Da li imamo dokaze o Velikom prasku?

Prošle godine astronomi su objavili da su pronašli dokaz postojanja primordijalnih gravitacionih talasa, za koje se veruje da su nastali u deliću sekunde nakon Velikog praska.

Život

Izvor: piercepioneer.com

Nedelja, 01.02.2015.

09:22

Default images
Foto: Wikimedia

Otkriće gravitacionih talasa ključno je za mnoge teorije o nastanku svemira. Međutim, u zvaničnom saopštenju Evropske svemirske agencije (ESA) stoji da je tim detektovao samo optičku iluziju.

ESA je objavila da su zajedničke analize satelita Planck, BICEP 2 i Keck Array pokazale da nema jasnih dokaza za postojanje gravitacionih talasa.

Moćni teleskopi korišteni su kako bi detektovali tragove ovih talasa u kosmičkoj mikrotalasnoj pozadini (CMB), preostale od radijacije emitovane 380.000 godina nakon što je Veliki prasak doveo do nastanka svemira.

Međutim, ESA navodi da prema novim merenjima BICEP2 takvi tragovi ne postoje i da je ono što su astronomi detektovali ranije, verovatno prašina u Mlečnom putu.

Rezultati nisu iznenadili naučnike, budući da su od samog početka mnogi sumnjali u otkriće gravitacionih talasa.

„Zajednički rad pokazao je da rezultati nisu isti, ukoliko iz jednačine izuzmemo međuzvezdanu prašinu“, kaže Žan Lup Puge, glavni istraživač Planck tima.

„Nažalost, nismo uspeli da potvrdimo da je signal koji je detektovan trag širenja kosmosa nakon Velikog praska“.

Međutim, to ne znači da gravitacioni talasi ne postoje. Naučnici ne odustaju od potrage i koriste mnoge teleskope kako bi pronašli dokaze o nastanku svega što nas okružuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: