VW će pored automobila na struju praviti i električne trotinete

Nemački automobilski koncern Volkswagen osvaja novo tržište i sa kineskom startap kompanijom namerava da proizvodi električne trotinete, piše nemački dnevnik Velt. Radi se o tržištu na koje hrle i drugi proizvođači automobila, kao što je BMW koji već proizvodi ovu vrstu vozila.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Volkswagen promo
Foto: Volkswagen promo

Volkswagen želi da profitira od sve veće popularnosti električnih trotineta i uđe na tržište „mikromobilnosti“. Prema informacijama „Velta“, VW u proizvodnju električnih trotineta ulazi sa kineskom startap komapnijom NIU.

Zajedno žele da proizvode model „Stritmejt“ (Streetmate), koji je predstavljen na prošlogodišnjem sajmu automobila u Ženevi.

Električni trotinet dostizaće brzinu do 45 km/h i moći će da pređe maksimalno 60 kilometara sa punim baterijama.

VW očekuje puno od ulaska na tržište električnih trotineta, i procenjuje da će do 2030. tržište električnih prevoznih sredstava dostići obim od oko 450 milijardi evra, od čega će jedna trećina otpasti na Evropu.

Što se njhovog partnera tiče, NIU je iskusan partner, jer se radi o firmi osnovanoj pre pet godina koja je do sada kupcima isporučila 640.000 električnih trotineta. U Kini NIU drži udeo tržišta od oko 40 odsto.

U Nemačkoj, kako podseća „Velt“ još nema generalnog odobrenja za električne trotinete, a o odobrenju se "prepiru" savezna država i pokrajine. U drugim zemljama, između ostalih u SAD, trotineti na struju su već zvanično odobreni i veoma omiljeni kod građana za prelaženje kratkih relacija.

Foto: Volkswagen promo
Foto: Volkswagen promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu