Škodin mali SUV budućnosti – hibrid na gas sa 4x4 FOTO

Češki proizvođač Škoda otkrila je na Sajmu u Ženevi svoj SUV koncept Vision X koji predstavlja treći krosover iz Mlade Boleslave.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2018.

18:00

Škodin mali SUV budućnosti – hibrid na gas sa 4x4 FOTO
Foto: Škoda promo

Vision X je tehnološki najnapredniji Škodin model, a nalazi se klasu ispod Karoqa i Kodiaqa.

Jedan od ključnih detalja ovog koncepta je hibridni pogon sa dva elektromotora i agregata na kompresovani prirodni gas (CNG).
Foto: Škoda promo
Vision X pokreće 1.5-litarski četvorocilindarski motor sa turbopunjačem od 130 KS i 250 Nm odbrtnog momenta.

Jedan elektromotor pokreće prednju osovinu, a drugi snage 27 KS zadnju sa 70 Nm prilikom polaska. Uz pomoć menjača Vision X može da ponudi čak 1.000 Nm tokom vožnje.
Foto: Škoda promo
Pogon na prednju osovinu je standardan, dok na sva četiri točka uključuje kada je neophodno, koristeći zadnji elektromotor za ubrzanje ili trakciju.

Takođe, samo sa elektromotorom na zadnjoj osovini može da se kreće i samo na zadnji pogon i pređe dva kilometra. Ubrzanje Vision X 0-100 km/h je 9,3s, a maksimalna brzina 200 km/h.
Foto: Škoda promo
CNG agregat ima dva rezervoara, jedan je ispod zadnjeg sedišta, a drugi iza zadnje osovine. Drugi električni motor pogoni litujum-jonska baterija od 48V i 1,5 kWh, koja se dopunjava prilikom kočenja.

Škoda ističe da je izabrana zbog balansa dodatne težine i skladištenja energije. Poseduje i poseban rezervoar za gorivo koji osigurava pokretanje u slučaju niskih temperatura. Maksimalni domet vozila je 644 km.
Foto: Škoda promo
Ovaj sistem je već testiran na Karoqu, a kao osnovni pogon za Vision X je izabran kako bi se pokazao način efikasnog uvođenja pogona na sva četiri točka kod manjih vozila.

Vizuelno novi Škodin SUV se ne razlikuje preterano od Karoqa i Kodiaqa, iako je karakteristična prednja maska napravljena od stakla iz jednog komada.
Foto: Škoda promo
Najbitnije razlike su podignuti farovi sa tankim dnevnim svetlom i indikatorima kretanja iznad glavnih.

Na zadnjem delu svetlosna grupa je u L obliku uz slično oblikovane reflektore na braniku. Na vratima gepeka za razliku od ostalih vozila češkog proizvođača nema imena modela, već samo naziv brenda.
Iako baziran na istoj platformi kao sestrinski Volkswagen T-Roc i Seat Arona, Vision X je duži od oba sa 4.250mm, ali i niži sa 1.500mm visine, dok je sa 1.800m širine između ova dva modela.

Ima značajno duži međuosovinski razmak od 2.645mm.
Što se tiče enterijera, visokotehnološki elementi koncepta Vision X će ve biti primenjeni na budućim modelima Škode.

Tu su široka kontrolna tabla, centralno pozirioniran ekran osetljiv na dodir iznad malog "krila" dizajniranog za oslanjanje ruke dok se koristi displej.
Foto: Škoda promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: