Testovi 2

12.03.2024.

16:10

Test: Mercedes Citan Tourer

Moderniji i opremljeniji više nego ikada do sada – to je novi Citan u svojoj putničkoj verziji.

Izvor: Auto magazin

Test: Mercedes Citan Tourer
Auto magazin

Podeli:

• Tekst - Milan Derbogosijan

Davne 2009. godine, rukovanje Ditera Cečea, tadašnjeg direktora Daimlera, i Karlosa Gona, direktora Renault grupe, označilo je početak jedne naizgled čudne saradnje dva automobilska giganta.

U tom momentu to je bio šok za ostrašćene fanove Mercedesa, a ni ljubiteljima francuskog brenda baš nije bilo jasno čemu sve to. Tako je počela i razmena znanja i tehnologija.

Auto magazin

Tri godine kasnije pojavio se i prvi model koji je nastao u potpunosti kao zajednički proizvod oba brenda – Mercedes Citan i njegov francuski "brat" Renault Kangoo.

I tada se ovaj model našao na testu Auto magazina, pa smo još tada utvrdili da razlike ipak postoje, i to ne samo u dizajnu…

Auto magazin

Deset godina kasnije pojavio se njegov naslednik. Već sama brojka od deset godina postojanja jednog modela u automobilskoj industriji znači da je prethodnik bio vrlo uspešan i da je naslednika trebalo pažljivo pripremiti.

Oba brenda su se dobro spremila i u 2021. godini lansirala naslednike koji su odmah osvojili i bratski podelili titulu "Van godine".

I posle 10 godina Citan se ponovo obreo u redakciji Auto magazina, ali – kao putnički turer.

Auto magazin

Jasno je da će ova verzija uzeti manji tržišni udeo od furgona koji se daleko bolje prodaje, ali stekli smo utisak da je Mercedes želeo da nam pokaže šta je sve ugradio u ovaj model ne bi li ga odmakao od tog hladnog i bezličnog naziva "panel van".

Dizajn novog Mercedesovog Citana odlikuje se uravnoteženim proporcijama i senzualnim dizajnom površine.

Snažni i upečatljivi bokovi i prostora oko točkova naglašavaju snagu vozila i emotivnu privlačnost, a to baš i nije uobičajen stilski element za mali kombi.

Auto magazin
 

Na prvi pogled, novi Citan je jasno uočljiv kao član porodice Mercedes-Benz. Kao da je cilj fabrike bio ne samo da stvori "radnu mašinu" već da ona mora biti i lepa i privlačna.

Prednja dnevna LED svetla izgledaju elegantno, a LED kratka i duga svetla, moderna LED zadnja svetla, pa čak i LED maglenke predstavljaju deo luksuza koji mnogi putnički modeli nemaju.

Auto magazin

Citan u najnovijem izdanju kombinuje kompaktne spolje dimenzije sa pozamašnom ponudom korisnog prostora.

Tržištu je odmah predstavljen kao panel van (furgon) i kao turer, kakav smo i mi vozili. U narednoj godini nas očekuje i verzija sa produženim međuosovinskim rastojanjem koja će imati i veoma popularnu Miksto verziju.

Međutim, čak i sa ovim kraćim međuosovinskim rastojanjem od 2.716 mm Citan nudi daleko više korisnog prostora od svog prethodnika, pa je tako korisna dužina unutrašnjeg teretnog prostora kod furgona čak 3.050 mm (u opciji sa fleksibilnim pregradnim zidom).

Auto magazin
 

No, vratimo se putničkom modelu. Varijanta turer već standardno dolazi sa staklom na zadnjim vratima koja postoje u dve opcije – kao dvokrilna (i to nejednakih dimenzija) i kao jednokrilna koja se otvaraju na gore.

Otvaranjem vrata prtljažnika pristupa se velikom prtljažnom prostoru od preko 520 litara (do visine police), ali i mnogo više od toga ako skinete policu.

Kao dodatak na to, zadnja klupa se može preklopiti u odnosu 1/3 - 2/3, a raznovrsni skladišni prostor i pregrade olakšavaju svakodnevnu upotrebu Citana.

Auto magazin

Putovanje do gradilišta rano ujutru, vožnja kroz zagušeni stani-kreni saobraćaj ili pružanje usluge prevoza na aerodromu – sve su to poslovi gde kao vozač malog kombija znate da vam radni dan može biti naporan.

Ali, na sreću, inženjeri Mercedesa stavili su veliki naglasak na postizanje nivoa udobnosti tipičnog za ovaj brend, uključujući izuzetne nivoe izolacije od buke u unutrašnjosti, prilično mekano oslanjanje (za ovaj tip vozila), kao i niz praktičnih delova opreme.

Da bi se to osiguralo, vozilo je takođe opremljeno sistemima udobnosti koji su poznati iz putničkih automobila, uključujući dvozonski automatski klima uređaj, grejače sedišta, sve električne podizače prozora, multifunkcionalni kožni upravljač, bežični punjač za pametne telefone, ali i C-tip utičnice za punjenje drugih uređaja koje svaki putnik ima sa sobom.

Auto magazin

Razvojni tim Mercedesa stavio je poseban naglasak na postizanje voznih karakteristika tipičnih za brend, definisanih kao uravnotežena kombinacija udobnosti u vožnji, dinamike vožnje i bezbednosti.

Prednji točkovi su oslonjeni preko Mekferson osovine, dok sa zadnje strane se koristi sistem oslanjanja sa torzionom osovinom koji omogućava značajnu uštedu prostora.

Auto magazin

Turer je opremljen oprugama sa brzinom reakcije koja je specifična za Mercedes-Benz, i sa amortizerima sa adekvatno podešenim prigušenjem za prednju i zadnju osovinu.

Na ovaj način, Mercedes-DNK se ogleda čak i u voznim karakteristikama Citana.

Ojačani element za stabilizaciju na prednjoj osovini modela Citan turer smanjuje bočno naginjanje u krivinama. I zaista, ovo je veoma primetno u vožnji - iako je ovaj model prilično visok, nema neprijatnog ljuljanja karoserije u krivinama.

Auto magazin

Pun ili prazan, novi Citan nudi preciznu, sigurnu i udobnu vožnju. Furgon je optimizovan za veliku nosivost.

To znači da čak i kada je opterećen, vozi se sa velikom stabilošću. Turer je optimizovan za prevoz putnika sa malim opterećenjem i stoga je opremljen sa većim naglaskom na udobnost.

Auto magazin

Ono što nas je posebno iznenadilo jeste broj naprednih bezbednosnih sitema koji su ugrađeni u ovo vozilo. Tu je sedam vazdušnih jastuka u unutrašnjosti, kao i obimna ponuda modernih asistentskih sistema za vožnju.

Sve to može podržati i rasteretiti vozača u brojim situacijama.

Podržani radarskim i ultrazvučnim senzorima, kao i kamerama, sistemi za pomoć u vožnji i sistemi za parkiranje posmatraju saobraćaj i okolinu i, ukoliko je potrebno, mogu izdati upozorenja ili pomoći vozaču intervencijom.

Kao i u novim generacijama C-klase Active Lane Keeping assist koristi intervencije volana za razliku od kočenja, i zato je posebno lak i prijatan za korišćenje.

Pored zakonski neophodnih ABS i ESP sistema, novi Citani opremljeni su i sistemom za pomoć pri kretanju na uzbrdici, sistemom pomoći pri bočnom vetru (Crosswind Assist), sistemom za upozorenje na umor vozača i Mercedes-Benz sistemom za hitne pozive u standardnoj opremi.

Auto magazin

Za volanom Citana osećate se kao za volanom dobrog dela modela ove nemačke kompanije. Sve je pregledno, lako dostupno i intuitivno raspoređeno.

Dobra stvar je što nisu sve komande na upravljaču u potpunosti prebačene na "tač sistem", već ima i klasičnih tastera kojima možete upravljati i bez gledanja u njih.

Ručica menjača je dobro pozicionirana iako ima malo čudan sistem "škljocanja" prilikom menjanja brzina.

Auto magazin

Ono što nam se nikako nije uklopilo u priču o luksuzu i udobnosti jesu – sedišta.

Zapravo, ona su možda onakva kakva bi trebalo da budu za jedan furgon, ili već spomenutu "radnu mašinu" – izrađena od grubih ali otpornih materijala, tamnijih boja, ali prilično tvrda (naročito u leđnom delu) i faktički bez ikakvog bočnog oslonca.

S obzirom da se pozadi nalazi klasična klupa – tu je situacija sa tvrdoćom sedišta još lošija.

Ali, budimo krajnje iskreni - jasno je da kod radnog vozila gde jedan prosečan radni dan zahteva veliki broj ulazaka i izlazaka iz vozila, sedišta ne smeju imati izražene bokove jer bi brzo propala. Isto tako i vrsta tekstila koja je upotrebljena na sedištima je namerno napravljena od grubljeg materijala kako bi bila otpornija na habanje i cepanje.

Auto magazin

U vožnji je Citan turer prilično tih, mekano prelazi preko neravnina, a nepravilnosti na asfaltu upija sa malo buke koju prenosi u kabinu.

Dobro poznati 1.5 dCi motor i šestostepeni menjač će vam se odužiti niskom potrošnjom koja se posle našeg testa od oko 800 kilometara zadržala na brojci od ispod 6 litara. Bilo je tu sigurno 50 odsto (beo)gradske vožnje i po 25 odsto otvorenog puta i auto-puta. Inače, sa jednim rezervoarom Citan kaže da možete preći 900 kilometara.

Auto magazin

Motor od 95 KS je malo tromiji na nižim obrtajima, što je posledica prilagođavanja za osnovnu namenu - prevoz robe.

U odnosu na prethodnika povećan mu je maksimlani obrtni moment sa 200 na 260 Nm, što je korisno kod prevoza teže robe. Iako spolja ima karakterističan zvuk brundanja dizela, odlična izolacija koja je primenjena na Citanu samo mali deo te buke pušta unutra.

Sa druge strane, šestostepeni menjač dovoljno rasterećuje motor čak i pri većim brzinama na auto-putu, a radarski tempomat je tu za bezbedno održavanje rastojanja od vozila ispred i ujednačenu vožnju koja odmara vozača.

Auto magazin

Jasno nam je da Citan turer koga smo vozili na testu verovatno neće biti najtraženija verzija ovog automobila, bar ne kod nas.

Daleko su veća očekivanja od furgon verzije, dakle one "razum" strane, koja treba svom vlasniku da donosi novac. I ovde opet dolazimo do sukoba razuma i osećajnosti.

Dok razum kaže da furgon košta od 15.772 EUR (bez PDV-a), osećanja vam lako mogu izvući iz džepa duplo više novca, tj. 31.183 EUR koliko je koštao naš testirani turer.

Da li je sve ovako bajno i na furgon modelu? Verovatno ne, ali o tome ćemo vam pisati kada ga budemo testirali, nadamo se uskoro. Tada ćemo se malo više pozabaviti i kargo prostorom, koji je, uzgred rečeno ogroman i nadasve praktičan.

Sistemi asistencije vozaču

Sistemi pomoći na testiranom primerku Citan turera su još opsežniji od već spomenutih standardnih.

Auto magazin
 

Tu su: sistem autonomnog kočenja u slučaju opasnosti, sistem za zadržavanje vozila u voznoj traci, sistem za detekciju vozila u mrtvom uglu, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, zadnja kamera visoke rezolucije, prednji i zadnji parking senzori pa čak i sistem autonomnog uparkiravanja i isparkiravanja!

Iz S-klase u Citan!

Turer ima posebnu novinu koju smo videli u S-klasi, a to je centralni vazdušni jastuk koji se može naduvati između sedišta vozača i suvozača kod teškog bočnog sudara i na taj način sprečiti povrede koje nastanu između vozača i suvozača.

Auto magazin
 

Ukupno sedam vazdušnih jastuka može zaštititi putnike u vozilu. Furgon je standardno opremljen sa šest vazdušnih jastuka.

 

MBUX – vaš virtuelni asistent

Na zahtev su za novi Citan dostupne različite verzije MBUX infotejnment sistema. Među njegovim prednostima su intuitivan koncept rada koji koristi ekran osetljiv na dodir od sedam inča, tasteri za upravljanje dodirom na volanu ili glasovni asistent "Hej Mercedes".

Dodatne prednosti su integracija pametnog telefona sa Car Play ili Android Auto platformama, Bluetooth hands-free sistemom i digitalnim radiom (DAB i DAB+), a tu je i fabrički navigacioni uređaj.

Treba spomenuti da je Mercedes obezbedio kompletan sistem upravljanja putnim računarom i multimedijalnim sistemom i na srpskom jeziku, te je snalaženje za one vozače sa slabijim znanjem engleskog znatno olakšano.

Tehnički podaci

Model Citan 110 CDI Tourer

Dimenzije 4.498/1.811/1.859 mm

Međuosovinsko rastojanje 2.716 mm

Motor redni, 4 cilindra

Zapremina 1461 cm3

Snaga 95 KS pri 3750 o/min

Obrtni moment 260 Nm pri 1750 o/min

Potrošnja goriva WLTP (kombinovano) 5,2-5,6 l/100 km

Emisija CO2 (WLTP) 136-146 g/km

Rezervoar 54 lit.

Ubrzanje 0-100 km/h 15,5 s

Maks. brzina 164 km/h

 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: