Arheolozi tvrde da su pronašli Drakulinu tamnicu

Drakula je možda izmišljen lik, ali arheolozi veruju da su pronašli tamnicu u kojoj je držan Vlad Drakula – osoba iz stvarnog života, koja je inspirisala priču o vampiru Brema Stokera, prenosi "Huffington Post".

Život

Izvor: Huffington Post

Četvrtak, 02.10.2014.

15:45

Default images

Istraživači su izjavili da su otkrili tajni tunel i dve tamnice u zamku Tokat u Turskoj, gde je Vlad navodno bio zarobljen.

Do otkrića je došlo tokom desetonedeljne restauracije drugog dela zamka, pišu turski mediji.

Ibrahim Cetin, arheolog koji je pomagao u restauraciji, izjavio je da je u pitanju jedan od mnogih tunela, uključujući tu i jedan za koji se smatra da je predstavljao put do obližnjih rimskih kupatila.

Tamnice, kako tvrdi Cetin, bile su napravljene poput zatvora.

„Teško je proceniti u kojoj je Drakula bio držan. Ali je on bio ovde“, izjavio je.

Veruje se da su Vlada, vlaškog vojvodu, zajedno s njegovim mlađim bratom Raduom, u zamku zatočili Otomani 1442. godine.

Oslobođen je nakon što su njegov otac i drugi brat ubijeni i tada je započeo brutalnu osvetu otada je nabijao svoje neprijatelje na kolac.

Vlad je navodno patronim „Dracul“ ili „zmaj“ nasledio od oca, Vlada II, koji je pripadao Redu zmaja, grupi koja se borila protiv Otomanskog carstva u Evropi.

Čuveni pisac Brem Stoker je pročitao knjigu u kojoj se spominju neke od Vladovih sadističkih navika, što mu je poslužilo kao inspiracija za knjigu o njegovom čuvenom vampiru Drakuli 1897. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: