Najsnažniji udar meteorita u Mesec ikada zabeležen (VIDEO)

Udar velikog meteorita u površinu Meseca prošle godine izazvao je najsvetliju lunarnu eksploziju ikada viđenu, kažu naučnici.

Život

Izvor: Space.com

Utorak, 25.02.2014.

11:04

Default images

Snimak udara meteorita koji se dogodio 11. septembra 2013. a predstavljen tek danas, prikazuje bljesak gotovo podjednako vidljiv kao Severnjača.

To znači da su udar meteorita mogli da vide svi na zemlji koji su u 20:07 h prema Griniču gledali u nebo.

“U tom trenutku shvatio sam da sam svedočio izuzetno retkom i izuzetnom događaju”, kaže Hose Madiedo, profesor na Univerzitetu u Huelvi.

Madiedo je primetio sudar koristeći dva teleskopa na jugu Španije, koji su deo Sistema za detekciju i analizu udara u Mesec – MIDAS opservatorije.

Meteorit je udario brzinom od neverovatnih 61.000 km/h i napravio krater od oko 40 metara prečnika u basenu poznatom kao Mare Nubium.

Naučnici smatraju da je meteorit bio težak oko 400 kg i imao između 70 i 137 cm u prečniku.

Da je meteorit ove veličine krenuo ka Zemlji, mogao je da stvori spektakularan prizor na nebu, a verovatno ne bi predstavljao pretnju ljudima, kažu naučnici.

Međutim, Mesec nema atmosferu, zbog čega je podložan ovakvim udarima.

Energija oslobođena u pomenutom udaru može se porediti sa eksplozijom 15 tona TNT i barem tri puta je moćnija od prethodnog najsnažnijeg udara zabeleženog 17. marta 2013.

Tada se meteorit kretao brzinom od oko 90.000 km/h i ostavio krater prečnika 20 metara.

Obično bljesak svetlosti oslobođene prilikom ovakvih udara traje svega delić sekunde, ali Madeido je video sjaj u trajanju od osam sekundi, što je najduži do sada zabeleženi bljesak usled udara.

Od 2005. NASA program za praćenje udara meteorita u Mesec zabeležila je više od 300 događaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: