Asteroid prolazi rekordno blizu Zemlje

Mali asteroid proći će pored Zemlje bliže nego što oko nje orbitiraju TV i komunikacioni sateliti, ali ne postoji nikakva šansa za sudar, tvrde naučnici NASA-e.

Život

Izvor: B92

Petak, 08.02.2013.

17:30

Default images

Posetilac iz svemira, poznat kao 2012 DA14, otkriven je prošle godine od strane grupe amaterskih astronoma u Španiji. Asteroid je velik poput olimpijskog bazena sa prečnikom od 46 metara a od Zemlje će tokom prolaska 15. februara biti udaljen 27.520 kilometara - televizijski i komunikacioni sateliti orbitiraju oko Zemlje na visini od 28.300 kilometara.

Ovo će biti jedan od najbližih susreta sa asteroidom otkada je počelo njihovo praćenje pre 15 godina.

„Sudar sa Zemljom nije moguć uprkos svemu, a ukoliko bi se to nekim čudom desilo, šteta koju bi načinio ne bi bila globalna već samo regionalna. Zemlja svakodnevno dolazi u kontakt sa objektima iz svemira, u proseku njenu površinu dnevno pogodi 100 tona materijala. Objekti veličine loptice za bejzbol pogađaju Zemlju svakodnevno, objekti veličine automobila svakih par nedelja. Kako se bližimo većim objektima njihova učestalost je sve manja i manja“, izjavio je astronom Donald Jomans iz NASA-e.

Tokom preleta pri brzini od 13 kilometara u sekundi asteroid će biti moguće videti u Evropi, Aziji i Australiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: