Automobili

Ponedeljak, 21.08.2023.

08:36

Bio je smeće od automobila, a danas je dragulj za kolekcionare VIDEO

Trabant je još pri kraju milenijuma bio bezvredan automobil, koji je najčešće bio napušten na smetlištima i na taj način bio svedok minulih vremenima. Ali to se sve promenilo, pošto je u današnje vreme prava kolekcionarska poslastica.

Izvor: 24ur, Index.hr

Bio je smeće od automobila, a danas je dragulj za kolekcionare VIDEO
Foto: EPA-EFE/TIMM SCHAMBERGER

Iako je prošlo više od 60 godina od njegovog predstavljanja, ovaj auto je za mnoge bio i ostao predmet podsmeha kako zbog plastične karoserije, tako i zbog malog dvotaktnog motora. Jedino što je bilo i ostalo simpatično, jeste njegov dizajn.

Trabant sada ima status oldtajmera, a u Nemačkoj je vrlo tražena roba. Padom Berlinskog zida, automobilski vizionari su doslovno besplatno mogli da krenu u skupljanje svojih primeraka Trabanta za koje sada mogu dobiti i do 30.000 evra.

I ne samo to. Iako se automobil ne proizvodi već 32 godine, procenjuje se da broj Trabanata u svetu ne opada. Prema nekim podacima, 2017. godine u Nemačkoj je bilo registrovano 34.500 primeraka, 2021. godine 38.173, a najnoviji podaci koje iznosi portal "24ur" govore da je danas na putevima i do 40.000 tih automobila.

Prema nekim informacijama, godišnje se registruje i do hiljadu novih vozila, navodi se u analizi nemačke istraživačke agencije "CAR".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: