Čeh proglasio državu između Srbije i Hrvatske

Na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske "proglašena je" najmanja "nezavisna suverena država" na Balkanu, površine sedam kvadratnih kilometara.

Život

Izvor: Beta

Sreda, 15.04.2015.

09:55

Default images
Foto: Thinkstock

To je "Liberland" u koju njen "predsednik", Čeh Vit Jedlička poziva sve koji poštuju princip "živi i pusti druge da žive", a nisu ekstremisti.

"Liberland" leži na obalama Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca.

Jedlička tvrdi da je "država" nastala potpuno u skladu sa međunarodnim pravom jer je osnovana na ničijoj zemlji koju u okrivu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska.

"Cilj osnivača nove države jeste da stvore društvo u kojem mogu da prosperiraju pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Jedan od razloga za osnivanje Liberlanda je sve veći uticaj interesnih grupa na funkcionisanje država i sve gori uslovi za život ljudi. Osnivače inspirišu Monako, Lihtenštajn ili Hongkong", piše na zvaničnom sajtu nove "države".

Vit Jedlička iz marginalne stranke desnice bliske bivšem premijeru i predsedniku Češke Vaclavu Klausu, izrazio je nadu u saopštenju da će "nezavisni, suvereni Liberland" najpre priznati upravo Srbija i Hrvatska kojima se sprema da pošalje diplomatske note o tome, a da će ga potom priznati i ostale države sveta.

"Liberland" ima zastavu, grb, "ustav" i "zakone", a iako se zastava zavijorila tek početkom ove sedmice, već deli "državljanstva" i poziva sve pod uslovom da nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti, a ne želi ni zločince kažnjene za teža krivična dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: