Kako je Smart umalo došao u Formulu 1? VIDEO

Smart je mali gradski automobil, a da li ga možete zamisliti kao takmičara u Formuli 1?

Podeli
Photo: Smart
Photo: Smart

Mercedes, Ferari, Alfa Romeo, Aston Martin, Lotus, BMW, Tojota, Reno... Tokom istorije smo u šampionatu Formule 1 mogli da vidimo veliki broj proizvođača automobila.

Verovali ili ne i Smart je početkom 21. veka mogao da bude učesnik, kao deo Džordan tima i evo o čemu se tu zapravo radi.

Ekipa Džordana se dugo takmičila sa Hondinim motorima i 1998. godine je Honda pokušala da kupi ekipu, ali Edi Džordan tadašnji vlasnik, nije želeo ni da čuje.

"Ime Džordan u svetu automobilizma znači više nego Honda", rekao je Edi tada.

Honda je brzo odustala od te ideje i kasnije oformili BAR Honda tim (British American Racing) i ubrzo smo došli do situacije u kojoj Honda želi da otkaže saradnju sa Džordanom i prestane da ih snabdeva motorom.

Edi Džordan je rešio da posluša savetnike i potpiše ugovor sa Ford - Cosworthom kako bi dobio kvalitetan motor, ali je tražio alternativu i to je bio momenat kada Smart ulazi u priču.

Džordan je došao u Mercedes na razgovore oko novog snabdevača motora za 2004. godinu i tada su iz Mercedesa predložili Smartov motor, što je Edi Džordan prihvatio, ali je tu došao na red novi problem.

Ekipa je morala da raskine ugovor sa Ford-Cosworthom, a pošto pričamo o vremenu u kom je bilo mnogo tenzija, na sastanku je posle dosta pritisaka izglasano da nezavisne ekipe moraju da ostanu u saradnji sa Ford-Cosworthom.

Na ovaj način je Smart ostao bez angažmana u Formuli 1 u ekipi Džordana, ali morate priznati da bi bilo i te kako zanimljivo videti kako bi to izgledalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 28 idi na stranu