Ponedeljak, 26.10.2020.

15:30

Kada će električni automobili koštati kao oni sa SUS motorima

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Kada æe elektrièni automobili koštati kao oni sa SUS motorima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

EU Citizen

pre 3 godine

Au, kakav ultraoptimizam :))) Ja lično mislim da sledećih desetak godina, osim u zemljama poput Norveške, gde će država terati nesretnike suludim nametima da to rade, nema nikakvog razliga da se kupi bilo šta osim SUS motora, u krajnjem slučaju hibrida :))

znaOnKoSam

pre 3 godine

Nece se izjednaciti sa SUS tako sto pojeftinjuju, vec zato sto SUS poskupljuju svake godine po 20%. Do 2025 ce ih stici sa cenom. Pratite cenu Golfa npr. Pre 10 god osnovni model je bio 12.000. Sada je 20.000

Petar

pre 3 godine

Promena tehnologije, obicno dovodi do pojave novih proizvođača, koji efikasnije i jeftinije proizvode, nemaju ostatke stare tehnologije koja je teret na ledjima. Onog trenutka kada Kinezi budu navalili sa svojim modelima i markama, bice automobila za svaki dzep.Kao u ostalom sa svom drugom robom, ali auto je ipak nesto kompleksniji proizvod od telefona, zato mora malo da se saceka.Ali to da ce nam mejnstrim proizvodjaci prodavati automobile po ovim cenama mogu da zaborave.Mozda i hoce ali vrednost novca zbog inflacije opada, tako da to nece biti ista vrednost.

nikola

pre 3 godine

svi ovi koji misle da ce se kola puniti nocu, da mi objasne, kako ce to izvesti, kada velika vecina zivi u zgradama, a ne u kucama?

Haha

pre 3 godine

@(mile, 27. oktobar 2020 14:34)

Propise ti drzava 0gr CO2 moze samo da se registruje pa se ti cesi. Naravno to nece doci odjednom, ali ide se ka tome.

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

Mogu samo da zamislim scenu, ispred moje zgrade za par godina, vise produzni kablovi sa terasa, a dole, razvodnici i produzni na produzni! Jos akp se vezu na zajednicku struju, jaooo, Sou!
(gagi, 27. oktobar 2020 15:42)

vreme je da prodaš tu gajbu u borči, ovči, krnjači i pobegneš tamo gde postoji kanalizacija.

Gradimir

pre 3 godine

@mile
E, to je racionalno razmišljanje. Skoro sve što tražiš je već tu, samo za malo skuplje cenovne kategorije. U SAD je najveći pad prodaje na račun Teslinog Modela 3 imao BMW serije 3. Poređenjem dva modela slične cene i performansi kroz ceo period vlasništva Tesla manje košta. Pad vrednosti kod BMW je mnogo veći. Racionalni i informisani kupci koji kupuju u tim klasama već imaju izbor. Za koju godinu i u tvom (i mom) cenovnom opsegu će se povećati izbor. Moraš u Excel da ubaciš troškove tokom celog perioda vlasništva da bi krajnja računica pokazala stvarne troškove, uzevši u obzir i početnu cenu, kao i preostalu vrednost na kraju. Najveći razliku čini cena goriva, odnosno struje. To može biti ušteda od 20-30% pa do 80-90% za struju. Na zapadu ima puno besplatnih, doduše sporih AC punjača, po tržnim centrima, raznim institucijama, tako da često trošak struje skoro pa ne postoji ako ima takvih opcija. To je još uvek preoptimistično za Srbiju, ali biće sve više i toga.

genije

pre 3 godine

@WillyWonka
Pobrkao si kWh i kN (kilo-njutne).
ID3 100km troši 18-25kWh (cena u SRB u zavisnosti od tarife 4-8rsd/kWh).
Dakle cena na 100km kao 1-1.5 litara benzina + nema zamena ulja i filtera (nema) + manje se troše kočnice (regen).

gagi

pre 3 godine

Mogu samo da zamislim scenu, ispred moje zgrade za par godina, vise produzni kablovi sa terasa, a dole, razvodnici i produzni na produzni! Jos akp se vezu na zajednicku struju, jaooo, Sou!

Mile u pokusaju

pre 3 godine

Da sumiram, kupujem ono sto je u mojoj kupovnoj moci. Kako se u svetu kupuju i voze automobili mene ne zanima.(mile, 27. oktobar 2020 14:34)
I kazes Mile pravice kola za ceo svet ali i posebno za tvoj ukus i tvoju kupovnu moc?

mile

pre 3 godine

@(Владе, 27. oktobar 2020 09:57):
Potpuno pogresno. Sta mene briga za trendove u svetu. Ja cu kupovinu elektricnog automobila u Srbiji razmatrati kada:

1. Nov auto bude u cenovnom rangu 10-15 hiljada evra.

2. Nudi jednaku ili bolju cenu eksploatacije (gorivo, redovno odrzavanje, vanredno odrzavanje, registracije, porezi...) od uporedivog automobila sa ugradjenim SUS motorom.

3. Nudi jednake ili bolje performanse od uporedivog automobila sa ugradjenim SUS motorom: maksimalna brzina, ubrzanje, potrosnja, autonomija...

4. Kad automobilu koji vozim dodje vreme za zamenu

Da sumiram, kupujem ono sto je u mojoj kupovnoj moci. Kako se u svetu kupuju i voze automobili mene ne zanima.

priprema za radio®

pre 3 godine

Čak i da je danas SUS eventualno skuplji od EV-a onoliko koliko je danas jeftiniji, ja bih ipak izabrao SUS, jer EV u Srbiji nije u stanju da zadovolji moje potrebe, a neće ni biti još jako, jako dugo.
Bolju stvar (a bolja je za mene i ona veće upotrebne vrednosti ) vredi platiti više.

Gradimir

pre 3 godine

Svašta može da se pročita po komentarima, ali malo toga tačnog. Ljudi uglavnom ponavljaju ono što su jednom negde čuli ili pročitali, bez uloženog truda da potraže još neki izvor ili provere informacije. ID.3 troši 14-15 pa do 20 i neki kWh na 100 km, zavisno od uslova saobraćaja, najviše od brzine. Ako prelazite mesečno 2.000 km, da budemo velikodušni, to je max 400 kWh. To je oko prosečne potrošnje jednog domaćinstva. Dakle, nađite na netu EPS ov kakulator, unesite svoju trenutnu potrošnju, dodajte 400 kWh ili koliko bi trošili za svoju kilometražu, ali noćne tarife, jer tada se najekonomičnije puni EV i znaćete koliko bi vas koštala vožnja na struju. EV zahteva malo drugačije planiranje, veće početno ulaganje, postojanje nekih preduslova, ali daje ogromne prednosti u odnosu na SUS. Istina, u našoj Vučko***ini je nešto komplikovanije nego u normalnom svetu, ali i dalje sasvim izvodljivo, naročito za gradsku vožnju i relacije do 100-200 km. Uostalom, struje svuda ima, samo se treba organizovati.

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

Ако би се највићим делом прешло на електрична возила, колико би државе изгубиле од акциза и пореза на гориво?
(Куп је битан, 27. oktobar 2020 12:44)

zamisli koliko države GUBE sada od uvoza fosila, a srbine? ovaj dug što sada imamo ni za 100 godina nećemo vratiti, a ti bi srbije još dugova da napravimo zbog smrdljivog fosila?

Куп је битан

pre 3 godine

Све ове прогнозе имају један озбиљан недостатак. Ако би се највићим делом прешло на електрична возила, колико би државе изгубиле од акциза и пореза на гориво? Да ли би се тек тако одрекле огромних прихода? Наравно да не би. Због тога ће бити уведене акцизе, порези и остали намети на струју којом ће се пунити електрична возила. Кад прође навлакуша неће више бити ни бесплатних пуњача. Такође, изградња озбиљне инфрастуктуре пуњача којима би била премрежена цела земља кошта. Бесплатно се сигурно неће изградити.

Hmmmm

pre 3 godine

Nisam upućen u EV ali bi voleo da znam koliko bi jedno prosečno domaćinstvo plaćalo struju kad bi se vozilo punilo strujom samo u okviru tog domaćinstva sa nekom prosečnom upotrebom automobila?
(XXL, 27. oktobar 2020 11:18)


Ja vozim renault zoe svaki dan 50 km 30 dana u mesecu znaci mesecno 1500km, on trenutno trosi 13,2kwh/100 kilometara sto dodje oko 30 dinara struje na 100 kilometara ili ti ja potrosim za jedan dan 15 dinara struje i predjem 50 kilometara znaci mesecni racun je veci za 450-500 dinara i to je jedina prava istina. Ovo sto pise WillyWonka i takvi komentatori nema veze sa mozgom imas na yt neke testove el auta kod nas i racunice koliko izadje 100 kilometara i to se manje vise poklapa sa mojom racunicom (zavisi od auta ali 200-300 dinara na mesecnim nivou maksimalna razlika od moje racunice). Za punjenje od 10% do 100% meni je potrebno oko 8-9 sati stavim uvece u 21:00 na punjenje i ujutro spreman za polazak sa 100% baterije. Kupio sam polovnog sa baterijom od 41 khw i 40000 na satu trenutni domet sa punom baterijom je oko 250-270 km bio bi i veci domet ali ja bas uzivam u medjuubrzanjima a i treba uzeti u obzir da je baterija stara kao i auto 6 godina i da je do sada izgubila nekih 10% kapaciteta u odnosu kada je bila nova, verujem da je sa novom baterijom i eco modom ukljucenim dostizao i 350km dometa

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

A onda cena struje raste deset puta svima ( i onima bez automobila). Jedno punjenje eletromobobila potroši kao deset porodica za mesec dana.
(Zoran, 27. oktobar 2020 10:17)

Ne lupetaj jedno punjenje elektricnog reno zoe-a kosta kuci na struju 1,5€ i sa tim prelazi oko 300km, drugo nije stvar u ustedi na gorivu nego na prakticnosti upotrebe takvih auta(za krace relacije za sad). Nemas kvarove, nemas zamenu ulja, ne udises direkt na semaforu ono sto onaj ispred tebe ispusta na auspuh, nema buke u gradovima e sad ne znam kako ce nasi automehanicari podneti sve ovo jer za njih kod elektroautomobila nema posla, doduse u Srbiji su mirni jos 15-tak godina sigurno ali eto bice i to jednom,ko se sad skoluje za automehanicara ili uci da postane nisam siguran koliko ce to imati smisla, trenutno je za njih raj u Srbiji jer se vize masovno kola pred raspadima a to je za njih super.

Суперхик

pre 3 godine

Имам електрични бицикл ! Нова батерија на нижој(0°С) температури ваздуха губи 20 % својег "летњег"капацитета - доста обесхрабрујуће !

Miloš

pre 3 godine

Postoje vozila na foslina goriva stara 100 godina koja su i dalje u funkciji. Sipaš i voziš. Za razliku od njih kola na baterije traju 6 do 7 godina i onda ćao. Da, možeš da zameniš baterije ali se to jednostavno ne isplati jer je vrednost iste pola cene celog vozila. I tu je i caka oko tolike pompe sa električnim kolima, da traju 7 godina, koliko traje prosečni kredit za njih, pa onda kupuj ponovo.
(dking, 26. oktobar 2020 18:03)

Jeste, pogledaj sve ove Tesle i Nissan Leaf-ove koji su stari 8-10 godina, evo svi se gomilaju na otpadu, kako da ne... Naravno da im čak nije potrebna ni zamena baterije, osim za neke koji su prešli po pola miliona kilometara. Štaviše, ti izgleda ni ne znaš da svi proizvođači električnih automobila daju garanciju na bateriju od minimum 8 godina...

Druga stvar, baterije ne mogu da "traju" 6 godina i onda odjednom crknu, tako ti zamišljaš... One samo veoma sporo gube kapacitet vremenom (punjenjem i pražnjenjem), neće posle 6 godina samo odjednom da prestanu da rade, ne znam odakle stalno takva zabluda. Samo će imati malo manji kapacitet nego na početku, npr. imaće domet 85-90% u odnosu na novu bateriju. I jel to neupotrebljivo?

Miloš

pre 3 godine

Jedno punjenje eletromobobila potroši kao deset porodica za mesec dana.
(Zoran, 27. oktobar 2020 10:17)

Jedno punjenje električnog auta potroši oko 20-70 kWh, zavisi koliko mu je velika baterija, a deset porodica za mesec dana potroši oko 3.000-5.000 kWh.

XXL

pre 3 godine

Nisam upućen u EV ali bi voleo da znam koliko bi jedno prosečno domaćinstvo plaćalo struju kad bi se vozilo punilo strujom samo u okviru tog domaćinstva sa nekom prosečnom upotrebom automobila?

WillyWonka

pre 3 godine

Najzad se došlo do konkretnih podataka o utrošku struje, odnosno troškovima vožnje električnog automovila. AutoKlub je testirao VW ID.3, što bi trebao biti električni golf. I došli su do troška od 50 KN/100 Km. E sad, za te pare se može kupiti između 7 i 8 litara goriva, a toliko otprilike troše i vozila SUS. Znači, trošak goriva je isti. U startu, električni automobil skuplji je 80.000 KN od uporedivog standardnog, a za te pare se može kupiti još jedno sasvim solidno auto. Prema tome, bez nekih značajnih subvencija, nećemo mi u BiH, a ni vi u Srbiji, još nekih 10-ak godina biti u mogućnosti kupovati ova auta. A pitanje je da li ćemo, kao sad, moći kupovati polovne električne automobile, jer je upitno sve to oko vijeka trajanja i koštanja baterija.

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Postoje vozila na foslina goriva stara 100 godina koja su i dalje u funkciji. Sipaš i voziš. Za razliku od njih kola na baterije traju 6 do 7 godina i onda ćao. Da, možeš da zameniš baterije ali se to jednostavno ne isplati jer je vrednost iste pola cene celog vozila. I tu je i caka oko tolike pompe sa električnim kolima, da traju 7 godina, koliko traje prosečni kredit za njih, pa onda kupuj ponovo. Ne sporim važnost očuvanja životne sredine, ali šta je sa baterijama, i ta struja treba da se proizvede... nema tu računice osim za krupni kapital. Treba nam kompromis, mega gradovi - električna vozila (ionako je prosek 40 km/h), teret - vozovi, ostalo po starom.
(dking, 26. oktobar 2020 18:03)

Sta ljudi pisu a da ne provere prvo cudo jedno, cuj vek baterije 6-7 godina, imas na YT gomilu testova Tesli starih po 6-7 godina gde im se meri kapacitet baterije i za to vreme izgubile su u proseku 8-12% baterije, znaci baterija ce trajati 15-tak godina bez problema, koji nov automobil na benzin ili gorivo se vozi posle 15-20 godina??? Ne racunamo Srbiju i okolne zemlje nego Nemacku, Francusku, Italiju i ostale nemate auto preko 20 godina da neko vozi osim ako nije oldtajmer a to su trzista koja diktiraju poteze autoindustrije a ne Srbija, Bosna, Moldavija... Baterija sto se tice dugovecnosti nije problem nikakav jer vecina auta posle 15 godina ide na otpad=Srbija,Bosna..

Zoran

pre 3 godine

A onda cena struje raste deset puta svima ( i onima bez automobila). Jedno punjenje eletromobobila potroši kao deset porodica za mesec dana.

Vlaj

pre 3 godine

A gde ćemo da ih punimo?
Koliko će fosilnog goriva da se utroši da bi se generisalo toliko el. energije?
Daleko je sve ovo od masovne prakse.

C i n i k

pre 3 godine

UBS je do ovog zaključka došao nakon analize kretanja cena baterija sedam najvećih proizvođača. Baterije su najvažniji deo u formiranju cene automobila jer učestvuju i do 40% u ceni vozila.


Ja pisem ovde da je baterija najskuplji deo EV i da kosta ko pola novog EV a onda se jave nki iz Toronta pa pisu kako to nma ni veze i ostale gluposti?
Kao ngde je Musk izjavio da ce baterija da kosta mngo manje ngo danas?
Isto tako cena zamenske baterije je 50% cene novog EV uz povracaj fabricke baterije servisu,pa kad se ima u vidu da je danas najjeftinije EV vrv oko 40 000 sa subvencijama, dolazimo do cifre od cca 20 000 e za zamensku bateriju sto obesmisljava trziste polovnih EV.
Ako cena baterije padne za 5 g onda ce to biti druga stvar ali ja sumnjam,ne verujem u tu pricu.
A fabricka baterija mora da se zameni u 1 trenutku, dal je to za 6 ili 7 godina nevazno je,onda zasto bi nko kupovao polovno EV staro npr 5 godina ako zna da ce morati da ulozi 20000 za par godina?

Giovanni

pre 3 godine

Cena je samo jedan od više parametara. Gde i kako će da se pune toliki silni automobili na struju? Treba uloziti ogromna sredstva u punjače na parkinzima i u garažama. I zaboravite na onu pricu “80% kapaciteta za pola sata”, to zahteva posebne punjace i dugorocno je stetno za bateriju. Kapital i marketing mogu sve da izguraju (npr. setimo se mini laptopova na Atom arhitekturi i poplave tableta od pre par godina) ali ako nesto nema smisla vecini, uglavnom dozivi da bude samo privremeni trend. EV su upravo to - trend, jer ne resavaju neke probleme koji kod SUS motora ne postoje. Pri tom elektricni pogon je stara, moze se cak reci reciklirana tehnologija. Ne mozete napuniti tolike milione automobila preko noci, ne samo zbog struje nego zbog infrastrukture. Zamena baterija je isto velika tema, rok trajanja tih automobila isto.

Владе

pre 3 godine

Кад год се поведе полемика око аутомобила многи и даље не могу да схвате да се на аутоиндустрију не гледа кроз призму Србије. То што се у Србији највише купују аутомобили старији од деценију не значи да тако функционише аутоиндустрија. Ако се у Србији струја добија највише спаљивањем угља и новим загађењем то не значи да тако функционише добијање електричне енергије. Многе државе су у потпуности избације термоелектране и масовно се прелази на обновљиве изворе ел. енергије, нуклеарне, хидро, ветро и соларне електране. Куповина новог аутомобила сваких пет година је нешто сасвим нормално.

Dik

pre 3 godine

...naslov bi trebalo da bude: kada će električni automobili biti jeftiniji od automobila sa sus motorima, jer je to suština a i manje je utroška skupih sirovina i komponenti. Realna je predpostavka da će komponete za baterije u bliskoj budućnosti biti jeftinije a sa većom autonomijom. Za nas to ne važi jer naš standard je takav da će sus motori biti u funkciji dok ne nestane nafta!

dking

pre 3 godine

Postoje vozila na foslina goriva stara 100 godina koja su i dalje u funkciji. Sipaš i voziš. Za razliku od njih kola na baterije traju 6 do 7 godina i onda ćao. Da, možeš da zameniš baterije ali se to jednostavno ne isplati jer je vrednost iste pola cene celog vozila. I tu je i caka oko tolike pompe sa električnim kolima, da traju 7 godina, koliko traje prosečni kredit za njih, pa onda kupuj ponovo. Ne sporim važnost očuvanja životne sredine, ali šta je sa baterijama, i ta struja treba da se proizvede... nema tu računice osim za krupni kapital. Treba nam kompromis, mega gradovi - električna vozila (ionako je prosek 40 km/h), teret - vozovi, ostalo po starom.

Владе

pre 3 godine

Кад год се поведе полемика око аутомобила многи и даље не могу да схвате да се на аутоиндустрију не гледа кроз призму Србије. То што се у Србији највише купују аутомобили старији од деценију не значи да тако функционише аутоиндустрија. Ако се у Србији струја добија највише спаљивањем угља и новим загађењем то не значи да тако функционише добијање електричне енергије. Многе државе су у потпуности избације термоелектране и масовно се прелази на обновљиве изворе ел. енергије, нуклеарне, хидро, ветро и соларне електране. Куповина новог аутомобила сваких пет година је нешто сасвим нормално.

Dik

pre 3 godine

...naslov bi trebalo da bude: kada će električni automobili biti jeftiniji od automobila sa sus motorima, jer je to suština a i manje je utroška skupih sirovina i komponenti. Realna je predpostavka da će komponete za baterije u bliskoj budućnosti biti jeftinije a sa većom autonomijom. Za nas to ne važi jer naš standard je takav da će sus motori biti u funkciji dok ne nestane nafta!

dking

pre 3 godine

Postoje vozila na foslina goriva stara 100 godina koja su i dalje u funkciji. Sipaš i voziš. Za razliku od njih kola na baterije traju 6 do 7 godina i onda ćao. Da, možeš da zameniš baterije ali se to jednostavno ne isplati jer je vrednost iste pola cene celog vozila. I tu je i caka oko tolike pompe sa električnim kolima, da traju 7 godina, koliko traje prosečni kredit za njih, pa onda kupuj ponovo. Ne sporim važnost očuvanja životne sredine, ali šta je sa baterijama, i ta struja treba da se proizvede... nema tu računice osim za krupni kapital. Treba nam kompromis, mega gradovi - električna vozila (ionako je prosek 40 km/h), teret - vozovi, ostalo po starom.

Miloš

pre 3 godine

Postoje vozila na foslina goriva stara 100 godina koja su i dalje u funkciji. Sipaš i voziš. Za razliku od njih kola na baterije traju 6 do 7 godina i onda ćao. Da, možeš da zameniš baterije ali se to jednostavno ne isplati jer je vrednost iste pola cene celog vozila. I tu je i caka oko tolike pompe sa električnim kolima, da traju 7 godina, koliko traje prosečni kredit za njih, pa onda kupuj ponovo.
(dking, 26. oktobar 2020 18:03)

Jeste, pogledaj sve ove Tesle i Nissan Leaf-ove koji su stari 8-10 godina, evo svi se gomilaju na otpadu, kako da ne... Naravno da im čak nije potrebna ni zamena baterije, osim za neke koji su prešli po pola miliona kilometara. Štaviše, ti izgleda ni ne znaš da svi proizvođači električnih automobila daju garanciju na bateriju od minimum 8 godina...

Druga stvar, baterije ne mogu da "traju" 6 godina i onda odjednom crknu, tako ti zamišljaš... One samo veoma sporo gube kapacitet vremenom (punjenjem i pražnjenjem), neće posle 6 godina samo odjednom da prestanu da rade, ne znam odakle stalno takva zabluda. Samo će imati malo manji kapacitet nego na početku, npr. imaće domet 85-90% u odnosu na novu bateriju. I jel to neupotrebljivo?

Miloš

pre 3 godine

Jedno punjenje eletromobobila potroši kao deset porodica za mesec dana.
(Zoran, 27. oktobar 2020 10:17)

Jedno punjenje električnog auta potroši oko 20-70 kWh, zavisi koliko mu je velika baterija, a deset porodica za mesec dana potroši oko 3.000-5.000 kWh.

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

A onda cena struje raste deset puta svima ( i onima bez automobila). Jedno punjenje eletromobobila potroši kao deset porodica za mesec dana.
(Zoran, 27. oktobar 2020 10:17)

Ne lupetaj jedno punjenje elektricnog reno zoe-a kosta kuci na struju 1,5€ i sa tim prelazi oko 300km, drugo nije stvar u ustedi na gorivu nego na prakticnosti upotrebe takvih auta(za krace relacije za sad). Nemas kvarove, nemas zamenu ulja, ne udises direkt na semaforu ono sto onaj ispred tebe ispusta na auspuh, nema buke u gradovima e sad ne znam kako ce nasi automehanicari podneti sve ovo jer za njih kod elektroautomobila nema posla, doduse u Srbiji su mirni jos 15-tak godina sigurno ali eto bice i to jednom,ko se sad skoluje za automehanicara ili uci da postane nisam siguran koliko ce to imati smisla, trenutno je za njih raj u Srbiji jer se vize masovno kola pred raspadima a to je za njih super.

Hmmmm

pre 3 godine

Nisam upućen u EV ali bi voleo da znam koliko bi jedno prosečno domaćinstvo plaćalo struju kad bi se vozilo punilo strujom samo u okviru tog domaćinstva sa nekom prosečnom upotrebom automobila?
(XXL, 27. oktobar 2020 11:18)


Ja vozim renault zoe svaki dan 50 km 30 dana u mesecu znaci mesecno 1500km, on trenutno trosi 13,2kwh/100 kilometara sto dodje oko 30 dinara struje na 100 kilometara ili ti ja potrosim za jedan dan 15 dinara struje i predjem 50 kilometara znaci mesecni racun je veci za 450-500 dinara i to je jedina prava istina. Ovo sto pise WillyWonka i takvi komentatori nema veze sa mozgom imas na yt neke testove el auta kod nas i racunice koliko izadje 100 kilometara i to se manje vise poklapa sa mojom racunicom (zavisi od auta ali 200-300 dinara na mesecnim nivou maksimalna razlika od moje racunice). Za punjenje od 10% do 100% meni je potrebno oko 8-9 sati stavim uvece u 21:00 na punjenje i ujutro spreman za polazak sa 100% baterije. Kupio sam polovnog sa baterijom od 41 khw i 40000 na satu trenutni domet sa punom baterijom je oko 250-270 km bio bi i veci domet ali ja bas uzivam u medjuubrzanjima a i treba uzeti u obzir da je baterija stara kao i auto 6 godina i da je do sada izgubila nekih 10% kapaciteta u odnosu kada je bila nova, verujem da je sa novom baterijom i eco modom ukljucenim dostizao i 350km dometa

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Postoje vozila na foslina goriva stara 100 godina koja su i dalje u funkciji. Sipaš i voziš. Za razliku od njih kola na baterije traju 6 do 7 godina i onda ćao. Da, možeš da zameniš baterije ali se to jednostavno ne isplati jer je vrednost iste pola cene celog vozila. I tu je i caka oko tolike pompe sa električnim kolima, da traju 7 godina, koliko traje prosečni kredit za njih, pa onda kupuj ponovo. Ne sporim važnost očuvanja životne sredine, ali šta je sa baterijama, i ta struja treba da se proizvede... nema tu računice osim za krupni kapital. Treba nam kompromis, mega gradovi - električna vozila (ionako je prosek 40 km/h), teret - vozovi, ostalo po starom.
(dking, 26. oktobar 2020 18:03)

Sta ljudi pisu a da ne provere prvo cudo jedno, cuj vek baterije 6-7 godina, imas na YT gomilu testova Tesli starih po 6-7 godina gde im se meri kapacitet baterije i za to vreme izgubile su u proseku 8-12% baterije, znaci baterija ce trajati 15-tak godina bez problema, koji nov automobil na benzin ili gorivo se vozi posle 15-20 godina??? Ne racunamo Srbiju i okolne zemlje nego Nemacku, Francusku, Italiju i ostale nemate auto preko 20 godina da neko vozi osim ako nije oldtajmer a to su trzista koja diktiraju poteze autoindustrije a ne Srbija, Bosna, Moldavija... Baterija sto se tice dugovecnosti nije problem nikakav jer vecina auta posle 15 godina ide na otpad=Srbija,Bosna..

Zoran

pre 3 godine

A onda cena struje raste deset puta svima ( i onima bez automobila). Jedno punjenje eletromobobila potroši kao deset porodica za mesec dana.

Gradimir

pre 3 godine

Svašta može da se pročita po komentarima, ali malo toga tačnog. Ljudi uglavnom ponavljaju ono što su jednom negde čuli ili pročitali, bez uloženog truda da potraže još neki izvor ili provere informacije. ID.3 troši 14-15 pa do 20 i neki kWh na 100 km, zavisno od uslova saobraćaja, najviše od brzine. Ako prelazite mesečno 2.000 km, da budemo velikodušni, to je max 400 kWh. To je oko prosečne potrošnje jednog domaćinstva. Dakle, nađite na netu EPS ov kakulator, unesite svoju trenutnu potrošnju, dodajte 400 kWh ili koliko bi trošili za svoju kilometražu, ali noćne tarife, jer tada se najekonomičnije puni EV i znaćete koliko bi vas koštala vožnja na struju. EV zahteva malo drugačije planiranje, veće početno ulaganje, postojanje nekih preduslova, ali daje ogromne prednosti u odnosu na SUS. Istina, u našoj Vučko***ini je nešto komplikovanije nego u normalnom svetu, ali i dalje sasvim izvodljivo, naročito za gradsku vožnju i relacije do 100-200 km. Uostalom, struje svuda ima, samo se treba organizovati.

XXL

pre 3 godine

Nisam upućen u EV ali bi voleo da znam koliko bi jedno prosečno domaćinstvo plaćalo struju kad bi se vozilo punilo strujom samo u okviru tog domaćinstva sa nekom prosečnom upotrebom automobila?

WillyWonka

pre 3 godine

Najzad se došlo do konkretnih podataka o utrošku struje, odnosno troškovima vožnje električnog automovila. AutoKlub je testirao VW ID.3, što bi trebao biti električni golf. I došli su do troška od 50 KN/100 Km. E sad, za te pare se može kupiti između 7 i 8 litara goriva, a toliko otprilike troše i vozila SUS. Znači, trošak goriva je isti. U startu, električni automobil skuplji je 80.000 KN od uporedivog standardnog, a za te pare se može kupiti još jedno sasvim solidno auto. Prema tome, bez nekih značajnih subvencija, nećemo mi u BiH, a ni vi u Srbiji, još nekih 10-ak godina biti u mogućnosti kupovati ova auta. A pitanje je da li ćemo, kao sad, moći kupovati polovne električne automobile, jer je upitno sve to oko vijeka trajanja i koštanja baterija.

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

Ако би се највићим делом прешло на електрична возила, колико би државе изгубиле од акциза и пореза на гориво?
(Куп је битан, 27. oktobar 2020 12:44)

zamisli koliko države GUBE sada od uvoza fosila, a srbine? ovaj dug što sada imamo ni za 100 godina nećemo vratiti, a ti bi srbije još dugova da napravimo zbog smrdljivog fosila?

Куп је битан

pre 3 godine

Све ове прогнозе имају један озбиљан недостатак. Ако би се највићим делом прешло на електрична возила, колико би државе изгубиле од акциза и пореза на гориво? Да ли би се тек тако одрекле огромних прихода? Наравно да не би. Због тога ће бити уведене акцизе, порези и остали намети на струју којом ће се пунити електрична возила. Кад прође навлакуша неће више бити ни бесплатних пуњача. Такође, изградња озбиљне инфрастуктуре пуњача којима би била премрежена цела земља кошта. Бесплатно се сигурно неће изградити.

Giovanni

pre 3 godine

Cena je samo jedan od više parametara. Gde i kako će da se pune toliki silni automobili na struju? Treba uloziti ogromna sredstva u punjače na parkinzima i u garažama. I zaboravite na onu pricu “80% kapaciteta za pola sata”, to zahteva posebne punjace i dugorocno je stetno za bateriju. Kapital i marketing mogu sve da izguraju (npr. setimo se mini laptopova na Atom arhitekturi i poplave tableta od pre par godina) ali ako nesto nema smisla vecini, uglavnom dozivi da bude samo privremeni trend. EV su upravo to - trend, jer ne resavaju neke probleme koji kod SUS motora ne postoje. Pri tom elektricni pogon je stara, moze se cak reci reciklirana tehnologija. Ne mozete napuniti tolike milione automobila preko noci, ne samo zbog struje nego zbog infrastrukture. Zamena baterija je isto velika tema, rok trajanja tih automobila isto.

C i n i k

pre 3 godine

UBS je do ovog zaključka došao nakon analize kretanja cena baterija sedam najvećih proizvođača. Baterije su najvažniji deo u formiranju cene automobila jer učestvuju i do 40% u ceni vozila.


Ja pisem ovde da je baterija najskuplji deo EV i da kosta ko pola novog EV a onda se jave nki iz Toronta pa pisu kako to nma ni veze i ostale gluposti?
Kao ngde je Musk izjavio da ce baterija da kosta mngo manje ngo danas?
Isto tako cena zamenske baterije je 50% cene novog EV uz povracaj fabricke baterije servisu,pa kad se ima u vidu da je danas najjeftinije EV vrv oko 40 000 sa subvencijama, dolazimo do cifre od cca 20 000 e za zamensku bateriju sto obesmisljava trziste polovnih EV.
Ako cena baterije padne za 5 g onda ce to biti druga stvar ali ja sumnjam,ne verujem u tu pricu.
A fabricka baterija mora da se zameni u 1 trenutku, dal je to za 6 ili 7 godina nevazno je,onda zasto bi nko kupovao polovno EV staro npr 5 godina ako zna da ce morati da ulozi 20000 za par godina?

genije

pre 3 godine

@WillyWonka
Pobrkao si kWh i kN (kilo-njutne).
ID3 100km troši 18-25kWh (cena u SRB u zavisnosti od tarife 4-8rsd/kWh).
Dakle cena na 100km kao 1-1.5 litara benzina + nema zamena ulja i filtera (nema) + manje se troše kočnice (regen).

mile

pre 3 godine

@(Владе, 27. oktobar 2020 09:57):
Potpuno pogresno. Sta mene briga za trendove u svetu. Ja cu kupovinu elektricnog automobila u Srbiji razmatrati kada:

1. Nov auto bude u cenovnom rangu 10-15 hiljada evra.

2. Nudi jednaku ili bolju cenu eksploatacije (gorivo, redovno odrzavanje, vanredno odrzavanje, registracije, porezi...) od uporedivog automobila sa ugradjenim SUS motorom.

3. Nudi jednake ili bolje performanse od uporedivog automobila sa ugradjenim SUS motorom: maksimalna brzina, ubrzanje, potrosnja, autonomija...

4. Kad automobilu koji vozim dodje vreme za zamenu

Da sumiram, kupujem ono sto je u mojoj kupovnoj moci. Kako se u svetu kupuju i voze automobili mene ne zanima.

Gradimir

pre 3 godine

@mile
E, to je racionalno razmišljanje. Skoro sve što tražiš je već tu, samo za malo skuplje cenovne kategorije. U SAD je najveći pad prodaje na račun Teslinog Modela 3 imao BMW serije 3. Poređenjem dva modela slične cene i performansi kroz ceo period vlasništva Tesla manje košta. Pad vrednosti kod BMW je mnogo veći. Racionalni i informisani kupci koji kupuju u tim klasama već imaju izbor. Za koju godinu i u tvom (i mom) cenovnom opsegu će se povećati izbor. Moraš u Excel da ubaciš troškove tokom celog perioda vlasništva da bi krajnja računica pokazala stvarne troškove, uzevši u obzir i početnu cenu, kao i preostalu vrednost na kraju. Najveći razliku čini cena goriva, odnosno struje. To može biti ušteda od 20-30% pa do 80-90% za struju. Na zapadu ima puno besplatnih, doduše sporih AC punjača, po tržnim centrima, raznim institucijama, tako da često trošak struje skoro pa ne postoji ako ima takvih opcija. To je još uvek preoptimistično za Srbiju, ali biće sve više i toga.

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

Mogu samo da zamislim scenu, ispred moje zgrade za par godina, vise produzni kablovi sa terasa, a dole, razvodnici i produzni na produzni! Jos akp se vezu na zajednicku struju, jaooo, Sou!
(gagi, 27. oktobar 2020 15:42)

vreme je da prodaš tu gajbu u borči, ovči, krnjači i pobegneš tamo gde postoji kanalizacija.

Vlaj

pre 3 godine

A gde ćemo da ih punimo?
Koliko će fosilnog goriva da se utroši da bi se generisalo toliko el. energije?
Daleko je sve ovo od masovne prakse.

Суперхик

pre 3 godine

Имам електрични бицикл ! Нова батерија на нижој(0°С) температури ваздуха губи 20 % својег "летњег"капацитета - доста обесхрабрујуће !

Mile u pokusaju

pre 3 godine

Da sumiram, kupujem ono sto je u mojoj kupovnoj moci. Kako se u svetu kupuju i voze automobili mene ne zanima.(mile, 27. oktobar 2020 14:34)
I kazes Mile pravice kola za ceo svet ali i posebno za tvoj ukus i tvoju kupovnu moc?

gagi

pre 3 godine

Mogu samo da zamislim scenu, ispred moje zgrade za par godina, vise produzni kablovi sa terasa, a dole, razvodnici i produzni na produzni! Jos akp se vezu na zajednicku struju, jaooo, Sou!

priprema za radio®

pre 3 godine

Čak i da je danas SUS eventualno skuplji od EV-a onoliko koliko je danas jeftiniji, ja bih ipak izabrao SUS, jer EV u Srbiji nije u stanju da zadovolji moje potrebe, a neće ni biti još jako, jako dugo.
Bolju stvar (a bolja je za mene i ona veće upotrebne vrednosti ) vredi platiti više.

znaOnKoSam

pre 3 godine

Nece se izjednaciti sa SUS tako sto pojeftinjuju, vec zato sto SUS poskupljuju svake godine po 20%. Do 2025 ce ih stici sa cenom. Pratite cenu Golfa npr. Pre 10 god osnovni model je bio 12.000. Sada je 20.000

Haha

pre 3 godine

@(mile, 27. oktobar 2020 14:34)

Propise ti drzava 0gr CO2 moze samo da se registruje pa se ti cesi. Naravno to nece doci odjednom, ali ide se ka tome.

nikola

pre 3 godine

svi ovi koji misle da ce se kola puniti nocu, da mi objasne, kako ce to izvesti, kada velika vecina zivi u zgradama, a ne u kucama?

Petar

pre 3 godine

Promena tehnologije, obicno dovodi do pojave novih proizvođača, koji efikasnije i jeftinije proizvode, nemaju ostatke stare tehnologije koja je teret na ledjima. Onog trenutka kada Kinezi budu navalili sa svojim modelima i markama, bice automobila za svaki dzep.Kao u ostalom sa svom drugom robom, ali auto je ipak nesto kompleksniji proizvod od telefona, zato mora malo da se saceka.Ali to da ce nam mejnstrim proizvodjaci prodavati automobile po ovim cenama mogu da zaborave.Mozda i hoce ali vrednost novca zbog inflacije opada, tako da to nece biti ista vrednost.

EU Citizen

pre 3 godine

Au, kakav ultraoptimizam :))) Ja lično mislim da sledećih desetak godina, osim u zemljama poput Norveške, gde će država terati nesretnike suludim nametima da to rade, nema nikakvog razliga da se kupi bilo šta osim SUS motora, u krajnjem slučaju hibrida :))

dking

pre 3 godine

Postoje vozila na foslina goriva stara 100 godina koja su i dalje u funkciji. Sipaš i voziš. Za razliku od njih kola na baterije traju 6 do 7 godina i onda ćao. Da, možeš da zameniš baterije ali se to jednostavno ne isplati jer je vrednost iste pola cene celog vozila. I tu je i caka oko tolike pompe sa električnim kolima, da traju 7 godina, koliko traje prosečni kredit za njih, pa onda kupuj ponovo. Ne sporim važnost očuvanja životne sredine, ali šta je sa baterijama, i ta struja treba da se proizvede... nema tu računice osim za krupni kapital. Treba nam kompromis, mega gradovi - električna vozila (ionako je prosek 40 km/h), teret - vozovi, ostalo po starom.

Zoran

pre 3 godine

A onda cena struje raste deset puta svima ( i onima bez automobila). Jedno punjenje eletromobobila potroši kao deset porodica za mesec dana.

WillyWonka

pre 3 godine

Najzad se došlo do konkretnih podataka o utrošku struje, odnosno troškovima vožnje električnog automovila. AutoKlub je testirao VW ID.3, što bi trebao biti električni golf. I došli su do troška od 50 KN/100 Km. E sad, za te pare se može kupiti između 7 i 8 litara goriva, a toliko otprilike troše i vozila SUS. Znači, trošak goriva je isti. U startu, električni automobil skuplji je 80.000 KN od uporedivog standardnog, a za te pare se može kupiti još jedno sasvim solidno auto. Prema tome, bez nekih značajnih subvencija, nećemo mi u BiH, a ni vi u Srbiji, još nekih 10-ak godina biti u mogućnosti kupovati ova auta. A pitanje je da li ćemo, kao sad, moći kupovati polovne električne automobile, jer je upitno sve to oko vijeka trajanja i koštanja baterija.

Giovanni

pre 3 godine

Cena je samo jedan od više parametara. Gde i kako će da se pune toliki silni automobili na struju? Treba uloziti ogromna sredstva u punjače na parkinzima i u garažama. I zaboravite na onu pricu “80% kapaciteta za pola sata”, to zahteva posebne punjace i dugorocno je stetno za bateriju. Kapital i marketing mogu sve da izguraju (npr. setimo se mini laptopova na Atom arhitekturi i poplave tableta od pre par godina) ali ako nesto nema smisla vecini, uglavnom dozivi da bude samo privremeni trend. EV su upravo to - trend, jer ne resavaju neke probleme koji kod SUS motora ne postoje. Pri tom elektricni pogon je stara, moze se cak reci reciklirana tehnologija. Ne mozete napuniti tolike milione automobila preko noci, ne samo zbog struje nego zbog infrastrukture. Zamena baterija je isto velika tema, rok trajanja tih automobila isto.

C i n i k

pre 3 godine

UBS je do ovog zaključka došao nakon analize kretanja cena baterija sedam najvećih proizvođača. Baterije su najvažniji deo u formiranju cene automobila jer učestvuju i do 40% u ceni vozila.


Ja pisem ovde da je baterija najskuplji deo EV i da kosta ko pola novog EV a onda se jave nki iz Toronta pa pisu kako to nma ni veze i ostale gluposti?
Kao ngde je Musk izjavio da ce baterija da kosta mngo manje ngo danas?
Isto tako cena zamenske baterije je 50% cene novog EV uz povracaj fabricke baterije servisu,pa kad se ima u vidu da je danas najjeftinije EV vrv oko 40 000 sa subvencijama, dolazimo do cifre od cca 20 000 e za zamensku bateriju sto obesmisljava trziste polovnih EV.
Ako cena baterije padne za 5 g onda ce to biti druga stvar ali ja sumnjam,ne verujem u tu pricu.
A fabricka baterija mora da se zameni u 1 trenutku, dal je to za 6 ili 7 godina nevazno je,onda zasto bi nko kupovao polovno EV staro npr 5 godina ako zna da ce morati da ulozi 20000 za par godina?

Владе

pre 3 godine

Кад год се поведе полемика око аутомобила многи и даље не могу да схвате да се на аутоиндустрију не гледа кроз призму Србије. То што се у Србији највише купују аутомобили старији од деценију не значи да тако функционише аутоиндустрија. Ако се у Србији струја добија највише спаљивањем угља и новим загађењем то не значи да тако функционише добијање електричне енергије. Многе државе су у потпуности избације термоелектране и масовно се прелази на обновљиве изворе ел. енергије, нуклеарне, хидро, ветро и соларне електране. Куповина новог аутомобила сваких пет година је нешто сасвим нормално.

Vlaj

pre 3 godine

A gde ćemo da ih punimo?
Koliko će fosilnog goriva da se utroši da bi se generisalo toliko el. energije?
Daleko je sve ovo od masovne prakse.

Куп је битан

pre 3 godine

Све ове прогнозе имају један озбиљан недостатак. Ако би се највићим делом прешло на електрична возила, колико би државе изгубиле од акциза и пореза на гориво? Да ли би се тек тако одрекле огромних прихода? Наравно да не би. Због тога ће бити уведене акцизе, порези и остали намети на струју којом ће се пунити електрична возила. Кад прође навлакуша неће више бити ни бесплатних пуњача. Такође, изградња озбиљне инфрастуктуре пуњача којима би била премрежена цела земља кошта. Бесплатно се сигурно неће изградити.

mile

pre 3 godine

@(Владе, 27. oktobar 2020 09:57):
Potpuno pogresno. Sta mene briga za trendove u svetu. Ja cu kupovinu elektricnog automobila u Srbiji razmatrati kada:

1. Nov auto bude u cenovnom rangu 10-15 hiljada evra.

2. Nudi jednaku ili bolju cenu eksploatacije (gorivo, redovno odrzavanje, vanredno odrzavanje, registracije, porezi...) od uporedivog automobila sa ugradjenim SUS motorom.

3. Nudi jednake ili bolje performanse od uporedivog automobila sa ugradjenim SUS motorom: maksimalna brzina, ubrzanje, potrosnja, autonomija...

4. Kad automobilu koji vozim dodje vreme za zamenu

Da sumiram, kupujem ono sto je u mojoj kupovnoj moci. Kako se u svetu kupuju i voze automobili mene ne zanima.

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

Ако би се највићим делом прешло на електрична возила, колико би државе изгубиле од акциза и пореза на гориво?
(Куп је битан, 27. oktobar 2020 12:44)

zamisli koliko države GUBE sada od uvoza fosila, a srbine? ovaj dug što sada imamo ni za 100 godina nećemo vratiti, a ti bi srbije još dugova da napravimo zbog smrdljivog fosila?

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

Postoje vozila na foslina goriva stara 100 godina koja su i dalje u funkciji. Sipaš i voziš. Za razliku od njih kola na baterije traju 6 do 7 godina i onda ćao. Da, možeš da zameniš baterije ali se to jednostavno ne isplati jer je vrednost iste pola cene celog vozila. I tu je i caka oko tolike pompe sa električnim kolima, da traju 7 godina, koliko traje prosečni kredit za njih, pa onda kupuj ponovo. Ne sporim važnost očuvanja životne sredine, ali šta je sa baterijama, i ta struja treba da se proizvede... nema tu računice osim za krupni kapital. Treba nam kompromis, mega gradovi - električna vozila (ionako je prosek 40 km/h), teret - vozovi, ostalo po starom.
(dking, 26. oktobar 2020 18:03)

Sta ljudi pisu a da ne provere prvo cudo jedno, cuj vek baterije 6-7 godina, imas na YT gomilu testova Tesli starih po 6-7 godina gde im se meri kapacitet baterije i za to vreme izgubile su u proseku 8-12% baterije, znaci baterija ce trajati 15-tak godina bez problema, koji nov automobil na benzin ili gorivo se vozi posle 15-20 godina??? Ne racunamo Srbiju i okolne zemlje nego Nemacku, Francusku, Italiju i ostale nemate auto preko 20 godina da neko vozi osim ako nije oldtajmer a to su trzista koja diktiraju poteze autoindustrije a ne Srbija, Bosna, Moldavija... Baterija sto se tice dugovecnosti nije problem nikakav jer vecina auta posle 15 godina ide na otpad=Srbija,Bosna..

Miloš

pre 3 godine

Postoje vozila na foslina goriva stara 100 godina koja su i dalje u funkciji. Sipaš i voziš. Za razliku od njih kola na baterije traju 6 do 7 godina i onda ćao. Da, možeš da zameniš baterije ali se to jednostavno ne isplati jer je vrednost iste pola cene celog vozila. I tu je i caka oko tolike pompe sa električnim kolima, da traju 7 godina, koliko traje prosečni kredit za njih, pa onda kupuj ponovo.
(dking, 26. oktobar 2020 18:03)

Jeste, pogledaj sve ove Tesle i Nissan Leaf-ove koji su stari 8-10 godina, evo svi se gomilaju na otpadu, kako da ne... Naravno da im čak nije potrebna ni zamena baterije, osim za neke koji su prešli po pola miliona kilometara. Štaviše, ti izgleda ni ne znaš da svi proizvođači električnih automobila daju garanciju na bateriju od minimum 8 godina...

Druga stvar, baterije ne mogu da "traju" 6 godina i onda odjednom crknu, tako ti zamišljaš... One samo veoma sporo gube kapacitet vremenom (punjenjem i pražnjenjem), neće posle 6 godina samo odjednom da prestanu da rade, ne znam odakle stalno takva zabluda. Samo će imati malo manji kapacitet nego na početku, npr. imaće domet 85-90% u odnosu na novu bateriju. I jel to neupotrebljivo?

Суперхик

pre 3 godine

Имам електрични бицикл ! Нова батерија на нижој(0°С) температури ваздуха губи 20 % својег "летњег"капацитета - доста обесхрабрујуће !

jaretina, priprema se zimski menu

pre 3 godine

Mogu samo da zamislim scenu, ispred moje zgrade za par godina, vise produzni kablovi sa terasa, a dole, razvodnici i produzni na produzni! Jos akp se vezu na zajednicku struju, jaooo, Sou!
(gagi, 27. oktobar 2020 15:42)

vreme je da prodaš tu gajbu u borči, ovči, krnjači i pobegneš tamo gde postoji kanalizacija.

gagi

pre 3 godine

Mogu samo da zamislim scenu, ispred moje zgrade za par godina, vise produzni kablovi sa terasa, a dole, razvodnici i produzni na produzni! Jos akp se vezu na zajednicku struju, jaooo, Sou!

Dik

pre 3 godine

...naslov bi trebalo da bude: kada će električni automobili biti jeftiniji od automobila sa sus motorima, jer je to suština a i manje je utroška skupih sirovina i komponenti. Realna je predpostavka da će komponete za baterije u bliskoj budućnosti biti jeftinije a sa većom autonomijom. Za nas to ne važi jer naš standard je takav da će sus motori biti u funkciji dok ne nestane nafta!

zivot je ringispil i kola na sudaranje...

pre 3 godine

A onda cena struje raste deset puta svima ( i onima bez automobila). Jedno punjenje eletromobobila potroši kao deset porodica za mesec dana.
(Zoran, 27. oktobar 2020 10:17)

Ne lupetaj jedno punjenje elektricnog reno zoe-a kosta kuci na struju 1,5€ i sa tim prelazi oko 300km, drugo nije stvar u ustedi na gorivu nego na prakticnosti upotrebe takvih auta(za krace relacije za sad). Nemas kvarove, nemas zamenu ulja, ne udises direkt na semaforu ono sto onaj ispred tebe ispusta na auspuh, nema buke u gradovima e sad ne znam kako ce nasi automehanicari podneti sve ovo jer za njih kod elektroautomobila nema posla, doduse u Srbiji su mirni jos 15-tak godina sigurno ali eto bice i to jednom,ko se sad skoluje za automehanicara ili uci da postane nisam siguran koliko ce to imati smisla, trenutno je za njih raj u Srbiji jer se vize masovno kola pred raspadima a to je za njih super.

priprema za radio®

pre 3 godine

Čak i da je danas SUS eventualno skuplji od EV-a onoliko koliko je danas jeftiniji, ja bih ipak izabrao SUS, jer EV u Srbiji nije u stanju da zadovolji moje potrebe, a neće ni biti još jako, jako dugo.
Bolju stvar (a bolja je za mene i ona veće upotrebne vrednosti ) vredi platiti više.

Mile u pokusaju

pre 3 godine

Da sumiram, kupujem ono sto je u mojoj kupovnoj moci. Kako se u svetu kupuju i voze automobili mene ne zanima.(mile, 27. oktobar 2020 14:34)
I kazes Mile pravice kola za ceo svet ali i posebno za tvoj ukus i tvoju kupovnu moc?

nikola

pre 3 godine

svi ovi koji misle da ce se kola puniti nocu, da mi objasne, kako ce to izvesti, kada velika vecina zivi u zgradama, a ne u kucama?

Miloš

pre 3 godine

Jedno punjenje eletromobobila potroši kao deset porodica za mesec dana.
(Zoran, 27. oktobar 2020 10:17)

Jedno punjenje električnog auta potroši oko 20-70 kWh, zavisi koliko mu je velika baterija, a deset porodica za mesec dana potroši oko 3.000-5.000 kWh.

Gradimir

pre 3 godine

Svašta može da se pročita po komentarima, ali malo toga tačnog. Ljudi uglavnom ponavljaju ono što su jednom negde čuli ili pročitali, bez uloženog truda da potraže još neki izvor ili provere informacije. ID.3 troši 14-15 pa do 20 i neki kWh na 100 km, zavisno od uslova saobraćaja, najviše od brzine. Ako prelazite mesečno 2.000 km, da budemo velikodušni, to je max 400 kWh. To je oko prosečne potrošnje jednog domaćinstva. Dakle, nađite na netu EPS ov kakulator, unesite svoju trenutnu potrošnju, dodajte 400 kWh ili koliko bi trošili za svoju kilometražu, ali noćne tarife, jer tada se najekonomičnije puni EV i znaćete koliko bi vas koštala vožnja na struju. EV zahteva malo drugačije planiranje, veće početno ulaganje, postojanje nekih preduslova, ali daje ogromne prednosti u odnosu na SUS. Istina, u našoj Vučko***ini je nešto komplikovanije nego u normalnom svetu, ali i dalje sasvim izvodljivo, naročito za gradsku vožnju i relacije do 100-200 km. Uostalom, struje svuda ima, samo se treba organizovati.

Petar

pre 3 godine

Promena tehnologije, obicno dovodi do pojave novih proizvođača, koji efikasnije i jeftinije proizvode, nemaju ostatke stare tehnologije koja je teret na ledjima. Onog trenutka kada Kinezi budu navalili sa svojim modelima i markama, bice automobila za svaki dzep.Kao u ostalom sa svom drugom robom, ali auto je ipak nesto kompleksniji proizvod od telefona, zato mora malo da se saceka.Ali to da ce nam mejnstrim proizvodjaci prodavati automobile po ovim cenama mogu da zaborave.Mozda i hoce ali vrednost novca zbog inflacije opada, tako da to nece biti ista vrednost.

EU Citizen

pre 3 godine

Au, kakav ultraoptimizam :))) Ja lično mislim da sledećih desetak godina, osim u zemljama poput Norveške, gde će država terati nesretnike suludim nametima da to rade, nema nikakvog razliga da se kupi bilo šta osim SUS motora, u krajnjem slučaju hibrida :))

Hmmmm

pre 3 godine

Nisam upućen u EV ali bi voleo da znam koliko bi jedno prosečno domaćinstvo plaćalo struju kad bi se vozilo punilo strujom samo u okviru tog domaćinstva sa nekom prosečnom upotrebom automobila?
(XXL, 27. oktobar 2020 11:18)


Ja vozim renault zoe svaki dan 50 km 30 dana u mesecu znaci mesecno 1500km, on trenutno trosi 13,2kwh/100 kilometara sto dodje oko 30 dinara struje na 100 kilometara ili ti ja potrosim za jedan dan 15 dinara struje i predjem 50 kilometara znaci mesecni racun je veci za 450-500 dinara i to je jedina prava istina. Ovo sto pise WillyWonka i takvi komentatori nema veze sa mozgom imas na yt neke testove el auta kod nas i racunice koliko izadje 100 kilometara i to se manje vise poklapa sa mojom racunicom (zavisi od auta ali 200-300 dinara na mesecnim nivou maksimalna razlika od moje racunice). Za punjenje od 10% do 100% meni je potrebno oko 8-9 sati stavim uvece u 21:00 na punjenje i ujutro spreman za polazak sa 100% baterije. Kupio sam polovnog sa baterijom od 41 khw i 40000 na satu trenutni domet sa punom baterijom je oko 250-270 km bio bi i veci domet ali ja bas uzivam u medjuubrzanjima a i treba uzeti u obzir da je baterija stara kao i auto 6 godina i da je do sada izgubila nekih 10% kapaciteta u odnosu kada je bila nova, verujem da je sa novom baterijom i eco modom ukljucenim dostizao i 350km dometa

Gradimir

pre 3 godine

@mile
E, to je racionalno razmišljanje. Skoro sve što tražiš je već tu, samo za malo skuplje cenovne kategorije. U SAD je najveći pad prodaje na račun Teslinog Modela 3 imao BMW serije 3. Poređenjem dva modela slične cene i performansi kroz ceo period vlasništva Tesla manje košta. Pad vrednosti kod BMW je mnogo veći. Racionalni i informisani kupci koji kupuju u tim klasama već imaju izbor. Za koju godinu i u tvom (i mom) cenovnom opsegu će se povećati izbor. Moraš u Excel da ubaciš troškove tokom celog perioda vlasništva da bi krajnja računica pokazala stvarne troškove, uzevši u obzir i početnu cenu, kao i preostalu vrednost na kraju. Najveći razliku čini cena goriva, odnosno struje. To može biti ušteda od 20-30% pa do 80-90% za struju. Na zapadu ima puno besplatnih, doduše sporih AC punjača, po tržnim centrima, raznim institucijama, tako da često trošak struje skoro pa ne postoji ako ima takvih opcija. To je još uvek preoptimistično za Srbiju, ali biće sve više i toga.

XXL

pre 3 godine

Nisam upućen u EV ali bi voleo da znam koliko bi jedno prosečno domaćinstvo plaćalo struju kad bi se vozilo punilo strujom samo u okviru tog domaćinstva sa nekom prosečnom upotrebom automobila?

Haha

pre 3 godine

@(mile, 27. oktobar 2020 14:34)

Propise ti drzava 0gr CO2 moze samo da se registruje pa se ti cesi. Naravno to nece doci odjednom, ali ide se ka tome.

znaOnKoSam

pre 3 godine

Nece se izjednaciti sa SUS tako sto pojeftinjuju, vec zato sto SUS poskupljuju svake godine po 20%. Do 2025 ce ih stici sa cenom. Pratite cenu Golfa npr. Pre 10 god osnovni model je bio 12.000. Sada je 20.000

genije

pre 3 godine

@WillyWonka
Pobrkao si kWh i kN (kilo-njutne).
ID3 100km troši 18-25kWh (cena u SRB u zavisnosti od tarife 4-8rsd/kWh).
Dakle cena na 100km kao 1-1.5 litara benzina + nema zamena ulja i filtera (nema) + manje se troše kočnice (regen).