle jeseni u Vitari S i do sada se odlično pokazao.

Izuzetno je tih, miran i uglađen. Na leru se gotovo i ne čuje a u vožnji je spreman na sve greške vozača u smislu sposobnosti da trenutno povuče i na vrlo niskim obrtajima.

Sa svojih 140 „konja“ i 220 Nm predstavlja pravu meru za ovaj auto. Dovoljno je snažan za žustru vožnju, što dokazuju i podaci o ubrzanju od 9,5 sekundi do 100 km/h.

U praksi deluje da su ubrzanja još bolja, pre svega zbog rane aktivacije turbine. Možete da ga vozite kao sportski auto ali i potpuno relaksirano, tako da i ne čujete motor.

Uz niske troškove redovnog održavanja, treba računati i na skromnu potrošnju, koja je na testu iznosila oko 6,6 litara po gradu, uz dosta kratkih relacija po špicu.

Nismo imali problem ni sa parkiranjem, s obzirom da je testirani S-Cross Elegance standardno opremljen prednjim i zadnjim parking senzorima, kao i kamerom za vožnju unazad velike osetljivosti u noćnim uslovima.

Dopalo nam se što auto meko upija sve vrste neravnina. Vrlo meko upija sitna oštećenja na asfaltu, a udarne rupe efikasno neutrališe, bez stresanja karoserije.

U vožnji autoputem sofisticirano umiruje karoseriju prilikom prelaska preko ulegnuća na putu u stilu većih limuzina, a progresivni servo učvršćuje volan tako da imate utisak kao da vozite veliki i stabilan auto.

Što se tiče potrošnje na otvorenom, pri 130 km/h S-Cross troši oko šest litara benzina i tada se „vrti“ na nešto viših 3000 obrtaja u odnosu na slične turbo-benzince. Zvučna izolacija je vrlo dobra, a šum strujanja vazduha je među najnižima u klasi.

Osim što je vozački atraktivan auto, S-Cross je vrlo upotrebljivo porodično vozilo, sa velikim prtljažnikom i obiljem mesta na zadnjim sedištima. Može da se nabavi po ceni od 13.990 evra koliko košta dobro opremljena osnovna verzija, mada je svakako za preporuku kombinacija koju smo testirali – sa jačim motorom i najboljom opremom.

Za 17.800 evra dobija se ubedljivo najbolja oprema u C segmentu, koja, osim komfora, pruža i maksimalnu bezbednost za putnike. Tu pre svega mislimo na radarske senzore koji obezbeđuju automatsko kočenje i adaptivni tempomat koji održava odstojanje od vozila ispred. Osim šest standardnih vazdušnih jastuka, tu je i jastuk za kolena vozača.

Redizajnirani Suzuki S-Cross nas je zaista prijatno iznenadio. Najjači utisak na nas su ostavili sjajni turbo-benzinac, koji menja dosadašnji atmosferski 1.6 motor, veoma bogata oprema i odličan kvalitet završne obrade. Voleli bismo da je primenjeno više meke plastike u kabini, ali kada se sve uzme u obzir, to je najmanje bitna stavka.

Uostalom, u sve to se i sami možete uveriti na test vožnji koju možete da zakažete u Eurosumaru.

Automatsko kočenje

Za razliku od drugih automobila sa automatskim kočenjem, kod Suzukija možete da birate osetljivost, odnosno na kom odstojanju će sistem biti pripravan.

Po želji možete i potpuno da ga isključite. U praksi se pokazao više nego korisnim a pozitivno je i to što ne dozvoljava nasilničku i rizičnu vožnju.

Oprema za primer

Osim automatskog kočenja, radarskog tempomata, beskontaktnog otključavanja, LED glavnih svetala, prednjih i zadnjih parking senzora, kamere za vožnju unazad, GPS uređaja, osvetljenja prostora za noge napred i brojnih drugih korisnih detalja, tu su i dvostepeni grejači sedišta.

Mape sa 3D objektima

Standardni deo opreme je vrlo kvalitetno ozvučenje sa multimedijalnim displejem osetljivim na dodir.

Dovoljno je reći da je sve projektovao i proizveo Boš (Bosch). Posebno su nam se dopali trodimenzionalni objekti na mapi, kao i vrlo jasno izvršena kategorizacija ulica u smislu prioriteta.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Suzuki S-Cross SX4 1.4 BoosterJet Elegance

zapremina motora 1373 ccm
snaga 103 kW (140 KS) pri 5500 o/min
maks. o. moment 220 pri 1500-4000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4300/1785/1585 mm
međuos. rastojanje 2600 mm
klirens 180 mm
prtljažnik 430/1269 l
rezervoar 47 l
pneumatici 215/55 R17
masa 1150 kg
maks. brzina 200 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,5 s
potrošnja (fabrička) 4,9/5,4/6,3 l/100 km
emisija CO2 120 g/km

strana 1 od 2 idi na stranu