"Čovek još ne zna za 99,9 odsto živog sveta na planeti"

Baš kad pomislimo da smo ovladali većinom tajni naše planete, majka Zemlja nas iznenadi još nekim “kecom u rukavu”.

Život

Izvor: Huffington Post

Sreda, 04.05.2016.

14:53

Foto: Macroscopic Solutions / Flickr.com

Nova studija pokazala je da naša veličanstvena “plava lopta” krije neverovatnih bilion (dakle, hiljadu milijardi) vrsta – oko 135 vrsta po svakom živom čoveku na svetu.

Ako su otkrića tačna, to znači da još nismo otkrili 99,999 odsto vrsta.

“Mikrobiološki biodiverzitet veći je nego što smo ikad sanjali”, kaže Džej T. Lenon, profesor biologije na Univerzitetu Blumington.

On je s kolegama sastavio listu od gotovo 5,6 miliona vrsta – od najvećeg sisara do najmanjeg jednoćelijskog organizma s više od 35.000 lokacija na svetu. Svoj rad objavili su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Prema studiji, “testiranje teorije o biodiverzitetu retko uključuje mikrobe” i zbog toga se na listama nalaze samo složenije vrste biljaka i životinja.

Međutim, uključivanjem mikroba na spisak, tim je uspeo da zagrebe površinu jedne od najvažnijih tema u biologiji: koliko vrsta živih stvorenja zaista postoji na našoj planeti?

“Još smo daleko od jednog biliona, ali je prepoznavanje svakog mikroorganizma na svetu neverovatno veliki izazov”, kažu naučnici, dodajući da je to slično mapiranju galaksija.

“Ali kao što nam mapiranje Mlečnog puta pomaže da razumemo svoje mesto u kosmosu i istoriji, razumevanje mikrosveta pomaže nam da shvatimo svoje mesto u evoluciji života na Zemlji”, kaže Lenon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: