Zbogom hidraulici? Predstavljene revolucionarne kočnice

Smanjiće značajno zaustavni put prilikom kočenja.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

20:29

Zbogom hidraulici? Predstavljene revolucionarne kočnice
Foto: ZF promo

Nemački dobavljač auto-delova ZF dizajnirao je novi sistem za kočenje kome za rad nije potrebna tečnost za kočnice ili hidraulika. Umesto toga, silu kočenja obezbeđuje električni motor direktno na točku.

Dok bi osećaj kočenja trebalo da odgovara hidrauličnim kočnicama, ZF obećava zaustavni put od 100 km/h do 0 km/h devet metara kraći od konvencionalnih kočnica, piše Revijahak.

Osim toga, domet električnih automobila trebalo bi da se poveća za 17 odsto zbog efikasnije rekuperacije.

Dobavljač takođe obećava niže troškove održavanja. Emisija sitnih čestica je takođe manja.
Foto: ZF promo
ZF omogućava proizvođačima vozila da sastave svoj optimalni sistem kočenja od klasičnih hidrauličnih do novih električnih sistema, u zavisnosti od zahteva.

Hibridni oblici su takođe mogući sa, na primer, hidrauličnim sistemom na prednjoj osovini i električnim sistemom na zadnjoj osovini.

Kompanija ne daje informacije o tačnom datumu lansiranja na tržište.
Foto: ZF promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: