Biseri u nizu

Zna se da osmeh s blistavobelim zubima potpuno obara s nogu. Da bi vaši zubi bili kao biseri u nizu, pored dobrog zubara kojeg redovno posećujete, morate redovno prati i čistiti zube. Naravno, obe stvari su vam već poznate.

Piše: Jasmina Gavrilović feat. VELFORM®SMILE

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2007.

11:33

Default images

Četkica za zube

Prvu četkicu za zube izumeli su drevni Kinezi. Ona se sastojala od tankog komada drveta na čijem su vrhu bile zakačene smrznute i posebno obrađene svinjske dlake. Kasnije su korišćena različita sredstva za pranje zuba, ali su ona najčešće bila slična prvoj, kineskoj četkici za zube. U XVIII veku u Velikoj Britaniji počela je proizvodnja četkice za zube koju je osmislio Vilijam Edis, a prvi Amerikanac koji je patentirao četkicu za zube bio je H. N. Vodsvort. Američke kompanije počele su da je masovno proizvode od 1885. godine. Većina ovih četkica bila je prilično nezgrapna, napravljena od drveta, sa životinjskom dlakom poređanom u nizove na vrhu. Četkica za zube s veštačkim dlakama od najlona pojavljuje se tek tridesetih godina XX veka.

Problem izbora najbolje četkice za zube nije ništa manji nego problem izbora zubne paste. Vlakna na četkici za zube treba da budu kompaktna, mekana i zaobljena. Zavisno od veličine usne duplje, obratite pažnju i na veličinu glave četkice. Ona bi trebalo da bude dovoljno mala kako bi mogla dopreti do svih delova usne duplje, kao i do svih zuba. Ukoliko se pravilno upotrebljava, četkica može da traje dva do tri meseca. Zatim dolazi vreme da je zamenite novom, na šta vam ukazujuju i sama vlakna na četkici koja su izgubila boju. Ukoliko ne znate koja četkica najbolje odgovara obliku vaše vilice, obavezno se posavetujte sa zubarom. U poslednje vreme veoma su aktuelne četkice koje na sebi imaju tri vrste vlakana, od kojih jedna vrsta služi za pranje desni, druga za čišćenje zuba, a treća za dubinsko pranje najudaljenijih mesta u ustima. Postoje i one čija su vlakna napravljena od gume za adekvatno masiranje desni i poboljšavanje cirkulacije. S obzirom na to da je i pranje jezika obavezan deo rutine, izaberite četkicu koja s druge strane ima dodatak za njegovo čišćenje.

Takođe, može se koristiti i električna četkica. Istraživanja pokazuju da su električne četkice sa rotacijom i osciliranjem efikasnije u čišćenju zuba od bilo kojih drugih (uključujući i druge električne četkice).

Mnogi od nas se odlučuju za tvrde četkice za zube razmišljajući - što tvrđa, bolje će oprati i očistiti. Tvrde četkice i paste sa zrncima za temeljno pranje oštećuju zubnu gleđ i desni.

Naravno, ne treba ni preterivati. Preterano pranje zuba četkicom može da utiče na zdravlje. Istaživači sa Škole za zubarske nauke u Njukaslu tvrde da loše navike trljanja zuba dovode do njihovih oštećenja.

Paste za zube

Prve zubne paste datiraju iz starog Egipta. One su je bile mešavina meda, gline i trava. U starom Rimu i Grčkoj koristile su se one od usitnjenih jelenovih rogova, pepela životinjskih kostiju, meda i medicinskih biljaka. Paste u obliku u kojem ih danas poznajemo prvi put se pojavljuju u XVIII veku u Americi. Zubar Pibodi je 1824. inovirao pastu za zube tako što je u nju dodao rastopljeni sapun, a 1850. godine, Džon Haris je u sastojke zubne paste uvrstio i kredu. Godine 1873. firma "Colgate" počinje sa masovnom proizvodnjom ovog pronalaska. Razvoj tehnologije doprineo je izbacivanju sapuna u potpunosti, a zamenili su ga različiti agensi. Danas paste ne služe samo za čišćenje zuba, već se od njih očekuje da sprečavaju karijes i parodontozu, kao i da održavaju usnu duplju zdravom.

Glavni sastojci paste za zube su abrazivi - sredstva za čišćenje i poliranje zuba. One uklanjaju nečistoće s površine zuba, a ne oštećuju ih. Najčešće su to kalcijum-karbonat, kalcijum-fosfat, silicijum-oksid, aluminijum-hidroksid i ostalo. Standardno, paste za zube sadrže i farmaceutske dodatke:
  • Fluoridi - prodiru u zubnu gleđ, gde nastaje veoma tvrd fluorapatit, mineral koji je zaslužan za tvrdoću zubne gleđi. Dakle, fluor jača zube. Osim toga, on otežava bakterijama da se skupljaju na površini zuba. Pošto su fluoridi toksični, u zubnim pastama ih ne bi smelo biti više od 0,15%.
  • Sredstva za suzbijanje kamenca - natrijum-sulforicinoleat, enzimi i dr. Svi oni mogu skinuti samo tek nastale naslage kamenca, ali ne i one stare, tvrdokorne.
  • Adstringensi - jačaju zubno meso, štite od paradentoze, sastoje se od jedinjenja cinka, aluminijuma, tanina i ekstrakta lekovitih biljaka. Za tretiranje parodontoze vrlo su korisni azulen, kamilica, hlorofil i alantoin.


Zubne paste su uglavnom standardiziranog sastava, mada su neke od njih u manjoj ili većoj prednosti zbog boljih dodataka. Zato zanemarite reklame, čitajte sitna slova i vrednost procenite sami.

Kada završite sa pranjem, nemojte da ispirate pastu, već je samo ispljunite.

Što se sredstava za ispiranje usta tiče vodite računa da postoji razlika između vodice za ispiranje usne duplje i one za ispiranje usta, koja sadrži fluor. Vodica za ispiranje osvežava dah, ali ne čisti i ne štiti zube.

Pranje zuba – Basov metod

Pranje zuba se, jednostavno govoreći, može svesti na onu dečju pesmu kiša pada, trava raste. Naravno, ništa u životu nije tako jednostavno…

Zubari i asocijacije zubara na svetskom nivou preporučuju tehniku pranja zube poznatu pod nazivom Basov metod.

Postavite četkicu u ugao od 45 stepeni, tamo gde su zubi povezani sa desnima. Čvrsto držite četkicu i nežno je pomerajte unazad i unapred, malim kružnim pokretima. Ne pritiskajte jako, jer energično pranje može da dovede do odvajanja desni od zuba i oštećenja zubne gleđi. Perite celu površinu zuba. Površine za žvakanje perite energično, kratkim pokretima, napred-nazad. Pranje završite čišćenjem jezika od zadnjeg ka prednjem delu. Pranje jezika pomaže u odstranjivanju kamenca, koji može da uzrokuje neprijatan zadah i razvoj bakterija.

Četkica za zube ne može dosegnuti do cele površine zuba, tako da je potpuno odstranjivanje plaka jedino moguće koncem. Nežno pomerajte konac između zuba prema desnima. Krivudajte koncem oko svakog zuba u obliku slova U i nežno ga pomerajte ispod granice desni. Pokrećite konac gore-dole nekoliko puta, da biste skinuli kamenac.

Ne zaboravite pranje zuba mora da traje minimum tri minuta. Za decu postoje one svetleće/pevajuće četkice za zube, a odrasli mogu da se snađu sa peščanicima.
Međutim, i pored svih tih napora, zubi sa godinama postaju žući. Kafa, čaj, gazirana pića sa veštačkim bojama, crno vino i cigarete, samo su neki od mnogih namirnica koje svakodnevno konzumiramo a koje boje zube. Vremenom se, usled mehaničkih i termičkih uticaja, u gleđi stvaraju pukotine koje čine da oni izgledaju još tamniji.

Diskoloracije zuba mogu biti egzogene i endogene prirode. Egzogene nastaju kao posledica spoljašnjih faktora. Među egzogene uzroke prebojenosti spadaju takođe i neki stomatološki materijali za restauraciju zuba, kao i prebojena hrana, duvan...
Endogene prebojenosti nastaju kao posledica unutrašnjih faktora, kao što su različita metabolička oboljenja, urođene anomalije, ali i primena lekova. U ovu grupu spada i fluoroza (visoka koncentracija fluora), koja se manifestuje pojavom braonkastih i mlečno belih mrlja.
U slučaju da imate neprijatnost pri odlasku kod zubara, čak i kad se radi samo o izbeljivanju zuba, dobro rešenje je kućni aparat. Velform®Smile je namenjen izbeljivanju zuba u relativno kratkom roku. Vodica za ispiranje usta i gel za izbeljivanje zuba pomažu u uklanjanju mrlja i tamne boje zuba. Lampa za izbeljivanje ubrzava proces beljenja.  Za najbolje moguće rezultate u vremenu kraćem od jednog sata, preporučujemo da 10 puta ponovite tretman sa Velform®Smile, prema proceduri datoj u nastavku.

Ukoliko smatrate da vam je potrebno više od deset tretmana, možete ih sprovesti. Ipak, preporučujemo da ne preduzimate više od 15 tretmana u periodu od 24 sata (ukoliko Vam je važno da vam zubi budu lepši za neku posebnu priliku).

Korak 1:

ISPERITE USTA SA VELFORM®SMILE VODICOM ZA ISPIRANJE USTA:

Velform®Smile vodicu za ispiranje usta sipajte u poklopac priložen uz bočicu, do označenog kapaciteta od 10ml. Ispirajte usta 15 sekundi, tako da tečnost dođe u kontakt sa svim zubima koje želite da izbelite. Nipošto ne gutajte vodicu, već je ispljunite.

Korak 2:

PRIMENA VELFORM®SMILE GELA ZA IZBELJIVANJE ZUBA:

Nanesite Velform®Smile gel za izbeljivanje na svaki zub koji želite da izbelite. Metod koji preporučujemo za nanošenje gela je sledeći: pre odvrtanja poklopca dobro protresite bočicu. Nanesite gel na jedan po jedan zub pomoću Velform®Smile četkice. Ponavljajte ovaj postupak sve dok ne nanesete gel na svaki zub. Obratite pažnju da nanesete gel sa obe strane zuba i na teško dostupna mesta između zuba. Ne ispirajte. Nakon nanošenja, sačekajte 30 sekundi, kako bi se gel osušio na zubima, pre nego dodirnete zube jezikom ili usnama.

Korak 3:

LAMPA ZA IZBELJIVANJE

Velform®Smile komplet sadrži 4 umetka za usta, tako da svaki član porodice može imati svoj umetak. Umetak za usta postavite u Velform® Smile lampu za izbeljivanje. Zagrizite umetak prednjim zubima tako da lampa bude centrirana u vašim ustima.

Držite Velform® Smile lampu usmerenu ka zubima. Ukoliko želite, usne možete opustiti i staviti na umetak koji ste u lampu postavili kako je ranije opisano. Samo se potrudite da svetlost lampe bude usmerena direktno na vaše zube. Lampu uključite pritiskom na plavo dugme. Lampa će biti uključena 2 minuta, a zatim će se isključiti automatski.  Ponovite korake 2 i 3, maksimalno 15 puta za 24 sata.
UPOZORENJA:
Vaša sigurnost je najvažnija. Stoga Vam preporučujemo da detaljno proučite ovde date informacije pre upotrebe Velform®Smile preparata. Čitanje i razumevanje uputstava je veoma važno za svaku osobu koja namerava da koristi ovaj izbeljivač ili bilo koji drugi proizvod koji izbeljuje zube. Informisan korisnik je siguran korisnik!

Proučite sastav preparata. Ukoliko ste alergični na neki od sastojaka, konsultujte lekara ili zubara pre upotrebe proizvoda.
Proizvod držite na suvom i hladnom mestu i ne izlažite ga direktno sunčevim zracima.
Čuvanje na temperaturama koje prelaze 21°C može smanjiti efikasnost dejstva proizvoda.
Velform®Smile je namenjen isključivo izbeljivanju prirodnih zuba. Nemojte ga koristiti za izbeljivanje navlaka, krunica, proteza, veštačkih zuba i sl.
Držite van domašaja dece.
Ne upotrebljavajte ovaj proizvod ukoliko ste u drugom stanju ili dojite.
Ukoliko se pojavi preterana osetljivost zuba ili iritacija desni nakon upotrebe proizvoda, odmah prekinite sa upotrebom i konsultujte zubara.
Izbegavajte kontakt preparata sa desnima.
Ukoliko progutate veću količinu Velform®Smile vodice za ispiranje usta ili gela – odmah se obratite lekaru.
Izbegavajte kontakt sa očima. U slučaju da do kontakta ipak dođe, isperite sa dosta vode.
Ovaj proizvod ne bi trebalo da upotrebljavaju osobe mlađe od 18 godina, niti ljudi koji imaju ozbiljnih problema sa bolestima desni, parodontozom, fistulama i slično.
Ne upotrebljavati u medicinske svrhe.
Ne upotrebljavajte ovaj proizvod duže od 14 dana u kontinuitetu, sem ukoliko to činite pod nadzorom zubara.
Ne čuvajte Velform®Smile na mestima na kojima može doći do njegovog kontakta sa vodom ili nekom drugom tečnošću (npr. na umivaoniku ili kadi) Prva dva komentara biće nagrađena setom za beljenje zuba Velform smile. Probajte i javite rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: