Kada će električni automobili koštati kao oni sa SUS motorima

Prema najnovijoj studiji - nećemo čekati još dugo.

Izvor: B92, Index.hr
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Iako su električna vozila danas znatno skuplja od konvencionalnih na fosilna goriva, čak i uz izdašne subvencije, ta razlika se smanjuje, a uskoro bi trebalo i da nestane.

Prema najnovijoj studiji koju je izradila investiciona banka UBS, već 2022. godine bi razlika u ceni trebalo da se smanji na 1.900 dolara, dok bi razlika u ceni u potpunosti trebalo da se istopi do 2024. godine.

UBS je do ovog zaključka došao nakon analize kretanja cena baterija sedam najvećih proizvođača. Baterije su najvažniji deo u formiranju cene automobila jer učestvuju i do 40% u ceni vozila.

Očekuje se da će cena baterije do 2022. godine pasti na manje od 100 USD/kWh.

Uz pad cena električnih vozila, očekuje se da će rasti njihova popularnost. Do 2025. godine njihov tržišni udeo bi mogao porasti do 17%, a već 2030. godine će dostići 40% na globalnom nivou, procenjuju u UBS-u.

"Nema puno razloga za kupovinu novih automobila na fosilna goriva posle 2025. godine", smatra UBS-ov analitičar Tim Buš.

On tvrdi da će pad cena baterija biti "poslednji ekser u kovčegu" kad je u pitanju primena motora sa unutrašnjim sagorevanjem u automobilima. Time će se dovesti u pitanje i konkurentnost hibrida, piše Gardijan.

Drastičan rast popularnosti električnih vozila se već vidi na tržištu EU i Kine. Nezavisni analitičar Matijas Šmit procenjuje da će ove godine u EU biti prodato milion elektrifikovanih automobila (električnih i hibrida) od ukupno 11 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu