Nissan Micra 1.2 16V Vs Toyota Yaris II 1.3 VVT-i

Uporedili smo dva najprodavanija japanska automobila iz B segmenta sa odraslim manirima. Osim privlačnog dizajna i odličnog kvaliteta, svojim okretnim oslanjanjem i elastičnim agregatima nude i zabavnu vožnju. Zbog primetno manjih gabarita od konkurencije su daleko upotrebljiviji u gradu, a da li su i dovoljno udobni, odnosno prostrani i kako se ponašaju na auto putu, deli vas samo nekoliko minuta da i to saznate.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2006.

21:46

Default images

Dokaz kako ponekad manje može značiti više, je upravo novi Yaris. Automobil koji je dugačak "samo" 3,75 metara, koji nudi mnogo mesta za putnike, više čak i od Grande Punta ili Clia 3 koji su narasli na oko 4,0 metra. Nekog posebnog trika zapravo i nema. Japanski inženjeri su prosto "sve" upakovali u izuzetno mali motorni prostor, kako bi za putnike ostao koji centimer "viška". Jednostavno i praktično. Uz to, vidljivost iz Yarisa je odlična, a takođe i iz Nissanove Micre, koja na zadnjem sedištu ne nudi dovoljno mesta za glave putnika, ali sada ima znatno udobnija i temeljnija sedišta.
Nissan je zapravo samo malo popravio "šminku" na prelepoj Micri, koju žene prosto obožavaju, a muškraci ignorišu, ali je izborom kvalitetnijih materijala dodatno popravio utisak o ovom zanimljivom automobilu koji za evropsko tržište dolazi iz engleskog Sunderlanda.

Yaris praktičniji, Micra dopadljivija

Nedavno osvojena titula, automobila godine Srbije i Crne Gore, Toyota SCG je već prigodno proslavila, a mogu samo dodati, u potpunosti zasluženo. Novi Yaris postavlja merila u B segmentu. To je sasvim vidljivo na samom početku, čim otvorite vrata, a kada se udobno smestite u dobro profilisana sedišta još i više. Mesta ima kao da sedite u većoj Corolli, ali se sa ponudom prostora svaka sličnost sa "većim" bratom i završava.
Možda će se nekom učiniti čudnim, što poredim automobile istog proizvođača a različitih klasa i cenovnih kategorija, ali to činim sasvim namerno i sa dobrim razlogom. Pre svega, jer novi Yaris ne samo da je nadrastao prethodnu verziju u svakom pogledu, već je dosegao i čak u nekim segmentima prestigao skuplju Corollu.

Svakako, ugrađeni materijali u novom Yarisu ne izgledaju dovoljno otmeno, plastika je tvrda na dodir, dakle ni nalik onoj na Corolli, ali se u Yarisu II ugodnije sedi. Kada pritisnete taster – Start, pokrenete motor i polako krenete, shvatite da je i menjač ugodno precizan, a upravljač nažalost bezoosećajan i sa prejakom servoasistencijom. Do prvih oštrih krivina imao sam utisak da sedim u "naraslom" Yarisu koji pored većih gabarita ima samo moderniji dizajn i ne mnogo više od toga. Međutim, grdno sam se prevario.

Zapravo, novi Yaris leži vraški dobro, prosto ga je nemoguće izbaciti sa željene putanje, iako je pod nosem bilo respektabilnih 87 KS. Oslanjanje je tvrdo, sportski podešeno, auto se u ekstremno oštrim krivinama vrlo malo naginje i nema nikakve veze sa relativno mekano podešenim oslanjanjem u Corolli. Novi Yaris je definitivno konstruisan za mlađu klijentelu, koja voli i malo bržu vožnju nego što to zdrav razum nalaže, pa čak je i tada  izuzetno siguran. Pored toga, Yaris II ima kraći zaustavni put od navedene Corolle!

Oslanjanje Micre je takođe dobro uravnoteženo, odnosno ostalo je isto kao pre "zatezanja bora", ali se sada ima utisak da vozite znatno udobniji automobil u odnosu na "staru" Micru, zahvaljujući primetno boljim sedištima. Prenosni odnosi u menjaču su kratko proračunati, i odlično usklađeni sa mogućnostima motora, a hodovi ručice menjača prijatno kratki.
O ukusima nikada ne vredi raspravljati, ali finalna obrada i kvalitet plastike u ovom simpatičnom automobilu je vrhunska. Nissanov marketing je dobro procenio da Micru kupuju uglavnom predstavnice slabijeg pola, visokih prohteva navikle na luksuz, koje žele osoben i kvalitetan auto malih gabarita, jer je lepšem polu uparkiravanje pravo gubljenje vremena. Uostalom za 13.200 evra, koliko košta Micra 1.2 16V sa paketom opreme Visia Plus može se kupiti primetno veći auto, ali ne sa tako skupim tapacirungom kakav ima ovaj Nissan. Uz to, Micra ima precizniji i direktniji upravljač od Yarisa II, i jednostavno je okretnija i još zabavnija za vožnju.

Yarisov kokpit naspram onog u Micri deluje jednostavno, skromno i neubedljivo, ali će se ljubiteljima naučne fantastike definitivno dopasti. Zato ne treba da vas čude digitalni instrumenti smešteni na sredini, koje inače preporučujem (Renault Modus, Citroen C4), ali u ovom slučaju moram da priznam da bi mogli biti vidljiviji i bolje zasenčeni.

Ipak, svi spojevi su precizni, a idealan položaj za volanom je lako pronaći, čak i ako ste viši od 190 cm.

Motori su odlični

Ovoga puta smo se odlučili za "ozbiljne" agregate, i preskočili smo verzije sa osnovnim  motorima. Za novi Yaris, sledeći na stepenici je provereni VVT-i agregat od 1.3 litra i 87 KS, koji se sasvim uspešno nosi sa karoserijom teškom 1.055 kilograma. Pomenuti motor snagu razvija izuzetno ravnomerno, dovoljno je tih i uglađen, sve do 4.000 obr./min kada postaje nešto grublji. Nissanov motor od 1.2 litra, takođe ima dva bregasta vratila i 16 ventila, ali ne i varijabilni razvod ventila.
Međutim, uprkos manjoj snazi dovoljno je elastičan, i jednostavno zvuči bolje, pa možete menjati brzine po zvuku, bez pogleda na obrtomer. Pošto sam imao priliku da nedelju dana vozim ove automobile, ne mogu a da ne priznam da sam u vožnji Micre više uživao. Yaris jeste ozbiljniji, moderniji i prostraniji auto, ali Toyota je napravila model za mase, auto koji će svakog zadovoljiti a nikog neće oduševiti. Micra je nešto sasvim drugo, "automobilčić" za probranu klijentelu, koju je moguće voziti i "muški" brzo.

Yaris na auto putu leži nešto mirnije od Micre, i brže stiže do maksimalne brzine od 170 km/h. Čak i tada u putničkom prostoru nema previše buke, zvučna izolacija je na nivou kompakt klase, ali jednostavno novi Yaris nije auto za jurnjavu, već za ugodnu vožnju znatno umerenijim brzinama. Toyotin VVT-i agregat i u petom stepenu prenosa pruža sasvim dobra međuubrzanja, ali uprkos tehnološkoj superiornosti trošio je u proseku preko 8,0 litara bezolovnog goriva. Yaris ima i napredno oslanjanje, koje dobrano registruje "kvalitet" naših puteva i to ne propušta da prenese do putnika.

Što se udobnosti ogibljenja tiče, situacija je slična i kod Micre. Iako je konstruisana pretežno za vožnju gradom, neravnine, šine, kaldmrsine puteve ne podnosi baš najbolje, i mnogo više joj prija auto put. Svakako da od 80 KS ne možete očekivati čudesno dobra ubrzanja, ali Micra može da pojuri skoro do brzine od 170 km/h, i ovaj agregat je sasvim prava mera za ovu karoseriju. Zvučna izolacija je sada još bolja, tako da je na brzinama od 120-130 km/h ugodno tiho. Prosečna potrošnja na testu je bila jedva nešto manja od 8,0 litara, ali je uz nežniju nogu na "gasu" moguće potrošiti znatno manje.

