Čemu služe najviše zgrade na svetu?

Najviši svetski neboderi nisu građeni tako da u njih stane što više ljudi, nego je njihova najvažnija funkcija da budu - visoki.

Život

Izvor: Dnevnik.hr

Petak, 06.09.2013.

22:10

Default images

O toj temi se nedavno oglasila i neprofitna organizacija CTBUH (The Council on Tall Buildings and Urban Habitat). Prema njihovim podacima, svetski neboderi, osim zbog taštine, zaista ne moraju biti toliko visoki.

U tom smislu CTBUH koristi termin “vrhovi taštine”, kako bi opisali visinu koja se dodaje neboderima. Popsci prenosi listu 10 takvih svetskih nebodera, prikazanu na infografici.
CTBUH
Dakle, Burdž Khalifa, koji se uzdiže na neverovatnih 828 metara visine, zapravo kancelarije i prostor za ljude ima samo do visine od 585 metara, dok preostala 244 metra služe taštini i ničemu drugom, tvrde iz CTBUH.

Zanimljiv je i podatak da su neboderi s najvećim vrhovima taštine izgrađeni tek u skorije vreme, odnosno od 1999. do danas.

Barem jedan od navedenih nebodera, onaj Bank of America u Njujorku, osim neefikasnosti prostora, ima i ozbiljnu energetsku neefikasnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: