Ovo je novi Ceed, Kia planira i SUV (FOTO)

Južnokorejski proizvođač Kia predstavila je svetu novu generaciju svog hečbeka Ceed, koji će biti samo prvi korak u proširenoj porodici ovog popularnog modela.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.02.2018.

12:00

Ovo je novi Ceed, Kia planira i SUV (FOTO)
Foto: Kia/promo

Prethodna generacija Ceed prodata je u 640.000 jedinica, a Kia od treće očekuje još veći uspeh, pa je osim savremenog dizajna promenila donekle i ime, jer je izbacila od osnivanja 2006. prisutni apostrof.

Novi Ceed je izgrađen na K2 platformi zbog koje je 20mm širi i 23mm niži, međusovinski razmak ostao isti od 2.650 mm, ali je prtljažnik proširen na 400 litara, a navodno ima i više mesta na zadnjoj klupi.
Foto: Kia/promo
Dizajn je inspirisan po uzoru na Stinger, a Kia nije štedela na bezbednosti, pa su tu automatska duga svetla, sistem za održavanje vozila u istoj traci, upozorenje na približavanje vozilu ispred, automatsko kočenje, kontrola mrtvog ugla, sistem za prepoznavanje pešaka i zaustavljanje prilikom naletanja na prepreku prilikom vožnje u rikverc.

Što se tiče enterijera, u osnovnoj ponudi će biti 5-inčni multimedijalni ekran osetljiv na dodir, a kao dodatna opcija će biti veći od 7 i 8 inča. Iako unutrašnjost liči na nedavno predstavljeni sedan, hečbekov enterijer je umnogome jedinstven.
Foto: Kia/promo
Kupci će imati u izboru i široku paletu motora, tu su unapređenji jednolitarski turbozenzinac sa 120 Ks, kao i novi 1.4-litarski od 140 KS.

Novitet je i 1.6-litarski dizel u dve varijante, sa 115 i 136 KS, a svi motori će biti upareni sa šestostepenim manuelnim menjačem.
Foto: Kia/promo
Ipak, najsnažniji benzinac i dizel će imati i opciju za sedmostepeni automatik s duplim kvačilom.

Novi Kia Ceed će zvanično biti predstavljen javnosti za nekoliko nedelja na sajmu u Ženevi, a na tržištu se očekuje od aprila. Kia još nije definisala cene, ali bi trebalo da bude u rangu od oko 17.000 evra.
Foto: Kia/promo
Kia planira nekoliko modela baziranih na novom Ceedu, a ključni bi trebalo da bude novi kompaktni SUV kao konkurent novom Volkswahenu T-Roc.

Trebalo bi da bude klasu ispod Kia Sportage, a u "postavi" Kiine linije modela bi trebalo da se nađe sredinom sledeće godine.
Foto: Kia/promo
Klasa srednjih i kompaktnih SUV-ova je trenutno najpopularnija na evropskom tržištu automobila, pa Kia planira da proširi svoju ponudu.

"To je plan. Neće biti opcije sa troja vrata što nam daje mogućnost da novi oblik automobila na osnovu Ceeda", rekao je potpredsednik marketinga kompanije Artur Martins.
Foto: Kia/promo
Martins vidi upravo C segment kao mesto u kojem bi Kia mogla dodatno da raste.

"Nadmašili smo očekivanja u D i SUV segmentu, imamo oko 7% udela u tržištu. Imamo šansu da povećamo obim, ali moramo promeniti recept, moramo doći sa drugačijom pozicijom, s nečim bitnim", dodao je Martins.
Foto: Kia/promo
SUV bi trebalo da bude poslednji član Ceed porodice, ali teško da će kompanija uspeti da ga "lansira" pre sredine 2019.

Pre toga stići će praktičniji karavan, a potom i njegova "sportskija" verzija Proceed. Nakon njega se očekuje i najjača verzija GT bazirana na hečbeku, ali navodno neće biti toliko "agresivna" kao sestrinski Hyundai i30 N.
Foto: Kia/promo
Foto: Kia/promo
Foto: Kia/promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: