Da li je etično slati astronaute na Mars?

Naučnici se nadaju da će prve ljude na Mars poslati do 2025. ali kako stvari trenutno stoje, svako ko se uputi u tu misiju biće izložen opasno visokom nivou radijacije.

Život

Izvor: Daily Mail

Petak, 11.04.2014.

16:35

Default images

Stručnjaci procenjuju da će astronauti biti izloženi zračenju dovoljnom za tri odsto viši doživotni rizik od fatalnog kancera. Takođe, postoji opasnost od slepila i gubitka koštane mase usled mikrogravitacije.

Trenutno panel naučnika podstiče NASA da napravi jasan nacrt etičkih pravila, koji će osigurati zdravlje astronauta na dugim letovima.

Izveštaj američkog Medicinskog instituta Nacionalne akademije nauka (IOM) ukazuje da su neophodni jasni zdravstveni standardi.

"Istraživanje svemira probija granice ljudske izdržljivosti i rizikuje živote i zdravlje astronauta", kaže Džefri Kan, načelnik IOM komiteta.

Određivanje tih granica i ocenjivanje u kom trenutku je opravdano probiti ih je veoma složeno.

Etički principi trebalo bi da uključe pronalaženje balansa između rizika astronauta i potencijalne koristi za društvo.

U izveštaju se dodaje da NASA treba da ponudi zdravstvenu negu i zaštitu astronauta tokom misija, ali i doživotno.

Odlazak na Mars trajala bi nekoliko godina i tokom tog perioda, astronauti bi se suočili sa opasnim kosmičkim i sunčevim zračenjem, a oba oštećuju DNK i povećavaju rizik od dobijanja kancera.

Trenutne misije u Zemljinoj orbiti čine astronaute zaštićenim, zahvaljujući magnetnom polju naše planete.

Štit oko Zemlje odbija najveći deo zračenja, ali u dubokom svemiru, astronauti će biti bez te zaštite. NASA već radi na slanju astronauta na Mars

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: