Počeli da proizvode solarni električni auto, pa bankrotirali

Tužan kraj za kompaniju čiji je cilj bio da kroz inovacije poveća domet prosečnog električnog automobila i do 100 odsto.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Sreda, 01.02.2023.

11:47

Počeli da proizvode solarni električni auto, pa bankrotirali
Foto: Lightyear promo

Iako je krajem prošle godine kompanija Lightyear objavila da je započela proizvodnju svog revolucionarnog automobila Lightyear 0, izgleda da od tog poduhvata neće biti ništa. Naime, ova kompanija će najverovatnije bankrotirati, a njenih 600 zaposlenih će ostati bez posla.

Kako je stečajni upravnik potvrdio za NL Times, podbrend kompanije Lightyear, Atlas Technologies, je bankrotirao, što znači bankrot ovog proizvođača automobila.

Pored brojnih otpuštanja, zaustavljen je i razvoj drugog modela Lightyear 2, koji će biti predmet razgovora o budućoj saradnji sa potencijalnim partnerima kao što je VDL, vlasnik fabrike automobila NedCar u Bornu.

Iako proizvodnja drugog modela nije ni počela i lista porudžbina nije otvorena, interesovanje su izrazile brojne lizing kuće.

"Kompanija je i pre stečaja razgovarala o saradnji sa raznim stranama, među kojima je i VDL. Stoga je očigledan korak da se započne razgovor sa njima", rekao je stečajni upravnik Van Oeijen, koji je naglasio da je nekoliko zainteresovanih već identifikovano kao kandidati za preuzimanje.

"Ono što ću uraditi u narednih nekoliko dana je da vidim koliko su kandidati ozbiljni", zaključio je on.
Foto: Lightyear promo
Prema pisanju lokalnih medija, postoji velika verovatnoća saradnje, pogotovo što NedCar trenutno ima slobodne kapacitete.

Podsećamo da se prvi model, Lightyear 0, proizvodi u Finskoj od novembra prošle godine. Samo mala količina je proizvedena pre nego što je fabrika prestala sa radom.

Nekoliko dana pre bankrota, kompanija je odlučila da obustavi proizvodnju i u potpunosti prebaci resurse na Lightyear 2. Očigledno, prekasno.

Sestrinska kompanija Lightyear Layer, odgovorna za proizvodnju solarnih panela, nije prestala sa radom. Trenutno je u toku istraga kako bi se videlo kakva je sudbina intelektualne svojine kompanije, odnosno ko njome raspolaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: