Skoro pa automobil: Japanci imaju "kei", a Nemci XBus FOTO

Nemačka startap kompanija Electric Brands predstavila je zanimljivo koncept vozilo na struju koje asocira na minijaturne automobile sa ulica japanskih gradova.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2021.

19:34

Skoro pa automobil: Japanci imaju
Foto: Electric Brands promo

XBus je multifunkcionalni četvorotočkaš minijaturnih dimenzija, koji svojim oblikom predstavlja kombinaciju više tipova vozila.

Što je još zanimljivije, ulazi u segment L7e, odnosno kvadricikla. To znači da je njegova masa ograničena na 450 kg, odnosno 600 kg ukoliko se koristi za prevoz tereta.
Foto: Electric Brands promo
XBus se napaja električnom energijom iz baterije kapaciteta 10 kWh, što je, kako tvrdi proizvođač, dovoljno za radijus kretanja od 200 km.

Kao opcija se nudi i tri puta veća baterija koja u teoriji obezbeđuje autonomiju vožnje od čak 600 km.
Foto: Electric Brands promo
Vozilo pokreću 4 elektromotora - svaki u po jednom od točkova - maksimalne kontinuirane snage 15 kW, odnono 56 kW u piku.

U svakom kotaču je po jedan elektromotor, a sinergijski efekt je 15 kW maksimalne kontinuirane snage te 56 kW vršne snage.

Zahvaljujući tome, XBus može da razvije maksimalnih 100 km/h.
Foto: Electric Brands promo
Još jedno praktično rešenje predstavljaju moduli baterije smešteni u fiokama tako da te ih dvoje ljudi lako mogu zameniti. Predviđena je i mreža od 600 lokacija za zamenu baterije širom Evrope, a kasnije bi se taj broj povećao do 1000.

Kupcima će biti ponuđeno ukupno devet varijanti, od MPV vozila, preko dostavnog kamioneta, do potpuno opremljenog kampera.

XBus će se proizvoditi u nemačkom gradu Iceho, a baterije će praviti Universal. Cena vozila startuje od 17.380 evra (bez uračunatih subvencija), a prve isporuke očekuju se polovinom 2022. godine.
Foto: Electric Brands promo
Foto: Electric Brands promo
Foto: Electric Brands promo
Foto: Electric Brands promo
Foto: Electric Brands promo
Foto: Electric Brands promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: