Kako pripremiti i voziti auto na -50 VIDEO

I dok se kod nas prvi minusi već smatraju problematičnim za rad automobila, u nekim delovima sveta vozila moraju da funkcionišu na ekstremno niskim temperaturama i do -70 stepeni.

Izvor:

Utorak, 07.02.2023.

14:25

Kako pripremiti i voziti auto na -50 VIDEO
Foto: Grigorii Pisotsckii/Shutterstock

Ogromna prostranstva Sibira definitivno pripadaju takvom području sa ekstremnom hladnoćom. Teritorija Republike Jakutije smatra se jednim od najhladnijih naseljenih područja na Zemlji, dok je glavni grad Jakutsk ujedno i najhladniji na svetu u konkurenciji gradova sa više od 100.000 stanovnika.

Čak i u ovako teškim uslovima, život mora da se nastavi, a drumska vozila su stavljena na posebno veliki test. Zimi je toliko hladno da neki vlasnici čak i ne gase automobile, dok ih drugi drže u zagrejanim garažama.

Kome automobil baš i nije potreban, jednostavno izvadi akumulator i ostavi automobil da stoji dok ne stignu topliji dani. Ako je potrebno pokrenuti motor bukvalno smrznutog automobila, postoji rešenje.

Kao što pokazuje video, potrebno je zagrejati automobil industrijskom grejalicom oko dva sata. Čim se ulje u motoru odmrzne, akumulator se vraća i motor se pokreće. Ali ni to ne znači da možete ići na put.

Većina stanovnika vozi proverena stara vozila UAZ, ali na bilo koju dužu vožnju obavezno idu sa još jednim vozilom u pratnji. Jer, ukoliko dođe do kvara na otvorenom bez skloništa, putnici će se vrlo brzo naći u nevolji.

Stoga je pouzdanost vozila prioritet, važnija od udobnosti i, na primer, neke opreme.

Takođe, nije loše dodatno izolovati vozilo. Dvostruko vetrobransko staklo će sprečiti zaleđivanje, a motorni prostor može biti zaštićen kožom.

Dodatna izolacija karoserije takođe nije loša ideja. U ovom konkretnom slučaju vidimo šta se može uraditi za nešto manje od 70 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: