Katalizator – kako proveriti da li je skinut, pokvaren i koliko košta novi

Tehnički pregled uskoro neće moći da prođu automobili kojima je skinut katalizator, podseća sajt Polovni automobili.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Pošto se katalizator ugrađuje već više od 30 godina, i znajući starost našeg voznog parka, jasno je da je katalizator uklonjen kod velikog broja vozila.

Stoga ćemo odgovoriti na najčešća pitanja koja nam postavljaju čitaoci.

Čemu služi katalizator?

"Čisti" izduvne gasove, ali nećemo ići u detalje kako to obavlja i kakve sve vrste postoje.

Da li ga imaju i dizelaši?

Da - katalizator imaju i benzinci i dizelaši. Imaju ga i dizelaši bez DPF filtera.

Kod onih sa DPF filterom, naročito kod iole novijih, uglavnom je smešten u isto kućište sa DPF-om. Zato kad se kod dizelaša ukloni DPF filter, obično odlazi i katalizator.

Katalizator kod benzinca i dizelaša nije isti, pošto ima drugačiju funkciju i radi u drugačijim uslovima.

Kako prepoznati problem sa katalizatorom?

• Ako je saće fizički oštećeno, može da se čuje zveckanje i slični zvukovi, mada samo kućište ima neku vrstu izolacije koja prigušuje i zvuk

• Može da se upali "check engine" lampica, pošto uz katalizator idu i senzori

• Gubitak snage

• Povremeni gubitak snage, uz trzanje ili nepravilan rad motora

• Povećana potrošnja goriva

Katalizator može da strada, a da se ne javi nijedan od gore pomenutih simptoma. Zavisi od generacije automobila, vrste katalizatora, senzora koji ga prate, stanja samog katalizatora…

Ima i drugih simptoma, koje iskusni majstori mogu lako da prepoznaju.

Takođe može vremenom polako da se zapušava, pri čemu se vlasnik postepeno navikava na npr. pad snage i druge simptome, pa mu uopšte ne pada na pamet da postoji neki problem sa katalizatorom.

Čišćenje katalizatora – „uradi sam“ princip

Ne preporučujemo samostalno čišćenje katalizatora, naročito ne priručnim sredstvima, kao što su kiseline, "puška" sa vodom pod visokim pritiskom i slično. Postoji velika šansa da ga oštetite ili potpuno uništite.

Nekima uspe - ne tvrdimo da je nemoguće, ali ne želimo da snosimo nikakvu odgovornost za eventualnu štetu, finansijsku, ekološku ili zdravstvenu (ako nekome prsne kiselina u oko).

Čišćenje katalizatora u servisu

Postoji više načina, odnosno sistema za čišćenje katalizatora, pri čemu se kod nekih katalizator uopšte ne skida, pa se praktično u kompletu obećava i čišćenje mnogih drugih komponenti motora i izduvnog sistema.

Neki se agresivno reklamiraju, da biste tek na kraju shvatili da njihovo čišćenje u stvari može samo preventivno da pomogne katalizatoru i da ne mogu ništa da obećaju.

Bilo je i drugih koji su obećavali čišćenje, ali su u međuvremenu nestali, bar koliko je nama poznato.

Uostalom, cene univerzalnih, zamenskih i polovnih katalizatora su danas takve da ni vozači više ne žele da rizikuju sa čišćenjem katalizatora koji će možda fizički da se raspadne čak i ako čišćenje uspe.

Aditivi za čišćenje katalizatora

Aditivi kao aditivi - postoje aditivi za sve što možete da zamislite. Koliko su efikasni, zavisi od mnogo faktora, tako da apsolutno ne želimo da kažemo ništa na ovu temu.

Na primer, jedan od aditiva poznate firme dodaje se u benzin. U opisu aditiva piše da: omogućava čišćenje katalizatora (bez obećanja da će da ga zaista i očisti), poboljšava efikasnost katalizatora, omogućava čišćenje lambda sonde, obnavlja performanse motora…

Takođe piše i da se preporučuje redovan tretman ovim aditivom kod vozila koja se koriste uglavnom u gradskim uslovima. Dakle, ovde praktično govorimo o prevenciji, a ne o čišćenju katalizatora kada do nekog problema već dođe.

Skidanje katalizatora

Proteklih decenija skidanje katalizatora je postala sasvim uobičajena procedura. Kod starijih automobila se izvodi rutinski, dok je kod novijih nešto komplikovanija.

Jednostavno - vozači žele da ga izbace iz automobila da više u budućnosti ne bi imali problema s njim, naročito zbog toga što niko na tehničkom pregledu nije proveravao da li je skinut ili ne.

Međutim, stižu rigorozniji tehnički pregledi i sada nedostatak katalizatora postaje problem. Pogledajmo prvo šta se dešava sa skinutim katalizatorima.

Otkup starih katalizatora

Otkup katalizatora je odavno veoma unosan biznis. U njemu se nalaze skupi materijali - platina, rodijum, paladijum… Stoga nije ni čudo što se vlasnici vrlo brzo i lako odlučuju da ih skinu, pošto mogu da ih prodaju. Cena skinutog katalizatora zavisi od raznih faktora, a ide od npr. 30-40 evra, pa sve do preko 150 evra.

Međutim, ako mislite da ćete da se "obogatite" prodajom svog katalizatora, vrlo verovatno ćete se razočarati. Nađete oglas – "Otkup svih vrsta katalizatora. Plaćamo od 100 do 200 evra."

Ali kada pozovete i kada pošaljete podatke i sliku svog katalizatora, saznate da ćete dobiti 20 ili 30 evra… Mnogi su se ovako razočarali.

Cena katalizatora koji prodajete zavisi od mnogo faktora, a moguće je i da će vam kupac dati nerealno nisku cenu po principu "ako prođe-prođe", da bi zatim podigao cenu ako odustanete od prodaje ili vas pozvao kasnije...

Da li ugraditi nov originalni, zamenski, univerzalni ili polovni katalizator?

Nov originalni katalizator, naročito ako ga kupujete i ugrađujete u ovlašćenom servisu, može da bude surovo skup. Istina - taj nov originalni će najverovatnije da potraje mnogo duže od polovnog ili univerzalnog.

Postoje prilično kvalitetni zamenski katalizatori, mnogo jeftiniji od originalnih, ali opet i solidno skuplji od univerzalnih ili polovnih. Međutim, postoji nejasna granica u definiciji između zamenskih i univerzalnih, pa imajte i to u vidu.

Zamenski bi trebalo da bude "identičan" originalnom, ali jeftiniji zbog primene manje kvalitetnih materijala i drugih faktora. Ipak, često se univerzalni nazivaju zamenskim.

Takođe naglašavamo - napisali smo da "postoje" - ne i da mogu lako da se nađu kod nas.

Polovan kao polovan - zavisi u kakvom je stanju. Može i on da traje godinama i godinama, a može brzo da strada.

Stoga se većina vozača odlučuje za univerzalne katalizatore koji mogu da se kupe za samo 7.200 dinara (na popustu). Naravno da nije ista cena za sve automobile – i univerzalni katalizatori za neke modele mogu da budu prilično skupi.

Životni vek katalizatora u idealnim uslovima

Katalizator čak i u savršenim uslovima vremenom gubi svoje karakteristike i u nekom trenutku će morati da se zameni.

Aktivni sloj koji u stvari "pročišćava" izduvne gasove vremenom gubi na efikasnosti, ali je teško proceniti kojim tempom dolazi do toga i kada je vreme da ode na reciklažu.

Često se kaže da je životni vek katalizatora 180.000 do 200.000 km.

Kako produžiti životni vek katalizatora?

Motor mora da bude potpuno ispravan. Odmah reagujte na svaki znak neispravnosti, povećane potrošnje goriva ili motornog ulja, gubitka snage, pada nivoa antifriza…

O ignorisanju lampica upozorenja kao što je npr. "check engine" da ne govorimo.

Ponovimo - razne neispravnosti mogu negativno da utiču na katalizator i prateće elemente (lambda sonde i senzore).

Šta sve "ubija" katalizator?

Generalno, katalizator u velikoj meri uništava dolazak nesagorelog goriva do njega, isto kao i ulja i antifriza, ili nekih drugih nečistoća i produkata nepravilnog sagorevanja. Na primer, recimo da jedna svećica ne radi i ne pali smešu u cilindru.

To dovodi do toga da nesagoreli benzin stiže do katalizatora i tamo se pali zagrevajući katalizator do ekstremno visokih temperatura, što može da dovede do njegovog oštećenja, čak i topljenja.

Vibracije izazvane stradalim nosačima motora ili izduvnog sistema takođe imaju izražen negativan efekat na saće katalizatora.

Prolazak kroz duboku vodu - možete da zamislite šta se dešava kada katalizator koji je na temperaturi od 600 stepeni Celzijusa uronite u hladnu vodu - dolazi do iznenadnog hlađenja i stezanja metalnog kućišta, što može da izazove direktna i indirektna oštećenja…

Automobil sa katalizatorom ne bi smeo da se pali na guranje - pošto u takvoj situaciji do katalizatora stiže gorivo koje u nekom trenutku može da se zapali. Isto važi i za "verglanje", odnosno dugotrajno neuspešno pokušavanje da se motor upali.

Loše podešeno paljenje može da izazove povećanje temperature u katalizatoru. Gradska vožnja, naročito kratke relacije, iz više razloga mu uskraćuju životni vek.

Dotrajali kablovi i svećice, kvar lambda sonde ili drugih senzora, kao i svi drugi kvarovi koji dovode do nepravilnog sagorevanja, na razne načine uništavaju katalizator.I naravno - tu je sama starost katalizatora, odnosno pređena kilometraža.

Nažalost, pošto se kilometraža masovno skida, nemojte da se čudite ukoliko vam katalizator strada na 135.000 km iako je proizvođač "obećao" da će izdržati 200.000 km.

Kupujete auto - kako možete da utvrdite da li je katalizator skinut?

U nekim slučajevima to je lako, u nekim nije.

Kod nekih automobila katalizator je pristupačan, pa može da se proveri da li je fizički prisutno kućište katalizatora i da se neki metalnim predmetom kucne po njemu da se proveri da li je izvađeno saće katalizatora, a kućište ostavljeno prazno.

Naravno, i kada se izvadi saće iz katalizatora da bi se prazno kućište vratilo, i tu može da se izvede neka vrsta zvučne izolacije kako se kuckanjem ne bi moglo odmah "provaliti" da je saće katalizatora izvađeno.

Kod nekih automobila katalizator je teško i naći, a kamoli proveriti, pa je korisno odvesti auto kod nekog iskusnijeg majstora na dijagnostiku i neku drugu vrstu provere. Uspešnost provere zavisi od vrste i generacije automobila, iskustva majstora, volje majstora da se "maltretira" detaljnom proverom…

Neko može po zvuku da prepozna da je katalizator skinut. Zvuk je nekako reskiji, da ne kažemo malo oštriji, ali ni to nije 100% pouzdana metoda, niti može svako da uoči razliku u zvuku.

Pitali smo u servisu još nekoliko pitanja

Razgovarali smo sa Ivanom Nastasijevićem iz servisa "Turbo Centar Nastasijević" koji se između ostalog bavi čišćenjem i zamenom DPF filtera.

1) Šta ako se utvrdi da je katalizator uklonjen?

U tom slučaju uglavnom preporučujem ljudima da kupe polovan katalizator, naravno ukoliko mogu da nađu ispravan katalizator kod prodavca kome mogu da veruju.

2) Univerzalni katalizatori - šta mislite o njima?

Što se tiče univerzalnih katalizatora, nemamo informacija o tome kako su se pokazali.

3) Da li katalizator može da se čisti kao DPF?

Čišćenje katalizatora kod benzinaca se ne radi, već se stavlja drugi.

Od kada se koriste katalizatori?

Prvi automobili sa katalizatorom u Evropi su se pojavili 1986. godine, a od uvođenja Euro 1 standarda 1993. katalizator je postao obavezan.

Ovo vam govori koliko su katalizatori prisutni kod automobila na našim ulicama, odnosno koliko bi trebalo da su prisutni, pošto su mnogi uklonjeni.

Da li katalizator mora da se ugrađuje u auto koji ga nikada nije imao?

Ne - ako je automobil proizveden bez katalizatora, onda katalizator ne mora da se ugrađuje u njega!

Ukoliko je motor ispravan, automobil će proći ispitivanje izduvnih gasova na tehničkom pregledu iako nema katalizator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu