Automobili

Četvrtak, 11.03.2021.

16:30

Prodaje se Porsche Pabla Eskobara

Trkački Porsche 911 Carrera RSR 3.0 iz 1974., nekada u vlasništvu kolumbijskog narkobosa Pabla Eskobara, pojavio se na tržištu s cenom od 2,2 miliona američkih dolara.

Izvor: B92

Prodaje se Porsche Pabla Eskobara
Foto: Atlantis Motor Group

Ovaj kultni Porsche je dizajniran i napravljen za američko takmičenje IROC (International Race of Champions) 1974. godine, gde ga je vozio nekadašnji vozač Formule 1 Emerson Fitipaldi.

Kako piše Jutarnji.hr, nakon završetka te serije za koju je bilo napravljeno samo 15 primeraka, Fitipaldijev bolid je kupio Rodžer Penske, američki preduzetnik u profesionalnim auto-trkama i sam nekada trkač te vlasnik tima poput Team Penske, DJR Team Penske...

Auto koji se sada prodaje, međutim, krajem 1970-ih je nekako završio u Kolumbiji u vlasništvu notornog kolumbijskog narkobosa Pabla Eskobara.
Foto: Atlantis Motor Group
Mnogi to možda ne znaju, ali Pablo Eskobar je učestvovao na mnogim trkama automobila. Tako je "capo" recimo učestovao na popularnom kolumbijskom Copa Renaultu 4 kupu gde je nakon šest trka čak uhvatio drugo mesto.

Automobil kojim se često trkao je bio i konkretni Porsche 911 RSR iz 1974. godine, ali koji je prerađen u "Slantnose" varijantu u stilu Porschea 935, s karakterističnim bojama "Martini racing". Porsche 911 RSR 3.0 1974. za narkobosa je bio posebno prepravljen u "slantnose" varijantu u bojama Martini racing.

Ovaj automobil zanimljive istorije i još zanimljivijeg vlasnika sada prodaje trgovac Atlantis Motor Group s Floride (SAD). Kultni 911 RSR 3.0 je nakon Eskobarove smrti 1993. godine stajao u jednom skladištu a zatim je 2000-ih vraćen u SAD gde je bio profesionalno restauriran i vraćen u besprekorno stanje - u izvorni oblik Fitipaldijevew trkačke mašine uključujući IROC "livreju". Uz auto dolazi originalna dokumentacija Volkswagena USA, Penske Productionsa i North Lake Porschea.

Trkački vazduhom hlađeni 3,0 litarski boxer u 911 RSR 3.0 varijanti iz 1974. je postizao 321 KS i koštao je duplo u odnosu na najsnažniji serijski Porsche 911 2.7 RS tog vremena. To je bio ozbiljan takmičarski model i bolid koji je dominirao u GT kategoriji te pobeđivao na trkama širom sveta. Od kada je automobil restauriran do danas je prešao tek 362 kilometra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: