Na nemačke auto-puteve dolaze kamioni sa trolom VIDEO

Važno je naglasiti da kamion ne mora da bude trajno u kontaktu sa električnom mrežom, već može u svakom trenutku da spusti "trolu" i napusti voznu traku kako bi pretekao drugo vozilo ili da bi se isključio sa auto-puta i odvezao do krajnjeg odredišta.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 29.10.2021.

16:37

Default images

Za razliku od putničkih automobila, "elektrifikacija" velikih kamiona i šlepera nešto je komplikovanija. Naime, teškim teretnjacima su potrebne znatno veće i masivnije pogonske baterije koje su, osim što predstavljaju dodatni teret koji treba vući i zauzimaju dosta prostora, i prilično skupe.

Jedno od rešenja ovog problema, koje se već testira na nemačkim auto-putevima, jeste izgradnja električne mreže iznad kolovoznih traka i ugradnja "trole" na krov kamiona.

Šleperi tako direktno dobijaju struju "iz žice", umesto de je skladište u ogormnim baterijama, i kreću se po istom principu kao trolejbusi u gradu. Ono što je zanimljivo kod ove ideje je da je u putanju stara tehnologija, koja bi uskoro mogla da nađe novu primenu na evropskim auto-putevima.

Ovakvi kamioni testiraju se već skoro dve godine na dve probne deonice auto-puta na severu Nemačka, u dužini od po 5 km, a dosadašnja iskustva su ohrabrujuća.

Očekuje se da će trećina nemačkih auto-puteva izgledati ovako za nekoliko godina. Iznad desne trake biće postavljena električna instalacija poput one za tramvaje ili vozove. Procenjuje se da će se na taj način emisije ugljen-dioksida koji proizvode teški kamioni u Nemačkoj smanjiti za dve trećine.

Što se praktične strane ovog projekta tiče, važno je naglasiti da kamion ne mora da bude trajno u kontaktu sa električnom mrežom, već može u svakom trenutku da spusti "trolu" i napusti voznu traku kako bi pretekao drugo vozilo ili da bi se isključio sa auto-puta i odvezao do krajnjeg odredišta.

To mu omogućavaju baterije, ali zahvaljujući ovakvom rešenju one su znatno manje, lakše i jeftinije nego što bi bile kada bi se kamion isključivo kretao pomoću njihove energije.

Kao još jedna od opcija razmatra se i koncept "plug-in" hibridnog pogona, čiju bi osnovu činio dizel motor.

Kako se navodi, troškovi infrastrukture bi trebalo da se brzo isplate, pa ne treba da se iznenadite ako uskoro ovakvi prizori na auto-putevima širom Nemačke postanu uobičajen prizor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: