Nije Tesla, ali jeste Nikola FOTO

Takmičenje ko će da napravi zanimljiviji i funkcionalniji električni kamionet se nastavlja.

Podeli

Kraj prošle godine obeležio je kontroverzni Teslin Cybertruck, a u 2020. mogao bi da zablista jedan drugi pik-ap na struju.

Kompanija Nikola objavila je tehničke detalje i kompjuterske rendere električnog pik-ap modela Badger.

Foto: Nikola promo
Foto: Nikola promo

U poređenju sa Teslinim Cybertruckom, Badger ima konvencionalniji, ali i moderan dizajn spoljašnjosti kojom dominiraju LED svetla.

Vozilo je dužine 5.900 mm, pirine 2.160 mm i visine 1.850 mm.

Na renderima je prikazana takozvana "double cab" verzija, sa dva reda sedišta pored tovarnog dela, a za sada nije saopšteno da li će Nikola praviti i "single cab" opciju.

Foto: Nikola promo
Foto: Nikola promo

Zanimljivo je da je u planu proizvodnja dve varijante. Iako su obe električne, jedna će koristiti vodonična gorivne ćelije za proizvodnju električne energije u samom vozilu, dok će se druga oslanjati isključivo na baterije i njihovo punjenje na strujnim priključcima.

Klasična električna verzija biće opremljena litijum-jonskom baterijama kapaciteta 160 kWh i imaće autonomiju do 483 km. Model sa vodoničnim gorivnim ćelijama, sa druge strane, moći će da pređe i do 966 km sa punim rezervoarom vodonika.

Ovako velika autonomija biće postignuta zahvlajujući tome što će i varijanta sa gorivnim ćelijama imati baterije koje mogu da se pune putem kabla na punjačima, pa će moći naizmenično da koristi uskladištenu struju iz baterija, kao i onu koja se dobija iz gorivnih ćelija.

Foto: Nikola promo
Foto: Nikola promo

Proizvođač ističe da će električni kamionet imati maksimum snage od 919 KS, dok će vozaču stalno biti na raspolaganju 462 KS. Maksimalni obrtni moment iznosiće 1.329 Nm.

Kompanija Nikola navodi da će Badger moći da povuče do 3.629 kg Planovi za serijsku proizvodnju i cene ovog pik-apa nisu saopšteni, a predviđeno je da vozilo bude predstavljeno u produkcijskoj verziji u septembru 2020.

Foto: Nikola promo
Foto: Nikola promo

Foto: Nikola promo
Foto: Nikola promo

Foto: Nikola promo
Foto: Nikola promo

strana 1 od 67 idi na stranu