Prva vožnja: Nova Mazda CX-5

Mazda je odlučila da svom najpopularnijem modelu u potpunosti promeni lični opis i usput bitno poboljša vozne osobine i komfor. Prve utiske o novom SUV-u skupili smo na međunarodnoj prezentaciji održanoj u Barseloni.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Nakon pet godina na tržištu, SUV CX-5 pokazao se kao najpopularniji u gami Mazde sa učešćem od gotovo četvrtine u ukupnoj proizvodnji.

Došlo je vreme za promene kako bi, osvežen, mogao da bude konkurentan još nekoliko godina.

Mazda se odlučila da radikalno restilizuje i poboljša svoj popularni model kako bi ostala u samom vrhu ponude u klasi.

Japanska fabrika po pravilu svoje nove modele prikazuje u Barseloni, jer joj se tu nalazi veliki evropski centar. Međutim, primetili smo da su druženje sa novinarima iz celog sveta zamislili glamuroznije nego do sada.

To očigledno pokazuje koliko im je novi automobil važan, ali i to da automobilske kompanije na globalnom nivou polako izlaze iz krize.

CX-5 nam je predstavio šef projekta. Na neuobičajeno dobrom engleskom detaljno je opisao sve izmene na automobilu i to žarom u očima kao da priča o rođenom detetu. Uvek je prijatno biti u društvu takvih znalaca i entuzijasta, jer se od njih može najviše naučiti.

Za početak, dizajn je izmenjen gotovo u potpunosti. Maska hladnjaka je izraženija i ima hromiranu lajsnu sa donje strane. Bokovi automobila su sada monolitni, bez naglašenih linija.

Automobil po našem mišljenju deluje mnogo elegantnije i zrelije. Dobar deo izmena na karoseriji je urađen kako bi se poboljšala aerodinamika i smanjila buka.

Obradovao nas je i visok kvalitet završne obrade. Doživljeni osećaj kvaliteta je na nivou većih Mazdinih modela i može se reći da je među najboljima uopšte.

Prvi utisci su obično presudni u pogledu formiranja mišljenja o određenom modelu. U ovom slučaju ključne reči su kvalitet, preciznost i pre svega velika količina pažnje koju su konstruktori posvetili krajnjem korisniku.

Kabina je gotovo u potpunosti redizajnirana, a predstavnici fabrike kažu da je cilj bio povećanje funkcionalnosti i praktičnosti. Sada komandnom tablom dominiraju horizontalne linije sa elegantnim otvorima za vazduh.

Prednja i zadnja sedišta su anatomski potpuno drugačije zamišljena kako bi prijatnije držala telo tokom dugih vožnji, a da pri tome nude i dobru bočnu potporu. Zadnja klupa je sada dobila naslone kojima može da se podešava ugao, a putnici pozadi dobili su otvore za ventilaciju na centralnom tunelu.

Novi je i kolor ekran od sedam inča, osetljiv na dodir, u LCD tehnologiji U najskupljim verzijama „hed-ap“ displej je kompleksniji i sliku prikazuje na vetrobranu, koji inače sada ima funkciju odleđivanje brisača.

Prva stvar koju smo primetili tokom probnih vožnji je da je auto značajno utišan, naročito na zadnjim sedištima. Kasnije smo saznali da je umanjenje buke i vibracija bio jedan od najvažnijih zadataka tokom restilizacije.

Upotrebljeni su specijalni apsorpcioni materijali, čak su i bočna stakla višeslojna, laminirana. Iz istog razloga je šasija „ukrućena“ za oko 15 posto, a gotovo u potpunosti su izmenjeni elementi ogibljenja.

Za razliku od većine međunarodnih prezentacija novih modela na kojima je moguće provozati samo neke od verzija u gami, Mazda je za novinare pripremila sve moguće kombinacije motora, menjača, pogona i opreme.

U nepreglednoj koloni od preko 50 parkiranih automobila, za početak biramo motor i menjač za koji verujemo da će biti najinteresantnij našim kupcima – 2.0 benzinac sa 165 „konja“.

Mazda je dobro znala šta će razgaliti maštu i najbolje upoznati predstavnike medija, pa se umesto spleta autoputeva u okolini Barselone odlučila da nas pošalje na krivudavu magistralu pored mora.

Tu smo odmah primetili da se auto naginje znatno manje nego ranije, a i pre je tu bio među najboljima u klasi.

Odziv na volan prilikom skretanja je gotovo kao kod klasične limuzine, a auto je sve vreme vrlo neutralan. Ovakvom ponašanju doprinosi i novi „G-Vectoring Control“ sistem, kojim se obezbeđuje bolje ponašanje u krivinama.

Ovaj sistem meri G silu, odnosno uzdužna i poprečna ubrzanja. U skladu sa stepenom zaokrenutosti volana i pritiskom na pedalu gasa, optimizuje opterećenje svakog točka ponaosob, tako što redukuje količinu obrtnog momenta.

Promenom balansa u stilu najboljih trkačkih vozača osigurava se pouzdanije ponašanje automobila na limitu.

Kao što rekosmo, sistem očigledno radi, međutim podešen je tako da vozač i putnici ne osećaju „cimanje“.

Prtljažnik: 506/1620 l
Prtljažnik: 506/1620 l

Pored dvolitarskog benzinca koji je kao i uvek vrlo elastičan i lako podnosi visoke obrtaje a pri svemu tome ostaje vrlo ekonomičan i uglađen, u ponudi je i nešto izmenjeni četvorocilindrični benzinac zapremine 2.5 litara koji sada razvija 197 ks.

Dizelaš od 2.2 litara nije izmenjen i dolazi u verzijama sa 150 i 175 „konja“. Uz sve motore na raspolaganju su i verzije sa pogonom na sva 4 točka, kao i opcije sa manuelnim ili automatskim šestostepenim menjačem.

Prodaja u Srbiji je već počela, a cena se kreće od 23.290 evra. Verzija sa benzinskim motorom od dva litra, pogonom na 4 točka i „čelendž“ nivoom opreme košta 27.590 evra.

Najeftiniju dizel verziju sa „čelendž“ opremom možete nabaviti za 27.790 evra.

Detaljnije o novoj Mazdi CX-5 imaćete priliku da pročitate u nekom narednih brojeva Auto magazina, kada auto bude stigao u redakciju na test, a zatim i na sajtu B92 u rubrici Automobili.

Crveno, volim te crveno

Crvena boja je postala Mazdin zaštitni znak i izuzetno je dobro prihvaćena kod kupaca. Za novu verziju mazde CX-5 fabrika je razvila novu vrstu crvene koju je nazvala „soul red premium“.

Tvrde da ona poseduje nivo sjaja 20 posto veći u odnosu na prethodnu crvenu, dok je dubina boje čak 50 odsto veća.

Pored nove boje karoserije, predstavnici fabrike bili su ponosni i na novi materijal koji se koristi za lajsne u kabini. Naime, on ima takav dizajn da podseća na legendarne japanske laminirane oštrice samurajskih mačeva.

Poboljšani LED farovi

Novi farovi su napravljeni u LED tehnologiji, a sada svaki projektor poseduje 12 elemenata, što je pedeset odsto više nego ranije.

To je, pored intenzivnijeg snopa, omogućilo konstruktorima više mogućnosti za aktivnu adaptaciju svetla uslovima na putu.

Da li je ovo nova generacija?

„Auto je neverovatno detaljno izmenjen u odnosu na prethodnu verziju. Svaki panel na karoseriji je nov, šasija je ojačana, izmenjena je kompletna unutrašnjost, oslanjanje točkova, upotrebljeni su specijalni materijali za snižavanje buke, ugrađeni su novi bezbednosni sistemi i elektronika.“

„Ipak, odlučili smo da ovaj model ne nazovemo novom generacijom jer je nastao na poznatoj mehaničkoj platformi. Takođe, za sledeću generaciju pripremamo nove motore i druge bitne sisteme“, izjavio je za Auto magazin Masika Kodama, direktor projekta Mazda CX-5.

In memoriam: Ivan Katunac (1975 – 2017.)

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Tehnički podaci

Benzin: Dizel:
Motor G 165 G 194 CD 150 CD 175
zapremina (ccm) 1998 2488 2192 2192
snaga (kW/KS) pri o/min 121/165 pri 6000 143/194 pri 6000 110/150 pri 4500 129/175 pri 4500
maks. o. mom. (Nm) pri o/min 210 pri 4000 258 pri 4000 380 pri 1800-2500 420 pri 2000
pogon prednji ili na sva 4 točka
menjač 6 stepeni manuelni i automatik
dimenzije (mm) 4550/1840/1675
međuos. rast. (mm) 2700
prtljažnik (l) 506/1620 l
maks brzina (km/h) 188 195 196 206
ubrzanje 0-100 km/h (s) 10,5 9,2 10,3 9,5
potrošnja (l/100 km) 5,8/6,6/8,0 6,1/7,1/8,7 5,3/5,8/6,7 5,3/5,8/6,7

Vozili smo

Prva vožnja: FIAT 500L (redizajn)

Čak 40 posto komponenti je novo na redizajniranom FIAT-u 500L. Izmene se najviše odnose na dizajn i multimediju, dok je gama motora ostala nepromenjena. Opšti utisak je da je ovo vrlo praktičan i kvalitetan auto.

Vozili smo utorak 15.08. 14:13 Komentara: 69

Prva vožnja: Renault Captur (redizajn)

Uz kafu i odlične kolače, na svetskoj prezentaciji restilizovanog Captura domaćini su nam rekli da je novi model kvalitetniji i da poseduje nove tehnologije. Potom su nam podelili ključeve i uputili smo se u gust saobraćaj Kopenhagena kako bismo sami otkrili sve novine.

Vozili smo subota 12.08. 10:53 Komentara: 45

Test: Toyota Prius 4 Executive

Pred nama je četvrta generacija najpopularnijeg hibridnog automobila na svetu. Nakon pet miliona proizvedenih primeraka i velike popularnosti ne samo kod holivudskih “trendsetera”, već i kod taksista širom planete, postavljamo pitanje, da li je Prius još uvek hipstersko vozilo budućnosti, ili je već postao uobičajena svakodnevica?

Vozili smo subota 5.08. 11:15 Komentara: 68

Prva vožnja: BMW Serije 5

Ekipa Auto magazina imala je priliku da se detaljno upozna sa najnovijim bezbednosnim sistemima na BMW-ovoj Seriji 5. Osim na poligonu, mogućnosti poluatonomne vožnje isprobali smo i u realnim uslovima, od Minhena do Južnog Tirola i nazad.

Vozili smo četvrtak 6.07. 07:30 Komentara: 50
strana 1 od 3 idi na stranu