Japansko finale

Najprodavaniji japanski automobil na starom kontinentu u klasi gradskih automobila je ubedljivo novi Yaris, a potom restilizovana Micra, koja je u prvom kvartalu 2006.godine zabeležila rast prodaje od preko 40% u odnosu na prošlu godinu. Kod nas se Yaris takođe dobro prodaje, ali ne i Micra, jer se kod nas kupuje jedan automobil za "sve".
Iako Micra ima sasvim pristojan prtljažnik od 250 litara, koji može biti i veći jer se zadnja klupa može klizno pomerati napred-nazad kao i u Yarisu, niko je ne doživljava kao eventualni porodični automobil. Cena od 11.750 evra za osnovnu Micru 1.2 (65 KS) nije tako velika, posebno ako imate u vidu kvalitet ovog Nissana i trogodišnju garanciju, ali Toyota nudi Yaris 1.0 za samo 10.900 evra i tu se svaka dalja priča završava.

Igrati derbi na našem najvećem stadionu - Marakani, protiv najboljeg na "šampionatu", odnosno u klasi nije nikada lako, čak i kada je pobednik već unapred poznat. Ali se prava vrednost "tima" tek tada vidi, a to u slučaju Micre znači, da je ovaj Nissan po mnogo čemu vrlo blizu onome što nudi auto godine za Srbiju i Crnu Goru – Yaris II.

Najbolji igrači mnogo koštaju, najbolji automobili takođe. Zato i ovaj Yaris na testu sa opremom Sol košta 16.400 evra. Možda je to mnogo, ali samo na prvi pogled, jer ako imate u vidu da oprema Sol obuhvata recimo automatski klima uređaj, "karticu" ključ sa integrisanim sistemom za automatsko otključavanje vrata, moćan audio sistem sa 6 zvučnika, alu felne od 15 coli i sve ono što ima konkurencija u ovoj klasi, kao i imidž najpouzdanijeg automobila onda je ta cifra primerena onome što nudi ovaj japanski auto. Sa skromnijom opremom Luna, vlasnik Yarisa 1.3 možete postati i za 13.500 evra, a pet EuroNCAP zvezdica dobijete gratis (Micra je osvojila 4).

Na žalost prošla su vremena kada smo japanske automobile pazarili za "smešno" male pare. Sada Toyota, ali i Nissan traže da se njihov kvalitet i znanje plate, i to kupci širom Evrope plaćaju sve češće, i iz godine u godinu sa sve većim osmesima na licu. U Srbiji vladaju nešto drugačija pravila igre, automobili se mere pre svega na metre i kilograme, jer kod nas manje ne može biti bolje od većeg, čak i kad to Evropljani priznaju u svojim specijalizovanim auto revijama.
Ko će znati, možda su domaći kupci ovoga puta u pravu, mada sam ja imao prilike da se za volanom ovih automobila uverim u suprotno, ali to će ionako znati samo oni koji su pročitali ovaj tekst, ostali, neobavešteni će ipak biti u većini. Tehnički podaci

DIMENZIJE I MASA                            Micra 1.2 16V                   Yaris 1.3 VVT-i    

dužina                                                        3,720  m                                    3,750 m  
širina                                                          1,660  m                                   1,695 m
visina                                                          1,440 m                                    1,530 m

zapremina prtljažnika                              250/982 l                                 272/737 l
masa praznog vozila                                 1,021 kg                                  1,055 kg

PNEUMATICI                                          165/70 R 14                            185/60 R 15

MOTOR

redni                                                         četvorocilindrični                četvorocilindrični
gorivo                                                        bezolovni benzin                 bezolovni benzin
zapremina                                                   1.240 ccm                               1.296 ccm
maksimalna snaga                                      80 KS                                      87 KS
pri                                                                5.200 o/min                             6.000 o/min
obrtni momenat                                          110 Nm                                  121 Nm
pri                                                                 3.600 o/min.                           4.200 o/min

PERFORMANSE

ubrzanje 0-100 km/h (s)                                  13,5                               11,5
maksimalna brzina (km/h)                              167                                170

POTROŠNJA

u gradu (l/100 km)                                               7,9                              7,2
na putu  (l/100 km)                                              5,4                              5,0
prosečna (l/100 km)                                            6,3                              6,0

CENA

sa carinom i PDV-om                                      13.200 €                       16.400 €

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: