Automobili

Petak, 21.10.2022.

10:00

Tesla pobedila Volkswagen "u gostima"

Američka kompanija prodala je više električnih vozila u Nemačkoj od domaćeg Volkswagena.

Izvor: B92

Tesla pobedila Volkswagen
Foto: canadianPhotographer56/Shutterstock

Prema najnovijim podacima nemačkog KBA, automobili makre Tesla su najprodavaniji u konkurenciji električnih vozila u Nemačkoj. U prvih devet meseci prodato je 38.458 primeraka, što je 6.000 električnih vozila više od najljućeg rivala, Volkswagena.

Pritom je Tesla ostvarila rast od 50 odsto u odnosu na isto razdoblje 2021, dok je Volkswagen pao za čak 40 procenata i prodao 32.326 električnih automobila na nemačkom tržištu.

Kad je prodaja električnih automobila u pitanju, rast su u Nemačkoj iz VW grupe zabeležili jedino Audi i Seat/Cupra.
Foto: VW promo
Volkswagen se zauzvrat može tešiti globalnom prodajom gde je u domenu prodaje električnih automobila ostvario rast od 25 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Međutim, ukupna prodaja VW grupe sa uračunatim vozilima na fosilna goriva (konvencionalni i hibridi) je pala za 13 procenata. Kako se navodi, to je posledica problema sa nestašicom pojedinih delova, ali i problemima poput inflacije i rasta cene energenata.

"Napeta situacija sa snabdevanjem komponentama u više navrata je dovela do prilagođavanja u procesu proizvodnje. Očekujemo stabilizaciju snabdevanja tokom 2023. godine", izjavio je portparol Volkswagena nakon objave podataka o prodaji.

Zanimljivo je i da je Tesla usprkos rastu pogođena nestašicom. Broj isporuka je rekordan, ali su logistički izazovi sve očiglediniji, pa je i rast bio manji od prognoza, naglašava Automotive News Europe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: