„Hajde da kreiramo Teslin školski program“

Teslina memorijalna konferencija biće održana u subotu 10. januara u hotelu Njujorker, u kome je Tesla živeo i radio poslednjih deset godina života, saopštila je Teslina naučna fondacija iz SAD, koja već treću godinu zaredom organizuje ovu manifestaciju.

Život

Izvor: Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.01.2015.

11:43

Default images

Ovogodišnja celodnevna konferencija, pod nazivom „Hajde da kreiramo Teslin školski program“, ima za cilj da pokrene aktivno izučavanje poruka, izuma i ideja Nikole Tesle u školskom sistemu, kako u SAD i Srbiji, tako i u drugim zemljama sveta, i time doprinese širenju Teslinog vanvremenskog naučno-filozofskog legata u svetu, navodi se u saopštenju.

Mi smo u potrazi za najefektivnijim načinom da se Teslin život, uspesi i njegova vanvremenska filozofija učine dostupnim današnjoj omladini širom sveta, i na taj način se upravo oni inspirišu da misle i delaju u duhu Tesle a za dobrobit budućnosti naše planete“, izjavio je Nikola Lončar, predsednik i osnivač fondacije.

Izučavanje Tesle u osnovnim i srednjim školama je, kako ističe, interdisciplinarna ideja, koja uključuje ne samo nauku, školstvo i umetnost nego zahteva i volju i angažovanje državnih institucija odgovornih za obrazovanje i školstvo.

U radnom delu konferencije planirano je učešće velikog broja vodećih naučnika, profesora, predavača, pisaca, predstavnika državnih institucija, udruženja građana i umetnika na temu kako Teslino naučno i kulturno nasleđe može biti izučavano i time upotrebljeno kao inspiracija za nove generacije.

Centralna ličnost ovogodišnje naučne konferencije je Ešli Redfern, nosilac projekta izučavanja Tesle u osnovnim školama u Americi, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Večernji program počeće svečanim otkrivanjem biste Nikole Tesle u holu istorijskog hotela Njujorker, u kome je Nikola Tesla živeo i radio poslednjih deset godina svog života.
Nakon otkrivanja biste, biće održana gala donatorska dodela nagrada „U duhu Tesle“ - na kojoj će biti uručene godišnje nagrade i plakete pojedincima i organizacijama iz celog sveta, zaslužnim za doprinos promociji Nikole Tesle u 2014. godini.

„Naša misija je da promovišući lik i delo Nikole Tesle (koji je bio američki državljanin srpskog porekla), doprinesemo ne samo rastućem trendu interesa za Teslin civilizacijski legat, nego i ugledu i uticaju države Srbije u svetu“, rekla je Marina Švabić, izvršna direktorka ove fondacije.

Teslina memorijalna konferencija se i ove godine održava u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, stalnom Misijom Srbije pri UN, crkvom Sveti Sava i Korporacijom Vestinghaus .

Na svečanosti „U duhu Tesle“ govoriće direktorka Uneska u Njujorku Moufida Gouča i ambasador Srbije pri UN Milan Milanović, a specijalni gosti svečane akademije biće umetnici Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević, koji će svojim programom u duhu Tesle uveličati ovogodišnju dodelu Teslinih "oskara", navode organizatori.

Direktan prenos konferencije „Hajde da kreiramo Teslin školski program“ možete da pratite OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: