Akido Tojoda žali zbog nesreća

Predsednik "Tojote" Akio Toyoda izjavio je da "duboko žali" zbog nesreća koje su izazvale greške na vozilima tog japanskog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2010.

07:36

Default images

U pisanom dokumentu pripremljenom za svedočenje pred Predstavničkim domom američkog Kongresa, Tojoda je, kako je preneo Rojters, ocenio da je period eksplozivnog rasta možda oslabio unutrašnju kontrolu u najvećem svetskom proizvođaču automobila.

"Imali smo rast čiju brzinu nisu mogli da prate razvoj našeg ljudstva i naše organizacije, a o tome je trebalo da povedemo računa", ocenio je Tojoda. On je izrazio žaljenje što je to "rezultiralo problemima sa bezbednošću" zbog kojih je ta kompanija bila prinuđena na povlačenje vozila i izrazio "duboko žaljenje" zbog nezgoda koje su vozači Tojotinih vozila imali.

Dvodnevna saslušanja u Kongresu o bezbednosti Tojotinih vozila počela su danas.

Tojota je poslednjih meseci povukla na tehničke preglede više od šest miliona vozila u SAD i gotovo osam miliona širom sveta zbog problema sa papučicom za gas, koji mogu da izazovu neželjeno ubrzanje vozila.

Povod je delimično bila nesreća sa fatalnim ishodom koju je izazvalo Tojotino vozilo marke Leksus u avgustu.

Tojoda, čiji je deda osnovao kompaniju Tojota, lično se izvinio porodici poginulih, naglasivši da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se takva tragedija više ne ponovi.

"Moje ime je na svakom od tih automobila. Imate moje lično obećanje da će Tojota neprekidno i žustro raditi na tome da obnovi poverenje kupaca", rekao je on.

Problemi sa pedalama za gas i kočnicama imaju negativni uticaj na ugled Tojote kao proizvođača bezbednih vozila. Firma ima puna skladišta i najavila je da će privremeno zaustaviti proizvodnju u četiri fabrike - dve u SAD i dve u Evropi.

Samo u SAD, kompanija je opozvala više od šest miliona vozila. Američkim institucijama podnete su žalbe, prema kojima su u vozilima marke Tojota u SAD od 2000. godine, zbog naglog ubrzanja, poginule 34 osobe.

Tojota je u Americi izložena kritikama da je sa povlačenjem automobila počela kasno i da to radi suviše sporo.

Tojota je trenutno najveći proizvođač automobila u svetu. Svoju vodeću poziciju izgradila je ponudom bezbednih i pouzdanih automobila po razumnoj ceni.

Tojotina ušteda prilikom opoziva

Predsednik Tojote ipak svedoči

Vozili smo Lexus RX450h Luxury Premium

Vozili smo Toyotu Lexus 600h

Toyota: opoziv zbog papučice gasa

Prva vožnja: Toyota Prius III

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: