Srećan rođendan, pratioče Saturna!

Niko nije verovao da će ova mala svemirska sonda poživeti ovoliko dugo, budući da je prvobitno trebalo da radi svega četiri godine.

Život

Izvor: dailydigestnews.com

Utorak, 01.07.2014.

20:25

Default images

Deset godina od njenog lansiranja 2004. Cassini sonda važi za jedan od najuspešnijih NASA programa, koji je poslao više od 3.000 naučnih izveštaja iz misterioznog Saturnovog sistema.

"Zdrava, dugovečna letelica u Saturnovom sistemu pružila nam je dragocene mogućnosti", kaže Linda Spilker, iz NASA Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni (Kalifornija).

"Protekle decenije smo zahvaljujući Cassini sondi uspeli da svedočimo neverovatnim događajima koji su promenili način na koji doživljavamo formiranje planetarnih sistema".

Kako bi obeležila ovu godišnjicu, NASA je sastavila listu deset najvećih otkrića sonde Cassini (bez nekog naročitog redosleda).
  • Sonda Huygens, koja je bila deo misije Cassini-Huygens po prvi put se spustila na satelit u spoljnjem prstenu Sunčevog sistema – Titan.
  • Otkriće aktivnih ledenih oblaka na Saturnovom mesecu Enceladu.
  • Saturnovi prstenovi su aktivni i dinamični – svojevrsna laboratorija toga kako nastaju planete
  • Titan podseća na Zemlju, jer ima kiše, reke, jezera i mora, koje, doduše, ne čini voda
  • Studije Saturnove velike severne oluje od 2010. do 2011.
  • Studije otkrivaju šeme u radio talasima koje nisu povezane sa Saturnovom unutrašnjom rotacijom, kako se ranije mislilo
  • Prvi put su snimljene vertikalne strukture Saturnovih prstenova
  • Studija o hemijskom sastavu tla Titana
  • Rešena misterija neobične boje meseca Japeta
  • Prvi kompletan pogled na šestougao severnog pola i otkriće ogromnih uragana na oba pola Saturna


Iako inženjeri ne znaju koliko je goriva ostalo u Cassini sondi, on svoju dugovečnost duguje kvalitetnom dizajnu i neverovatno efikasnom pilotiranju njegovih operatera.

"Naš tim je uradio izuzetan posao optimizujući putanje kako bi se uštedelo na gorivu i naučili smo da upravljamo letelicom, kako bismo izvukli maksimum", kaže Erl Mejz, projektni menadžer Laboratorije za mlazni pogon NASA.

"Ponosni smo što slavimo deceniju istraživanja Saturna i radujemo se mnogim budućim otkrićima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: