Obeležavanje veka od tragedije Titanika

Titanik, najveći putnički brod na svetu udario je u ledeni breg 14. aprila 1912. u 23.40 sati, potonuo za manje od tri sata, 15. aprila kasno noću. Tom prilikom poginulo je 1.514 osoba.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

12:07

Default images

Titanik je bio drugi od tri putnička broda, za koje se verovalo da će dominirati prekookeanskim putničkim saobraćajem. Bio je vlasništvo kompanije Vajt Star Lajn, a izgrađen je u brodogradilištu Narland i Volf u Belfastu, Alster, odnosno u Severnoj Irskoj.

Gradnja je započela 1909. godine. Brod porinut u more 31. maja 1911, bio je dugačak 269 a širok 28 metara, dok mu je nosivost bila oko 56.000 tona.

Maksimalna brzina bila je do 25 čvorova, imao je 46.000 konjskih snaga. Kapetan Titanika bio je Eduard Smit, a on je prethodno putovao Severnoatlantskim vodama 26 godina i posle tog putovanja trebalo je da ode u penziju, nakon čak 46 godina službe.

Na prvoj plovidbi od Sautemptona u Engleskoj do Njujorka, Titanik je naleteo je usred Atlantika na ledeni breg koji mu je oštetio trup. Od 2.223 putnika i članova posade spaseno je manje od trećine - 710.

Podaci o više od 1.500 stradalih govore da je nekoliko desetina njih bilo iz današnje Hrvatske, BiH i Slovenije. Među njima je i 19 pečalbara iz Like, najviše iz sela u okolini Gospića i Gračaca, čija su imena na spisku stradalih putnika u trećoj, sirotinjskoj, klasi broda.

Uspelo je da se spase samo njih četvoro, a Nikola Lulić iz sela Konjsko Brdo u Lici, koji se tada iz rodnog kraja vraćao u SAD, umro je u Jugoslaviji sredinom šezdesetih godina. Posebna zanimljivost vezana za naše krajeve, kad je Titanik u pitanju, jeste predanje, koje postoji među karlovačkim vinarima, da se, između ostalih, uz mnoga druga pića i vina iz najpoznatijih francuskih i italijanskih podruma na vinskoj karti luksuzne klase broda nalazilo i dezertno vino "Auspruh" pravljeno u našim Sremskim Karlovcima.

Melvina Di, poslednja preživela putnica, koja je kao dvomesečna beba spasena u čamcu, umrla je 2009. u Engleskoj u 97. godini.

Zbog divljih lovaca na potonule brodove, vlasti SAD, Kanade, Velike Britanije i Francuske dogovorile su se 2004. godine, da će se ostaci Titanika čuvati netaknuti i tu lokaciju zaštili kao Muzej na otvorenom.

U Belfastu je 31. maja 2011, 100 godina od porinuća broda, obeleženo verskim službama i otvaranjem izložbe sa preko 500 predmeta sa broda. Na tom mestu će uskoro biti otvorena turistička atrakcija - Titanik tematski centar.

U glavnom gradu Severne Irske predviđaju da će centar u kojem su muzej i hala za venčanje i gala događanja, doprineti razvoju turizma.

Aprila 2012, kada se navršava stogodišnjica potonuća Titanika, prekookeanski putnički brod Balmoral, na kojem će biti i članovi porodica žrtava brodoloma, krenuće na krstarenje istom rutom kojom je plovio legendarni parobrod.

Balmoral će isploviti iz Sautemptona, na jugu Engleske, pa će pristati prvo u Šerburu, na severu Francuske i Kobu na jugu Irske, saopštila je ranije kompanije Majls Morgan travel. U noći između 14. i 15. aprila, stići će i do mesta na kojem je Titanik 100 godina ranije udario u santu.

U pomen na žrtve brodoloma biće održana ceremonija, a brod će zatim nastaviti putovanje prema njujorškoj luci.

O Titaniku je 1997. snimljen film koji je iduće godine dobio čak 11 Oskara. Film se 27. marta ove godine pojavio u novom izdanju, konvertovan u 3D.

Film "Titanik'' je zaradio oko dve milijarde dolara na svetskim blagajnama. Očekuje se početak prikazivanje serije "Titanik - krv i čelik", u 12 nastavaka, koja je krajem prošlog leta, u italijansko-irskoj produkciji snimana u Kragujevcu, a potom u Beogradu i Dablinu.

Za snimanje serije je samo iz Kragujevca bilo angažovano oko 1.200 statista. Početkom aprila u Muzeju Nacionalne geografije biće otvorena izložba, pod nazivom "Titanik: 100 godina opsesije".

Izložba će u Vašingtonu trajati tri meseca, a u fokusu će biti rad Roberta Balarda, jednog od vođa tima koji je otkrio olupine ovog broda 1985. godine, i Džejmsa Kamerona koji je režirao istoimeni film.

Tokom aprila, brojne televizijske stanice emitovaće specijalne programe, dokumentarce i priče o brodu, uključujući i dokumentarac televizije "Histori" o mapiranju ostataka olupine broda.

Američki stručnjaci kompletirali su nedavno mapu ostataka olupine broda, za koju se nadaju da će im pomoći da nađu nove dokaze o tome šta se zaista desilo u noći pre 100 godina kada se brod nasukao na ledeni breg, potonuo na dno severnog Atlantika i postao legenda.

Prošetajte replikom Titanika.

Ako želite da pratite trag Titanika, pogledajte koje sve destinacije možete posetiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: