Dok mi spavamo naš mozak donosi odluke

Ispostavilo se da naš mozak dok spavamo, radi mnogo više nego što smo mislili. Nova studija ukazuje da možemo da prepoznamo i kategorišemo reči dok spavamo.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2014.

10:42

Default images

Foto: Mitch Altman/Flickr.com

"Dokazali smo da je mozak dok spavamo mnogo aktivniji nego što se mislilo", kaže koautorka studije Sid Kuder kognitivni neuronaučnik iz Pariza.

"Daleko smo od padanja u čistilište kada zaspimo jer delovi našeg mozga rutinski procesuiraju šta se dešava oko nas i reaguju na važne stvari."

U svojoj studiji, istraživači su koristili elektroencefalogram (EEG) kako bi snimili aktivnosti mozga 18 muškaraca i žena koji su dovršavali zadatak klasifikacije reči.

Zadatak je podrazumevao slušanje izgovorenih reči a potom pritiskanje dugmeta korišćenjem desne ili leve ruke - životinja (desna ruka) a objekat (leva ruka).

Istraživači su potom stavili svakog od ispitanika u mračnu sobu kako bi završili test kada odlutaju i upadnu u san, a potom su snimili njihove aktivnosti mozga.

Kao kada su bili budni, pomalo sablasno, ljudi su klasifikovali tačno reči i dok su spavali. Ista aktivnost mozga dešavala se u budnom i nesvesnom stanju, iako ruka fizički nije pomerana u snu.

Jedina razlike je u tome što im je dok su spavali bilo potrebno dva do tri puta duže vremena, da odluče u koju kategoriju spada reč.

"Pokazali smo da dok spavamo možemo činiti skoro sve - od donošenja odluka do pripremanja reakcije", rekao je Kuder a prenosi HuffPost.

"Ova studija objašnjava neke svakodnevne životne stvari i iskustva kao što je osetljivost na to kada neko poziva naše ime u snu, ili reakcija na poseban zvuk, alarm u poređenju na takođe glasne ali nebitne zvukove", dodaje on.

Studija je objavljena u naučnom časopisu "Journal Current Biology", 11. septembra ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: