Život

Sreda, 24.10.2012.

21:00

Deca mogu da imaju tri roditelja

Holandska deca uskoro bi mogla imati tri ili više majki ili očeva, s obzirom na to da je tamnošnja vlada pristala da zaštiti roditeljska prava za 25.000 dece gej porodica u Holandiji.

Izvor: Tanjug

Default images

"Ministarstvo pravde će istražiti i videti koje su sve mogućnosti za priznavanje tri roditelja ili više po porodici", rekao je danas AFP-u portparol ovog ministarstva Vibe Alkema.

Lizbet van Tongeren, iz partije Zelenih, kazala je da je neophodno da se priznaju prava ne-bioloških roditellja, kao i majke i očuha.

"Veoma često otac deteta lezbejskih roditelja igra važnu ulogu u životu deteta", dodala je ona i zaključila da zakon mora uzeti u obzir ono što je najbolje za sve umešane.

Inače, Holandija je prva zemlja koja je legalizovala gej brakove 2001. godine, a kada gej ili lezbejski par ima dete, biološki je neophodna umešanost trećeg roditelja.

Za sada u Holandiji ne postoji legalno priznavanje za maćehu ili očuha ili za donatore sperme koji bi želeli da učestvuju u životu svog deteta.

Prema zvaničnim statistikama, krajem 2010. godine u Holandiji je bilo 14.813 venčanih homoseksualnih parova. Inače, u toj zemlji koja broji 16,7 miliona stanovnika oko milion njih se izjašnjavaju kao homoseksualci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: