Automobili

Nedelja, 23.10.2022.

08:54

Volkswagen pokušava da proda fabriku u Rusiji

Nakon Nissana, i u Volkswagenu su doneli odluku o trajnom napuštanju ruskog tržišta.

Izvor: B92

Volkswagen pokušava da proda fabriku u Rusiji
Foto: Evgenii_Emelianov/Shutterstock

U pitanju je fabrika u Kalugi, jugozapadno od Moskve, u kojoj je proizvodnja zaustavljena nakon uvođenja sankcija od strane Evrope i SAD. S obzirom da se ni sada, nakon višemesečnih ratnih zbivanja, ne vidi mogućnost bilo kakve normalizacije odnosa, u Volkswagenu su izgleda sve skloniji prodaji fabrike.

Frankfurter Allgemeine Zeitung izveštava da je sve izglednija prodaja fabrike koju je Volkswagen otvorio 2009. godine. Tada je otvaranje svojim prisustvom uveličao i Vladimir Putin nahvalivši "domaću proizvodnju" modela kao što su VW Tiguan i Škoda Octavia.

Neimenovani menadžer fabrike nedavno je poručio kako se sa svakom novom fazom eskalacije sukoba smanjuje verovatnoća da će se u doglednoj budućnosti pokrenuti proizvodnja.

Iz Volkswagena su za Automotive News Europe izjavili da trenutno ispituju nekoliko različitih scenarija za fabriku u Rusiji. Konačna odluka nije donesena, ali se prodaja pogona čini kao najjednostavnije rešenje. Izvor blizak Volkswagenovoj upravi rekao je da postoji jasna volja da se povuku iz zemlje.

Podsećamo, Volkswagen je još ranije zatvorio fabriku u Nižnjem Novogorodu kojom je upravljao GAZ.

Fabrika u Kalugi je zapošljavala oko 4.200 radnika, a u nju je svojevremeno uloženo milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

22 h

Podeli: