Pakistan: 26 godina zatvora zbog televizijskog skeča

Bolivudska glumica Vina Malik osuđena je na 26 godina robije, zato što je u jednom televizijskom skeču glumila ćerku proroka Muhameda.

Život

Izvor: independent.co.uk

Četvrtak, 27.11.2014.

17:09

Default images

Program je izazvao kontroverze u Pakistanu kada je emitovan u maju, a neki su čak smatrali da je reč o ismevanju venčanja Muhamedove ćerke.

Muž glumice Asad Bašir Kan i izvršni direktor medijske grupacije na čijoj je televiziji emitovan skeč Mir Šakil ur Raman, takođe su osuđeni na 26 godina robije. Kažnjen je i voditelj emisije Šaista Vahidi.

“Maliciozni čin uvredio je religiozna osećanja muslimana širom zemlje, a to se ne sme uzimati olako”, stoji u presudi suda.

Ipak, može se desiti da Malik izbegne robiju.

Sudska odluka odnosi se samo na grad Gilgit, koji je pod zajedničkom kontrolom Pakistana i Kašmira. Zato se ne smatra pravom pakistanskom provincijom i ovde izrečene presude ne odnose se na ostatak zemlje.

Osim toga, osuđenima je naloženo da plate kaznu od oko 10.000 evra, predaju pasoše i rasprodaju svu imovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: