Aktuelno

Petak, 23.02.2024.

20:29

Zbogom hidraulici? Predstavljene revolucionarne kočnice

Izvor: Revijahak

Zbogom hidraulici? Predstavljene revolucionarne koènice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Mader Faker

pre 2 meseca

Poslovno sumnjicavi Srbi, steta sto vas niko ne pita nizasta inace bismo jos tavorili u 15. veku (ali bismo zato jeli zlatnim viljuskama i kasikama).
Kada je Nikola Tesla poceo da pomovise neizmenicnu struju Edison je video da ce mu to biti ogromna konkurencija pa je da bi privukao javnost na svoju isao tako daleko da bi neizmenicnom strujom ubijao slonove na javnim da bi pokazao koliko je ona opasna.
Vi mu dodjete kao neki Edison samo ste mnogo gluplji. On je bio veoma inteligentan i ovo je radio smisljeno i sa namerom.
Sve je lepo napisao ovaj Hrvat dole o ispijanju piva ispred zadruge.

Dragan, Zemun

pre 2 meseca

Sada ugrađuju i ručne na dugme i to me užasava. Software se danas razvija tako što se zapošljava jeftina radna snaga, svake decenije je sve gori i nepouzdaniji, a software inženjeri misle da su sve pametniji. Dati nabeđenim "genijalčinama" svoj život u ruke je jedina stvar gluplja od njihovog programiranja. (A da ne govorimo da posle isteka garancije sowtware upgrade samo zaustavi auto da mora da se kupi novi)
Inače govoriti o zadnjim kočnicama na sistemu za regenerativno kočenje je smehotresno. Zbog momenta sile nastale usled usporenja, što se jače koči to veći deo težine pada na prednje točkove. Za blaga kočenja je dovoljno regenerativno kočenje na prednjim točkovima, za nagla na zadnjim skoro da nema težine pa se sila kočenja redukuje, a ogroman deo tereta pada na prednje koji sad moraju da imaju mehaničku komponentu, jer je snaga generatora ograničena. S obzirom da se retko koči naglo, kola sa regenerativnim kočenjem jako reko koriste mehaničke (frikcione) kočnice i one bi morale da budu od nerđajućih materijala ili će da ubrzano korodiraju.

Ivan

pre 2 meseca

Kupio sm Tojotu prošle godine nova..
Pre neki dan naglo zakočilo vozilo ispred mene, je na kočnicu, kad ono auto sam dodatno koči još jače nego što sam ja stisao papučicu, i to bespotrebno naglo zamalo ovaj iza mene se nije zabio u mene.. Kako da kažem iza čoveku, izvini auto mi sam koči.. posle sam nesto tražio da isključim to.
Ne sviđaju mi se te elektronike...
Pa ne znam sam drži odstojanje, drži ga u traci, prepuno elektronike...

Rob Sinji

pre 2 meseca

Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
(markonjero, 25. februar 2024 21:01)

Ne bih da kvarim paradu ali avioni baš i nemaju neke kočnice . Zato im i treba par kilometara piste da se zaustave . A i tada većinu posla obave otpor vazduha i kočenje obrnutim mlazom motora .

.

pre 2 meseca

Revolucionarne kočnice bi bile kad ti možeš da izdaš glasovnu komandu "koči!", a kočnica odbije uvređeno, jer nisi bio dovoljno učtiv. To bi bilo revolucionarno.

Džoni

pre 2 meseca

Zna li neko sta se desava kada je baterija vec puna ili skoro puna? Tada nije moguce da se energija prenese u bateriju, a auto opet mora da stane nekako.
(Djorke, 26. februar 2024 09:43)

Zakon održanja energije. Da (teoretski) napuniš bateriju 100% na punjaču i da ukočiš posle samo par metara, potrošio si iz te baterije više nego što 100% efikasnom rekuperacijom možeš da vratiš.
E tu ima kvaka! Ako se sa napunjenom baterijom recimo spuštaš sa planine, ne trošiš mnogo energije iz baterije, a proizvodiš prilično rekuperacijom. Onda ti ne preostaje nego da tu energiju pretvoriš u toplotu. Najefikasnije, najjednostavnije i najjeftinije je to uraditi grejačem kog na sreću već imaš u sklopu baterije i samo je stvar konstruktora da taj grejač dimenzioniše i za takvu, realno retku potrebu. Tad se baterija niti puni niti prazni, zagrevanje joj nije naročito potrebno, ali ni ne smeta. Ako je pretpostavka da se spuštaš sa planine, sigurno ne smeta ni da se ta toplota usmeri u kabinu. Rekoh, zavisi šta koji konstruktor za koji model odabere, ali ne mora da dodaje nikakav novi agregat ili drugačiju kočnicu. Dobijenu toplotu može i da baci u atmosferu, na kraju krajeva.
Zgodna stvar takođe je što o svemu ovome vozač ne mora ni da razmišlja, kompjuter već dobija sve podatke koji su mu potrebni za efikasan BMS. Maltene samo softverski "problem".

T

pre 2 meseca

Elektronski sklop moze da se napravi da bude vrlo pouzdan. Ali su postojece hidraulicne kocnice razvijane duze od veka i one su izuzetno pouzdane. Tako da je pitanje da li ce moci da naprave sistem koji je pouzdaniji od postojecnih kocnica.

Srđan BL

pre 2 meseca

Mario (ex Ivan ZG)
Kao sto je neko vec rekao kocnice su ti "oslabile" jer je motor prestao sa radom, a sve zbog gubitka vakuma u "servo" uredjaju... Sistem star vec 50 i vise godina koji nema veze sa elektronikom... Hidraulicni sistem je autonoman, a zbog gubitka "struje" neces imati ABS, BAS i sl. el. sisteme, ali kocenje neces skroz izgubiti...

Benzindžija

pre 2 meseca

Jako neugodno iskustvo, ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.
(Mario, 26. februar 2024 11:41)

Koliko se ja razumem u tehniku ne pojačava struja nožnu kočnicu već vakumski pojačivač koji u slučaju prestanka rada motora (usled prekida dovoda struje) ostavlja sasvim dovoljno vremena da se automobil zaustavi. Druga je stvar ako neko hoće da te šlepa. To je već kockanje.

mikin

pre 2 meseca

@Mario ... ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.

Tacno! Pa to covek i pokusava da ti kaze!
ps. nikad sva jaja u istu korpu.

Senior

pre 2 meseca

Mercedes je pokušao nešto slično pre 15-tak godina i odustao nakon izrade prototipa i učestalih kvarova sistema kočenja ...

Mario

pre 2 meseca

Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!
(El inž., 25. februar 2024 20:49)

Da se kladimo da bez struje, odnosno električnog pojačivača sile kočenja ne možeš zaustaviti svoj auto ako on ide barem 30 na sat?
Jednostavno pritisak na kočnicu morao bi biti takav kakav ti ne možeš proizvesti iako su hidraulične kočnice u pitanju.
Meni se dogodilo da je otkazala struja u autu. Auto je stajao na skoro blagoj nizbrdici i počeo klizati prema naprijed i ja ga nisam mogao zaustaviti pritiskom na pedalu iako je išao 15 na sat.
Tek ga je zaustavila ručna kočnica. Jako neugodno iskustvo, ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.

Flash

pre 2 meseca

Ako je auto isključen onda hidraulika ne radi. Slično i ovde. Ako ne bude struje, koči se fizičkom silom.
(Aca, 26. februar 2024 05:58)
A kojom to silom ako nemaš struju ? Hidraulikom možeš kočiti , samo teže zato što servo gubi ulogu bez struje !!

Stara Mo

pre 2 meseca

Sad ce stručnjaci koji ispijaju pivu ispred dragstora da objasne nemačkim inženjerima da to što su osmislili je glupost.
(Vlasnik IMT 539 delux, 25. februar 2024 18:57)

Uopšte ne pijem. Popio sam pre 24 godine kada mi se rodilo prvo dete. Školovan sam, visoko obrazovan. Dobro zarađujem. Živim u gradu. Ne možeš mi prikačiti ništa od tih stereotipa (naravno da o ljudima koji žive na selu mislim sve najbolje, čak bih se sutra preselio na selo ali moji ukućani neće ni da čuju).

Ovo je glupost. Šta ćeš sad?

drajver

pre 2 meseca

Većina putničkih aviona ima i pomoćni sistem upravljanja preko kablova i hidraulike. Inače aviona se godišnje napravi nekoliko hiljada tako da je testiranje i izrada elektro sistema opsežna i rigorozna. Koliko automobila se napravi i kakva je kontrola finalnog proizvoda?!

Mare

pre 2 meseca

Kačenje kojekakvih uređaja i elektromotora na točak ozbiljno smanjuje performanse vešanja i upravljivost, već su odbačeni slični pogonski uređaji!

Stara Mo

pre 2 meseca

Dosadni ste sa drive by wire.

Jebo vas avion, taj sistem ima maltene svaki auto posle 2000. Pedala gasa nema sajlu, ima potenciometar koji šalje određen nivo signala u ecu, u zavisnosti od toga koliko je pritisnuta. Nakon toga ecu šalje struju step motoru koji otvara klapnu gasa.

I sem toga, baš me briga što to postoji na avionima, govorimo o automobilima.

Djorke

pre 2 meseca

Ukoliko sam ukapirao dobro, kocnice rekuperiraju energiju nastalu kocenjem u bateriju. Tako auto koci.


Zna li neko sta se desava kada je baterija vec puna ili skoro puna? Tada nije moguce da se energija prenese u bateriju, a auto opet mora da stane nekako.

Pera Kojot super genije

pre 2 meseca

Nemam nista protiv ali ako ode elektronika ima samo drvo da vas zaustavi...
I jos nesto, habanje tj.potrosnja guma ima da se poveca drasticno...
Ali mozda gresim,bilo bi lepo videti da sve to funkcionise bez greske...

aca

pre 2 meseca

joj majko moja uhvatili se strucni komentatori poredjenja sa sistemima na avionima, a ni bicikl ne znaju da poprave kako treba.
koliko su pouzdane i koliko su otporne na pregrevanje? evo osnovni problem kocnica i to svih.
secam se kada se zalepila kocnica dok sam se zaustavio vec je smrdila zestoko samo sto nije zapalila sve okolo, polivao vodom okolne delove da ih bar malo ohladim i spremio PP aparat, pa onda odmah na kanal menjaj sve.

zex1

pre 2 meseca

po opisu "da silu kocenja obezbedjuje el.motor direktno na tocku" i bolja rekuperacija meni lici da se tu misli na beskontaktno kocenje(generatorski rezim ili neka nova telma). I do sada su koristili ovaj nacin ali sa mnogo manjim udelom u kocenju. Ovo na slici se ne poklapa sa opisanim.Nisu to novi sistemi ,samo su usavrseni jer stari su pored svega imali i mehanicko/kontaktno kocenje. Nije problem eventualno otkazivanje, sa elektronikom se moze prijaviti kvar pre nego sto je nagazena kocnica tako da se ima vremena usporiti i zaustaviti,a i ne moraju da otkazu svi odjednom.Kod hidraulike ako se ne pregleda sistem a neko crevo ili cev osteceni ono ce puci kad ti najvise treba- prilikom naglog kocenja. Kod najveceg broja automobila na bilo kom tocku da je kvar ostaje se bez kocnica na svim tockovima, ali rucna radi. Mada dobra rucna koci dal i 30% posto od ukupne sile...

profesor Dušan

pre 2 meseca

još pre 20 godina ovo je ugrađeno na nekim specijalnim bajsevima po narudžbini i stvrano su fururistički izgledali a za koje nismo imali para mislim koštao bajst ko 2 stana , mislim ni danas ne bi mogli da kupimo takav bajs .....

Kaboom

pre 2 meseca

Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
(markonjero, 25. februar 2024 21:01)

A procedure održavanja automobila su identične onim u avio saobraćaju, a i jednako jeftine.

Takodje avioni se konstruišu sa redudantnim sistemima za sve iole značajno

Prle

pre 2 meseca

Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...
(XXL, 25. februar 2024 20:46)

Poletećeš jednog dana sa ovakvim kočnicama pravo u Moraču. Avion pred svako poletanje pregleda konzilijum tehničara, a kvalitet komponenti koje se ugrađuju u avion ne može da se poredi sa onima koji se ugrađuju u masovnu proizvodnju putničkih vozila.

Joca

pre 2 meseca

Vi gledate unazad, oni unapred. Kočnica kao takva je uređaj koji u 99% slučajeva služi da se sanira greška vozača... i drugih vozača. Automatizacija vožnje i saobraćaja ide u drugom smeru, da se eliminišu te greške.
Ni ja nisam iz budućnosti, i ja mislim da nekakva sigurnosna mehanička kočnica mora da postoji, makar kao unapređena parkirna. Možda i na sajlu. Ali lako može da se ispostavi da klasična (sada hidraulična) kao radna bude i potpuno "obsolete" u automatizovanom, skoro izvesno 100% električnom vozilu.
Modernim automobilima već sada zapravo upravlja kompjuter, a vozač ga snabdeva inputima. Pogrešni inputi vode u katastrofu, a ne računar.

achtwn

pre 2 meseca

Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
(markonjero, 25. februar 2024 21:01)
Cybertrack vec ima drive by wire.

achtwn

pre 2 meseca

O Bože, sada će i glava na ramenima direktno da mi zavisi od ispravnosti proklete baterije!
(Benzindžija, 25. februar 2024 18:26)
I avionima je tako vec 25g ako ne i duze.

achtwn

pre 2 meseca

Ostaje još samo da upravljački sistem bude električni i to je to. Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...
(XXL, 25. februar 2024 20:46)
Upravljacki sistem i jeste. U cybertruck.

achtwn

pre 2 meseca

Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!
(El inž., 25. februar 2024 20:49)
A sta ti mislis mudrove inzenjeraki kako se upravlja u modernim avionima. Zicama i sajlama?

Cro-botovi rade i nedeljom

pre 2 meseca

Sad ce stručnjaci koji ispijaju pivu ispred dragstora da objasne nemačkim inženjerima da to što su osmislili je glupost.
___

To kod vas Kroasana ispijaju pivu. Ovde piju pivo.

peksimit

pre 2 meseca

Kocioni sistem ima status najpouzdanijeg sistema tj. sve se cini da kocnice uvek budu funkcionalne. To se postize tako da se kocnice dupliraju pa i tripliraju, to je jedno, i da ta tri sistema budu raznorodna. 1 da radi na hidraulickom principu, drugi na elektricnim a treci na mehanickim mehanizmima. Tako se postize pouzdanost kocenja.
Ako sada izbacimo hidraulicki sistem pa ga zamenimo elektricnim, prakticno smo duplirali elektricni princip. Time samo smanjili pouzdanost.

XXL

pre 2 meseca

Ostaje još samo da upravljački sistem bude električni i to je to. Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...

El inž.

pre 2 meseca

Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!

Cro-botovi rade i nedeljom

pre 2 meseca

Sad ce stručnjaci koji ispijaju pivu ispred dragstora da objasne nemačkim inženjerima da to što su osmislili je glupost.
___

To kod vas Kroasana ispijaju pivu. Ovde piju pivo.

Prle

pre 2 meseca

Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...
(XXL, 25. februar 2024 20:46)

Poletećeš jednog dana sa ovakvim kočnicama pravo u Moraču. Avion pred svako poletanje pregleda konzilijum tehničara, a kvalitet komponenti koje se ugrađuju u avion ne može da se poredi sa onima koji se ugrađuju u masovnu proizvodnju putničkih vozila.

peksimit

pre 2 meseca

Kocioni sistem ima status najpouzdanijeg sistema tj. sve se cini da kocnice uvek budu funkcionalne. To se postize tako da se kocnice dupliraju pa i tripliraju, to je jedno, i da ta tri sistema budu raznorodna. 1 da radi na hidraulickom principu, drugi na elektricnim a treci na mehanickim mehanizmima. Tako se postize pouzdanost kocenja.
Ako sada izbacimo hidraulicki sistem pa ga zamenimo elektricnim, prakticno smo duplirali elektricni princip. Time samo smanjili pouzdanost.

El inž.

pre 2 meseca

Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!

Kaboom

pre 2 meseca

Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
(markonjero, 25. februar 2024 21:01)

A procedure održavanja automobila su identične onim u avio saobraćaju, a i jednako jeftine.

Takodje avioni se konstruišu sa redudantnim sistemima za sve iole značajno

Stara Mo

pre 2 meseca

Dosadni ste sa drive by wire.

Jebo vas avion, taj sistem ima maltene svaki auto posle 2000. Pedala gasa nema sajlu, ima potenciometar koji šalje određen nivo signala u ecu, u zavisnosti od toga koliko je pritisnuta. Nakon toga ecu šalje struju step motoru koji otvara klapnu gasa.

I sem toga, baš me briga što to postoji na avionima, govorimo o automobilima.

XXL

pre 2 meseca

Ostaje još samo da upravljački sistem bude električni i to je to. Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...

profesor Dušan

pre 2 meseca

još pre 20 godina ovo je ugrađeno na nekim specijalnim bajsevima po narudžbini i stvrano su fururistički izgledali a za koje nismo imali para mislim koštao bajst ko 2 stana , mislim ni danas ne bi mogli da kupimo takav bajs .....

Stara Mo

pre 2 meseca

Sad ce stručnjaci koji ispijaju pivu ispred dragstora da objasne nemačkim inženjerima da to što su osmislili je glupost.
(Vlasnik IMT 539 delux, 25. februar 2024 18:57)

Uopšte ne pijem. Popio sam pre 24 godine kada mi se rodilo prvo dete. Školovan sam, visoko obrazovan. Dobro zarađujem. Živim u gradu. Ne možeš mi prikačiti ništa od tih stereotipa (naravno da o ljudima koji žive na selu mislim sve najbolje, čak bih se sutra preselio na selo ali moji ukućani neće ni da čuju).

Ovo je glupost. Šta ćeš sad?

achtwn

pre 2 meseca

Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!
(El inž., 25. februar 2024 20:49)
A sta ti mislis mudrove inzenjeraki kako se upravlja u modernim avionima. Zicama i sajlama?

Flash

pre 2 meseca

Ako je auto isključen onda hidraulika ne radi. Slično i ovde. Ako ne bude struje, koči se fizičkom silom.
(Aca, 26. februar 2024 05:58)
A kojom to silom ako nemaš struju ? Hidraulikom možeš kočiti , samo teže zato što servo gubi ulogu bez struje !!

Joca

pre 2 meseca

Vi gledate unazad, oni unapred. Kočnica kao takva je uređaj koji u 99% slučajeva služi da se sanira greška vozača... i drugih vozača. Automatizacija vožnje i saobraćaja ide u drugom smeru, da se eliminišu te greške.
Ni ja nisam iz budućnosti, i ja mislim da nekakva sigurnosna mehanička kočnica mora da postoji, makar kao unapređena parkirna. Možda i na sajlu. Ali lako može da se ispostavi da klasična (sada hidraulična) kao radna bude i potpuno "obsolete" u automatizovanom, skoro izvesno 100% električnom vozilu.
Modernim automobilima već sada zapravo upravlja kompjuter, a vozač ga snabdeva inputima. Pogrešni inputi vode u katastrofu, a ne računar.

drajver

pre 2 meseca

Većina putničkih aviona ima i pomoćni sistem upravljanja preko kablova i hidraulike. Inače aviona se godišnje napravi nekoliko hiljada tako da je testiranje i izrada elektro sistema opsežna i rigorozna. Koliko automobila se napravi i kakva je kontrola finalnog proizvoda?!

achtwn

pre 2 meseca

O Bože, sada će i glava na ramenima direktno da mi zavisi od ispravnosti proklete baterije!
(Benzindžija, 25. februar 2024 18:26)
I avionima je tako vec 25g ako ne i duze.

T

pre 2 meseca

Elektronski sklop moze da se napravi da bude vrlo pouzdan. Ali su postojece hidraulicne kocnice razvijane duze od veka i one su izuzetno pouzdane. Tako da je pitanje da li ce moci da naprave sistem koji je pouzdaniji od postojecnih kocnica.

.

pre 2 meseca

Revolucionarne kočnice bi bile kad ti možeš da izdaš glasovnu komandu "koči!", a kočnica odbije uvređeno, jer nisi bio dovoljno učtiv. To bi bilo revolucionarno.

achtwn

pre 2 meseca

Ostaje još samo da upravljački sistem bude električni i to je to. Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...
(XXL, 25. februar 2024 20:46)
Upravljacki sistem i jeste. U cybertruck.

Pera Kojot super genije

pre 2 meseca

Nemam nista protiv ali ako ode elektronika ima samo drvo da vas zaustavi...
I jos nesto, habanje tj.potrosnja guma ima da se poveca drasticno...
Ali mozda gresim,bilo bi lepo videti da sve to funkcionise bez greske...

zex1

pre 2 meseca

po opisu "da silu kocenja obezbedjuje el.motor direktno na tocku" i bolja rekuperacija meni lici da se tu misli na beskontaktno kocenje(generatorski rezim ili neka nova telma). I do sada su koristili ovaj nacin ali sa mnogo manjim udelom u kocenju. Ovo na slici se ne poklapa sa opisanim.Nisu to novi sistemi ,samo su usavrseni jer stari su pored svega imali i mehanicko/kontaktno kocenje. Nije problem eventualno otkazivanje, sa elektronikom se moze prijaviti kvar pre nego sto je nagazena kocnica tako da se ima vremena usporiti i zaustaviti,a i ne moraju da otkazu svi odjednom.Kod hidraulike ako se ne pregleda sistem a neko crevo ili cev osteceni ono ce puci kad ti najvise treba- prilikom naglog kocenja. Kod najveceg broja automobila na bilo kom tocku da je kvar ostaje se bez kocnica na svim tockovima, ali rucna radi. Mada dobra rucna koci dal i 30% posto od ukupne sile...

achtwn

pre 2 meseca

Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
(markonjero, 25. februar 2024 21:01)
Cybertrack vec ima drive by wire.

aca

pre 2 meseca

joj majko moja uhvatili se strucni komentatori poredjenja sa sistemima na avionima, a ni bicikl ne znaju da poprave kako treba.
koliko su pouzdane i koliko su otporne na pregrevanje? evo osnovni problem kocnica i to svih.
secam se kada se zalepila kocnica dok sam se zaustavio vec je smrdila zestoko samo sto nije zapalila sve okolo, polivao vodom okolne delove da ih bar malo ohladim i spremio PP aparat, pa onda odmah na kanal menjaj sve.

Srđan BL

pre 2 meseca

Mario (ex Ivan ZG)
Kao sto je neko vec rekao kocnice su ti "oslabile" jer je motor prestao sa radom, a sve zbog gubitka vakuma u "servo" uredjaju... Sistem star vec 50 i vise godina koji nema veze sa elektronikom... Hidraulicni sistem je autonoman, a zbog gubitka "struje" neces imati ABS, BAS i sl. el. sisteme, ali kocenje neces skroz izgubiti...

Benzindžija

pre 2 meseca

Jako neugodno iskustvo, ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.
(Mario, 26. februar 2024 11:41)

Koliko se ja razumem u tehniku ne pojačava struja nožnu kočnicu već vakumski pojačivač koji u slučaju prestanka rada motora (usled prekida dovoda struje) ostavlja sasvim dovoljno vremena da se automobil zaustavi. Druga je stvar ako neko hoće da te šlepa. To je već kockanje.

Mare

pre 2 meseca

Kačenje kojekakvih uređaja i elektromotora na točak ozbiljno smanjuje performanse vešanja i upravljivost, već su odbačeni slični pogonski uređaji!

Džoni

pre 2 meseca

Zna li neko sta se desava kada je baterija vec puna ili skoro puna? Tada nije moguce da se energija prenese u bateriju, a auto opet mora da stane nekako.
(Djorke, 26. februar 2024 09:43)

Zakon održanja energije. Da (teoretski) napuniš bateriju 100% na punjaču i da ukočiš posle samo par metara, potrošio si iz te baterije više nego što 100% efikasnom rekuperacijom možeš da vratiš.
E tu ima kvaka! Ako se sa napunjenom baterijom recimo spuštaš sa planine, ne trošiš mnogo energije iz baterije, a proizvodiš prilično rekuperacijom. Onda ti ne preostaje nego da tu energiju pretvoriš u toplotu. Najefikasnije, najjednostavnije i najjeftinije je to uraditi grejačem kog na sreću već imaš u sklopu baterije i samo je stvar konstruktora da taj grejač dimenzioniše i za takvu, realno retku potrebu. Tad se baterija niti puni niti prazni, zagrevanje joj nije naročito potrebno, ali ni ne smeta. Ako je pretpostavka da se spuštaš sa planine, sigurno ne smeta ni da se ta toplota usmeri u kabinu. Rekoh, zavisi šta koji konstruktor za koji model odabere, ali ne mora da dodaje nikakav novi agregat ili drugačiju kočnicu. Dobijenu toplotu može i da baci u atmosferu, na kraju krajeva.
Zgodna stvar takođe je što o svemu ovome vozač ne mora ni da razmišlja, kompjuter već dobija sve podatke koji su mu potrebni za efikasan BMS. Maltene samo softverski "problem".

Mario

pre 2 meseca

Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!
(El inž., 25. februar 2024 20:49)

Da se kladimo da bez struje, odnosno električnog pojačivača sile kočenja ne možeš zaustaviti svoj auto ako on ide barem 30 na sat?
Jednostavno pritisak na kočnicu morao bi biti takav kakav ti ne možeš proizvesti iako su hidraulične kočnice u pitanju.
Meni se dogodilo da je otkazala struja u autu. Auto je stajao na skoro blagoj nizbrdici i počeo klizati prema naprijed i ja ga nisam mogao zaustaviti pritiskom na pedalu iako je išao 15 na sat.
Tek ga je zaustavila ručna kočnica. Jako neugodno iskustvo, ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.

Senior

pre 2 meseca

Mercedes je pokušao nešto slično pre 15-tak godina i odustao nakon izrade prototipa i učestalih kvarova sistema kočenja ...

Ivan

pre 2 meseca

Kupio sm Tojotu prošle godine nova..
Pre neki dan naglo zakočilo vozilo ispred mene, je na kočnicu, kad ono auto sam dodatno koči još jače nego što sam ja stisao papučicu, i to bespotrebno naglo zamalo ovaj iza mene se nije zabio u mene.. Kako da kažem iza čoveku, izvini auto mi sam koči.. posle sam nesto tražio da isključim to.
Ne sviđaju mi se te elektronike...
Pa ne znam sam drži odstojanje, drži ga u traci, prepuno elektronike...

Djorke

pre 2 meseca

Ukoliko sam ukapirao dobro, kocnice rekuperiraju energiju nastalu kocenjem u bateriju. Tako auto koci.


Zna li neko sta se desava kada je baterija vec puna ili skoro puna? Tada nije moguce da se energija prenese u bateriju, a auto opet mora da stane nekako.

mikin

pre 2 meseca

@Mario ... ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.

Tacno! Pa to covek i pokusava da ti kaze!
ps. nikad sva jaja u istu korpu.

Rob Sinji

pre 2 meseca

Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
(markonjero, 25. februar 2024 21:01)

Ne bih da kvarim paradu ali avioni baš i nemaju neke kočnice . Zato im i treba par kilometara piste da se zaustave . A i tada većinu posla obave otpor vazduha i kočenje obrnutim mlazom motora .

Dragan, Zemun

pre 2 meseca

Sada ugrađuju i ručne na dugme i to me užasava. Software se danas razvija tako što se zapošljava jeftina radna snaga, svake decenije je sve gori i nepouzdaniji, a software inženjeri misle da su sve pametniji. Dati nabeđenim "genijalčinama" svoj život u ruke je jedina stvar gluplja od njihovog programiranja. (A da ne govorimo da posle isteka garancije sowtware upgrade samo zaustavi auto da mora da se kupi novi)
Inače govoriti o zadnjim kočnicama na sistemu za regenerativno kočenje je smehotresno. Zbog momenta sile nastale usled usporenja, što se jače koči to veći deo težine pada na prednje točkove. Za blaga kočenja je dovoljno regenerativno kočenje na prednjim točkovima, za nagla na zadnjim skoro da nema težine pa se sila kočenja redukuje, a ogroman deo tereta pada na prednje koji sad moraju da imaju mehaničku komponentu, jer je snaga generatora ograničena. S obzirom da se retko koči naglo, kola sa regenerativnim kočenjem jako reko koriste mehaničke (frikcione) kočnice i one bi morale da budu od nerđajućih materijala ili će da ubrzano korodiraju.

Mader Faker

pre 2 meseca

Poslovno sumnjicavi Srbi, steta sto vas niko ne pita nizasta inace bismo jos tavorili u 15. veku (ali bismo zato jeli zlatnim viljuskama i kasikama).
Kada je Nikola Tesla poceo da pomovise neizmenicnu struju Edison je video da ce mu to biti ogromna konkurencija pa je da bi privukao javnost na svoju isao tako daleko da bi neizmenicnom strujom ubijao slonove na javnim da bi pokazao koliko je ona opasna.
Vi mu dodjete kao neki Edison samo ste mnogo gluplji. On je bio veoma inteligentan i ovo je radio smisljeno i sa namerom.
Sve je lepo napisao ovaj Hrvat dole o ispijanju piva ispred zadruge.

El inž.

pre 2 meseca

Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!

Cro-botovi rade i nedeljom

pre 2 meseca

Sad ce stručnjaci koji ispijaju pivu ispred dragstora da objasne nemačkim inženjerima da to što su osmislili je glupost.
___

To kod vas Kroasana ispijaju pivu. Ovde piju pivo.

achtwn

pre 2 meseca

Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!
(El inž., 25. februar 2024 20:49)
A sta ti mislis mudrove inzenjeraki kako se upravlja u modernim avionima. Zicama i sajlama?

achtwn

pre 2 meseca

O Bože, sada će i glava na ramenima direktno da mi zavisi od ispravnosti proklete baterije!
(Benzindžija, 25. februar 2024 18:26)
I avionima je tako vec 25g ako ne i duze.

Djorke

pre 2 meseca

Ukoliko sam ukapirao dobro, kocnice rekuperiraju energiju nastalu kocenjem u bateriju. Tako auto koci.


Zna li neko sta se desava kada je baterija vec puna ili skoro puna? Tada nije moguce da se energija prenese u bateriju, a auto opet mora da stane nekako.

XXL

pre 2 meseca

Ostaje još samo da upravljački sistem bude električni i to je to. Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...

peksimit

pre 2 meseca

Kocioni sistem ima status najpouzdanijeg sistema tj. sve se cini da kocnice uvek budu funkcionalne. To se postize tako da se kocnice dupliraju pa i tripliraju, to je jedno, i da ta tri sistema budu raznorodna. 1 da radi na hidraulickom principu, drugi na elektricnim a treci na mehanickim mehanizmima. Tako se postize pouzdanost kocenja.
Ako sada izbacimo hidraulicki sistem pa ga zamenimo elektricnim, prakticno smo duplirali elektricni princip. Time samo smanjili pouzdanost.

Stara Mo

pre 2 meseca

Sad ce stručnjaci koji ispijaju pivu ispred dragstora da objasne nemačkim inženjerima da to što su osmislili je glupost.
(Vlasnik IMT 539 delux, 25. februar 2024 18:57)

Uopšte ne pijem. Popio sam pre 24 godine kada mi se rodilo prvo dete. Školovan sam, visoko obrazovan. Dobro zarađujem. Živim u gradu. Ne možeš mi prikačiti ništa od tih stereotipa (naravno da o ljudima koji žive na selu mislim sve najbolje, čak bih se sutra preselio na selo ali moji ukućani neće ni da čuju).

Ovo je glupost. Šta ćeš sad?

Joca

pre 2 meseca

Vi gledate unazad, oni unapred. Kočnica kao takva je uređaj koji u 99% slučajeva služi da se sanira greška vozača... i drugih vozača. Automatizacija vožnje i saobraćaja ide u drugom smeru, da se eliminišu te greške.
Ni ja nisam iz budućnosti, i ja mislim da nekakva sigurnosna mehanička kočnica mora da postoji, makar kao unapređena parkirna. Možda i na sajlu. Ali lako može da se ispostavi da klasična (sada hidraulična) kao radna bude i potpuno "obsolete" u automatizovanom, skoro izvesno 100% električnom vozilu.
Modernim automobilima već sada zapravo upravlja kompjuter, a vozač ga snabdeva inputima. Pogrešni inputi vode u katastrofu, a ne računar.

Prle

pre 2 meseca

Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...
(XXL, 25. februar 2024 20:46)

Poletećeš jednog dana sa ovakvim kočnicama pravo u Moraču. Avion pred svako poletanje pregleda konzilijum tehničara, a kvalitet komponenti koje se ugrađuju u avion ne može da se poredi sa onima koji se ugrađuju u masovnu proizvodnju putničkih vozila.

achtwn

pre 2 meseca

Ostaje još samo da upravljački sistem bude električni i to je to. Kako mogu imati borbeni avioni zašto ne i automobili znači ništa nije novo samo primeniti postojeće, a onda i poleće ...
(XXL, 25. februar 2024 20:46)
Upravljacki sistem i jeste. U cybertruck.

achtwn

pre 2 meseca

Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
(markonjero, 25. februar 2024 21:01)
Cybertrack vec ima drive by wire.

Mare

pre 2 meseca

Kačenje kojekakvih uređaja i elektromotora na točak ozbiljno smanjuje performanse vešanja i upravljivost, već su odbačeni slični pogonski uređaji!

Mario

pre 2 meseca

Pošteno rečeno, ne bih uzeo takav auto ni džabe! Struja hoće naprasno da zakaže! Samo zadimi, i ćao! Iako je moja struka, moram da primetim da ipak negde elektrici nije mesto! Kako je prikazano na shemi, kočnice se napajaju iz centralnih akumulatora, što znači da u slučaju kvara ostajemo bez kočnica! Osim toga pouzdano upravljanje pomoću pedale na hidrauliku, zamenjuje se nekim elektronskim, gde nakon otkazivanja bilo kog elementa, gledamo da izbegnemo kamion i banderu!
(El inž., 25. februar 2024 20:49)

Da se kladimo da bez struje, odnosno električnog pojačivača sile kočenja ne možeš zaustaviti svoj auto ako on ide barem 30 na sat?
Jednostavno pritisak na kočnicu morao bi biti takav kakav ti ne možeš proizvesti iako su hidraulične kočnice u pitanju.
Meni se dogodilo da je otkazala struja u autu. Auto je stajao na skoro blagoj nizbrdici i počeo klizati prema naprijed i ja ga nisam mogao zaustaviti pritiskom na pedalu iako je išao 15 na sat.
Tek ga je zaustavila ručna kočnica. Jako neugodno iskustvo, ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.

aca

pre 2 meseca

joj majko moja uhvatili se strucni komentatori poredjenja sa sistemima na avionima, a ni bicikl ne znaju da poprave kako treba.
koliko su pouzdane i koliko su otporne na pregrevanje? evo osnovni problem kocnica i to svih.
secam se kada se zalepila kocnica dok sam se zaustavio vec je smrdila zestoko samo sto nije zapalila sve okolo, polivao vodom okolne delove da ih bar malo ohladim i spremio PP aparat, pa onda odmah na kanal menjaj sve.

Kaboom

pre 2 meseca

Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
(markonjero, 25. februar 2024 21:01)

A procedure održavanja automobila su identične onim u avio saobraćaju, a i jednako jeftine.

Takodje avioni se konstruišu sa redudantnim sistemima za sve iole značajno

Ivan

pre 2 meseca

Kupio sm Tojotu prošle godine nova..
Pre neki dan naglo zakočilo vozilo ispred mene, je na kočnicu, kad ono auto sam dodatno koči još jače nego što sam ja stisao papučicu, i to bespotrebno naglo zamalo ovaj iza mene se nije zabio u mene.. Kako da kažem iza čoveku, izvini auto mi sam koči.. posle sam nesto tražio da isključim to.
Ne sviđaju mi se te elektronike...
Pa ne znam sam drži odstojanje, drži ga u traci, prepuno elektronike...

Pera Kojot super genije

pre 2 meseca

Nemam nista protiv ali ako ode elektronika ima samo drvo da vas zaustavi...
I jos nesto, habanje tj.potrosnja guma ima da se poveca drasticno...
Ali mozda gresim,bilo bi lepo videti da sve to funkcionise bez greske...

Flash

pre 2 meseca

Ako je auto isključen onda hidraulika ne radi. Slično i ovde. Ako ne bude struje, koči se fizičkom silom.
(Aca, 26. februar 2024 05:58)
A kojom to silom ako nemaš struju ? Hidraulikom možeš kočiti , samo teže zato što servo gubi ulogu bez struje !!

mikin

pre 2 meseca

@Mario ... ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.

Tacno! Pa to covek i pokusava da ti kaze!
ps. nikad sva jaja u istu korpu.

Rob Sinji

pre 2 meseca

Ako avioni koriste fly by wire sistem vec decenijama ne vidim zasto to ne bi radilo u automobilima
(markonjero, 25. februar 2024 21:01)

Ne bih da kvarim paradu ali avioni baš i nemaju neke kočnice . Zato im i treba par kilometara piste da se zaustave . A i tada većinu posla obave otpor vazduha i kočenje obrnutim mlazom motora .

Stara Mo

pre 2 meseca

Dosadni ste sa drive by wire.

Jebo vas avion, taj sistem ima maltene svaki auto posle 2000. Pedala gasa nema sajlu, ima potenciometar koji šalje određen nivo signala u ecu, u zavisnosti od toga koliko je pritisnuta. Nakon toga ecu šalje struju step motoru koji otvara klapnu gasa.

I sem toga, baš me briga što to postoji na avionima, govorimo o automobilima.

drajver

pre 2 meseca

Većina putničkih aviona ima i pomoćni sistem upravljanja preko kablova i hidraulike. Inače aviona se godišnje napravi nekoliko hiljada tako da je testiranje i izrada elektro sistema opsežna i rigorozna. Koliko automobila se napravi i kakva je kontrola finalnog proizvoda?!

Senior

pre 2 meseca

Mercedes je pokušao nešto slično pre 15-tak godina i odustao nakon izrade prototipa i učestalih kvarova sistema kočenja ...

Dragan, Zemun

pre 2 meseca

Sada ugrađuju i ručne na dugme i to me užasava. Software se danas razvija tako što se zapošljava jeftina radna snaga, svake decenije je sve gori i nepouzdaniji, a software inženjeri misle da su sve pametniji. Dati nabeđenim "genijalčinama" svoj život u ruke je jedina stvar gluplja od njihovog programiranja. (A da ne govorimo da posle isteka garancije sowtware upgrade samo zaustavi auto da mora da se kupi novi)
Inače govoriti o zadnjim kočnicama na sistemu za regenerativno kočenje je smehotresno. Zbog momenta sile nastale usled usporenja, što se jače koči to veći deo težine pada na prednje točkove. Za blaga kočenja je dovoljno regenerativno kočenje na prednjim točkovima, za nagla na zadnjim skoro da nema težine pa se sila kočenja redukuje, a ogroman deo tereta pada na prednje koji sad moraju da imaju mehaničku komponentu, jer je snaga generatora ograničena. S obzirom da se retko koči naglo, kola sa regenerativnim kočenjem jako reko koriste mehaničke (frikcione) kočnice i one bi morale da budu od nerđajućih materijala ili će da ubrzano korodiraju.

.

pre 2 meseca

Revolucionarne kočnice bi bile kad ti možeš da izdaš glasovnu komandu "koči!", a kočnica odbije uvređeno, jer nisi bio dovoljno učtiv. To bi bilo revolucionarno.

Mader Faker

pre 2 meseca

Poslovno sumnjicavi Srbi, steta sto vas niko ne pita nizasta inace bismo jos tavorili u 15. veku (ali bismo zato jeli zlatnim viljuskama i kasikama).
Kada je Nikola Tesla poceo da pomovise neizmenicnu struju Edison je video da ce mu to biti ogromna konkurencija pa je da bi privukao javnost na svoju isao tako daleko da bi neizmenicnom strujom ubijao slonove na javnim da bi pokazao koliko je ona opasna.
Vi mu dodjete kao neki Edison samo ste mnogo gluplji. On je bio veoma inteligentan i ovo je radio smisljeno i sa namerom.
Sve je lepo napisao ovaj Hrvat dole o ispijanju piva ispred zadruge.

Džoni

pre 2 meseca

Zna li neko sta se desava kada je baterija vec puna ili skoro puna? Tada nije moguce da se energija prenese u bateriju, a auto opet mora da stane nekako.
(Djorke, 26. februar 2024 09:43)

Zakon održanja energije. Da (teoretski) napuniš bateriju 100% na punjaču i da ukočiš posle samo par metara, potrošio si iz te baterije više nego što 100% efikasnom rekuperacijom možeš da vratiš.
E tu ima kvaka! Ako se sa napunjenom baterijom recimo spuštaš sa planine, ne trošiš mnogo energije iz baterije, a proizvodiš prilično rekuperacijom. Onda ti ne preostaje nego da tu energiju pretvoriš u toplotu. Najefikasnije, najjednostavnije i najjeftinije je to uraditi grejačem kog na sreću već imaš u sklopu baterije i samo je stvar konstruktora da taj grejač dimenzioniše i za takvu, realno retku potrebu. Tad se baterija niti puni niti prazni, zagrevanje joj nije naročito potrebno, ali ni ne smeta. Ako je pretpostavka da se spuštaš sa planine, sigurno ne smeta ni da se ta toplota usmeri u kabinu. Rekoh, zavisi šta koji konstruktor za koji model odabere, ali ne mora da dodaje nikakav novi agregat ili drugačiju kočnicu. Dobijenu toplotu može i da baci u atmosferu, na kraju krajeva.
Zgodna stvar takođe je što o svemu ovome vozač ne mora ni da razmišlja, kompjuter već dobija sve podatke koji su mu potrebni za efikasan BMS. Maltene samo softverski "problem".

profesor Dušan

pre 2 meseca

još pre 20 godina ovo je ugrađeno na nekim specijalnim bajsevima po narudžbini i stvrano su fururistički izgledali a za koje nismo imali para mislim koštao bajst ko 2 stana , mislim ni danas ne bi mogli da kupimo takav bajs .....

zex1

pre 2 meseca

po opisu "da silu kocenja obezbedjuje el.motor direktno na tocku" i bolja rekuperacija meni lici da se tu misli na beskontaktno kocenje(generatorski rezim ili neka nova telma). I do sada su koristili ovaj nacin ali sa mnogo manjim udelom u kocenju. Ovo na slici se ne poklapa sa opisanim.Nisu to novi sistemi ,samo su usavrseni jer stari su pored svega imali i mehanicko/kontaktno kocenje. Nije problem eventualno otkazivanje, sa elektronikom se moze prijaviti kvar pre nego sto je nagazena kocnica tako da se ima vremena usporiti i zaustaviti,a i ne moraju da otkazu svi odjednom.Kod hidraulike ako se ne pregleda sistem a neko crevo ili cev osteceni ono ce puci kad ti najvise treba- prilikom naglog kocenja. Kod najveceg broja automobila na bilo kom tocku da je kvar ostaje se bez kocnica na svim tockovima, ali rucna radi. Mada dobra rucna koci dal i 30% posto od ukupne sile...

Benzindžija

pre 2 meseca

Jako neugodno iskustvo, ali pokazuje da nožne kočnice ne rade bez struje.
(Mario, 26. februar 2024 11:41)

Koliko se ja razumem u tehniku ne pojačava struja nožnu kočnicu već vakumski pojačivač koji u slučaju prestanka rada motora (usled prekida dovoda struje) ostavlja sasvim dovoljno vremena da se automobil zaustavi. Druga je stvar ako neko hoće da te šlepa. To je već kockanje.

Srđan BL

pre 2 meseca

Mario (ex Ivan ZG)
Kao sto je neko vec rekao kocnice su ti "oslabile" jer je motor prestao sa radom, a sve zbog gubitka vakuma u "servo" uredjaju... Sistem star vec 50 i vise godina koji nema veze sa elektronikom... Hidraulicni sistem je autonoman, a zbog gubitka "struje" neces imati ABS, BAS i sl. el. sisteme, ali kocenje neces skroz izgubiti...

T

pre 2 meseca

Elektronski sklop moze da se napravi da bude vrlo pouzdan. Ali su postojece hidraulicne kocnice razvijane duze od veka i one su izuzetno pouzdane. Tako da je pitanje da li ce moci da naprave sistem koji je pouzdaniji od postojecnih kocnica.