Potvrđeno: Otkriven skelet Ričarda III

Britanski naučnici su, posle dužih ispitivanja, potvrdili da skelet pronađen ispod jednog parkinga u Engleskoj pripada kralju Ričardu III.

Život

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 04.02.2013.

11:57

Default images

"Biće ovo nova era za Ričarda III. Sigurno će pobuditi mnogo više interesovanja", rekla je Linda Pidžon iz Društva koje proučava život ove istorijske ličnosti.

Univerzitet Lester je objavio fotografiju skeleta, a arheolog Džo Eplbi je rekao da je skelet u dobrom stanju.

Ričard III bio je na vlasti između 1483. i 1485. godine, u vreme Ratova ruža tj. građanskog rata koji se vodio oko engleskog prestola. Tokom njegove kratkotrajne vladavine sprovedeno je više reformi, među kojima je i uvođenje prava na uslovnu odbranu i ukidanje zabrana nekih knjiga i časopisa.
Pronaðena lobanja kralja Rièarda III (Foto: Beta / AP Photo/ University of Leicester)
Tim arheologa sa Univerziteta Lester je u septembru 2012. godine saopštio da su kosti nađene na mestu gde je u 15. veku bila Crkva sivih fratara u Lesteru, oko 160 kilometara severno od Londona. Na tom mestu sada se nalazi parking.

Nalazi zbog kojih se i ranije verovalo da je u pitanju engleski kralj iz dinastije Jork su nepravilnosti kičme i povreda lobanje, koju je, kako se veruje, kralj zadobio u bitki kod Bosforta 1485. godine, kada je poginuo. Sada su DNK nalazi potvrdili bez sumnje da je reč o kralju.

Smrću Ričarda III u engleskoj istoriji završava se era dinastije Jork, koju tada smenjuje dinastija Tjudor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: