Oštro ili ispravno? Italijani donose novi zakon

U Italiji će nakon najtežih nesreća krivcima trajno oduzimati vozačke dozvole?

Izvor: B92

Nedelja, 25.12.2022.

09:30

Oštro ili ispravno? Italijani donose novi zakon
Foto: Shutterstok/Dmitry Kalinovsky

Zamenik italijanskog premijera i ministar saobraćaja Matteo Salvini planira da revidira propise o drumskom saobraćaju i želi strože kazne za alkohol i vožnju pod uticajem droga nakon što su se poslednjih dana u zemlji ponovili teški slučajevi nesreća s poginulim mladim osobama.

"Za najteže slučajeve treba razmotriti doživotnu suspenziju vozačke dozvole. Ako neko svesno vozi pod uticajem droga ili u pijanom stanju, izazivajući nesreće, smrti i povrede, nije dovoljno oduzeti mu dozvolu na godinu ili dve. U takvim slučajevima može se i treba razmotriti doživotna suspenzija vozačke dozvole", rekao je Salvini.

Kako navodi Revija HAK, u Italiji se takođe planira revizija kazni. Veće kazne bi trebalo da plaćaju oni s višim primanjima, plan je Ministarstva saobraćaja.

U prvoj polovini 2022. broj nesreća u Italiji naglo je porastao. Od januara do kraja juna 2022. godine prijavljeno je 81.437 saobraćajnih nesreća, što je povećanje od 24,7 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

U nesrećama je živote izgubilo 1450 osoba, što odgovara rastu od 15 posto u odnosu na prvu polovinu 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: