Šta ne znate o Sunčevom sistemu?

Kada šetate, da li se zapitate šta je iznad vas? Da li vas fasciniraju zvezde padalice, da li zamišljate želju? Postoji mnogo pitanja na koja još nismo dobili odgvore, ali evo nekih činjenica koje, možda, još niste čuli.

Život

Izvor: B92

Petak, 08.07.2011.

10:30

Default images

Zemlja je udaljena od Sunca 149 668 992 kilometara. Da, to je vrlo daleko od omiljene nam zvezde. I najbolje je da ta udaljenost takva i ostane.

Najveća planeta je Jupiter, a najmanja je Merkur.

Da je Sunčev sistem veći nego što možemo da zamislimo, govori i podatak da pored Sunca i 8 planeta, Sunčev sistem sadrži 169 satelita. Mnogo je prostraniji i u njemu ima mnogo više od onoga što smo gledali i slušali, da ne kažemo, vidimo kad podignemo glavu.

Između orbita Jupitera i Marsa se nalazi asteroidni pojas u kome ima 90.000 asteroida, veličine od 1 metra u dijagonali do nekoliko kilometara širine.

Nema samo naša Zemlja atmosferu, zapravo, sve planete osim Merkura je imaju, čak i nekoliko satelita. Naša atmosfera je sastavljena najvećim delom od azota i kiseonika. Venera ima gustu atmosferu od ugljendioksida i još nekih otrovnih gasova kao što je sumpordioksid. Marsova je od ugljendioksida. Jupiter, Uran, Saturn i Neptun su velike gasovite planete od helijuma i vodonika. Na Marsu se nalazi najveći vulkan primećen u solarnom sistemu – Olimpus Mons, širok 81 kilometar i visok 27 kilometara.

Šta mislite, koliko je star naš sistem? Smatra se da je star preko 5 milijardi godina. Prilično star.

Planete koje imaju prstenove su uglavnom gasovite – Neptun, Uran, Saturn i Jupiter.

Neke od ovih činjenica ne možete da uočite golim okom, a zamisite koliko toga još krije beskrajni prostor iznad nas. Neke od fantastičnih činjenica su pre desetina vekova primetili samo posmatranjem, zato svaki put kada pogledate ka nebu možete nešto novo da naučite ili uočite. Možda ste i u pravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: