Život

Ponedeljak, 04.02.2013.

16:48

Postoji i sibirsko čudovište Nesi?

Zbog lokalnih priča o postojanju strašne nemani slične škotskoj Nesi, ruski ronioci su rešili da zispitaju najhladnije jezero na svetu.

Izvor: B92

Default images

Ronioci su na temperaturama od minus 42 stepena Celzijusa istraživali su jezero Labinkir u sibirskoj divljini zbog višedecenijskih navoda da tamo živi čudovište.

Geolozi, koji su zbog navoda lokalnog stanovništva o navodnom čudovištu ispitivali jezero, rekli su lokalnim medijima da je podvodni skener otkrio ostatke čeljusti i skeleta koji bi mogli pripadati stvorenju, u javnosti poznatom kao “Đavo”.

Priče o čudovištu dugom deset metara liče na one o Nesi, mitskom stvorenju iz škotskog jezera Loh Nes.

Glavni ronilac tima Dmitrij Šiler iz Ruskog geografskog društva predvodio je misiju u jednom od najmisterioznijih jezera čija je prosečna dubina 51 metar, ali se na dnu nalazi pukotina dubljine 80 metara.

“Bilo je više hipoteza o tome kakvo će biti to stvorenje – ogromna štuka, stari reptil ili vodozemac. Nismo uspeli da dokažemo ili opovrgnemo ni jednu od tih mogućnosti. Otkrili smo samo ostatke neke životinje”, kaže Viktor Tverdohlebov za Siberian Times.

Ovo nije prvi put da naučnici ispituju Labinkir. Pre nešto manje od deset godina naučnici su posetili to jezero.

“Eho lokator je petog dana naše potrage registrovao ogromni objekat ispod našeg čamca”, kaže profesor Moskovskog univerziteta Ljudmila Emelijanova prepričavajući svoj "bliski susret" sa misterioznim predmetom iz jezera.

“Bilo je živo i preveliko da bi bilo reči o nekoj od poznatih riba. Objekat je bio homogene strukture, i bio je iznad dna”, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: