Naša galaksija 50 odsto veća nego što se mislilo?

Astronomi iz Njujorka navode kako veruju da je naša galaksija 50 odsto veća nego što se ranije mislilo. Drugi tim je otkrio patuljaste galaksije u orbiti Mlečnog puta.

Život

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2015.

16:41

Default images

Astronomi su otkrili kako bi daleki 'prsten' zvezda mogao u stvari biti deo naše galaksije, što bi značilo da je ona 50 odsto veća, odnosno da je široka čak 150.000 svetlosnih godina.

Naučnici s politehničkog instituta Renseler u Njujorku analizirali su taj 'prsten' zvezda koji tri puta obavija našu galaksiju. Nalazi se 65.000 svetlosnih godina od središta galaksije, a ranije se mislilo da je to deo zvezda iz obližnje galaksije koja pripada našoj lokalnoj grupi.

„Ovi uzorci izgledaju kao da prate spiralnu strukturu Mlečnog puta, pa bi mogli biti povezani“, rekla je Hajdi Njuberg za Diskaveri njuz.

Naučnici su koristili podatke projekta Sloan Digital Sky Survey kojim su ponovo analizirali sjaj i udaljenost zvezda na ivici galaksije.

Njubergova kaže kako je pre smatrala da su te zvezde trag druge galaksije, te je godinama tražile dokaze za to, no sada je našla one koji ukazuju na suprotno.

Otkriveno devet patuljastih galaksija

Prvi put u deset godina naučnici su otkrili nove patuljaste galaksije, one koje imaju par milijardi ili manje zvezda, koje su u orbiti našeg Mlečnog puta. Milijardu puta su tamnije od naše galaksije i oko milion puta manje masivne, prenosi "Vašington post". Najbliža se nalazi na udaljenosti nešto manjoj od 100.000 svetlosnih godina, a najudaljenija je milion svetlosnih godina od Mlečnog puta.

No, astronomi su sigurni da se kod tri radi o patuljastim galaksijama, dok bi preostalih šest mogli biti i klasteri zvezda koje na na okupu ne drži tamna materija, što je uobičajeno, već galaksija oko koje kruže.

foto: flickr.com/andyspictures

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: