Da li će proročanstvo sravniti Rim?

Da li će se Rim suočiti sa najvećom nesrećom u istoriji 11. maja? Hiljade stanovnika ovog grada veruju da da će veliki zemljotres pogoditi "večni grad" na osnovu glasina da je seizmolog amater predvideo da će ovaj dan biti koban za glavni grad Italije. Ovu tvrdnju potvrđuju i brojni zahtevi za odmor koji su sačekali poslodavce širom glavnog grada.

Život

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2011.

16:33

Default images

Urbana legenda o zemljotresu koji će navodno pogoditi Rim, naterala je mnoge stanovnike da pobegnu iz "večnog grada", uprkos višednevnim uveravanjima stručnjaka da je tako nešto nemoguće predvideti.

Rim bi na ovaj dan trebalo da pogodi stravičan zemljotres koji će uništiti preko 2.000 godina stare znamenitosti grada, ako je verovati brojnim izveštajima koji tvrde da je amaterski seizmolog Rafaele Bernandi predvideo ovu nesreću pre par decenija.

Celokupnu paniku izazvale su "takozvane" tvrdnje da je Rafaele Bendandi (1893-1979), čuveni „predskazivač zemljotresa“ kako ga je nazvao list „Corriere della Sera“, najavio i ovaj zemljotres koji će do temelja sravniti glavni grad Italije. Ova priča prenela se munjevitom brzinom zahvaljujući internetu i raznim forumima.

On je tokom svog života predvideo nekoliko razarajućih zemljotresa, među kojima i onaj iz 1976. u Friuliju kada je život izgubilo preko 1.000 osoba a više od 45.000 ostalo bez doma.

Tvrdnje mnogih koji strepe od 11. maja mogao bi da potkrepi i zemljotres koji je Rafaele predvideo da će se destiti u Senegalu 2. januara (što se ispostavilo donekle kao tačno), samo što je Italijan promašio datum za dva dana.

Rafaele je svoja predviđanja bazirao na kretanju zvezda i planeta koja izazivaju potrese i da se prema tim putanjama mogu odrediti budući potresi.

Uprkos svojim upozorenjima on je nailazio na nerazumevanje vlasti koje su ga smatrale ekscentričnim šarlatanom.

Među njegovim spisima nalaze se i predskazanja koja se tiču budućnosti, a datumi koji se pominju su 2011. i 2012. godina, ali uz njih nisu stavljena mesta koja će biti pogođena. Mnogi poštovaoci Bendandijevog rada smatraju da se kataklizma za 2011. već dogodila ali u Japanu tako da ako su njegova predviđanja tačna - planeta je za ovu godinu već doživela najavljenu katastrofu.

Izveštaji o najnovijem predskazanju svoj pun zalet doživeli su zahvaljujući Internetu, ali i činjenici da Rim bez sumnje leži na trusnom području i tome da je osoba koja nije pravi stručnjak ipak precizno najavila i zemljotres koji je potresao grad Akvilu pre dve godine.

Međutim, seizmolozi kažu da je strah neopravdan, jer u Rimu u poslednjih hiljadu godina nije bilo jakih zemljotresa.

"Ispod grada nikad nije zabeležen jak zemljotres", izjavio je direktor Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Enco Boski.

"Medjutim, Rimljani su fatalisti i stručnjaci za oprez. Sledeći moto 'nije tačno, ali verujem', mnogi su rešili da napuste grad, ne pošalju decu u školu i ne odu na posao," piše Republika.

List navodi da je prema još nezvaničnim podacima ovog 11. maja na "odmor" otišlo izmedju 15 i 20 odsto više zaposlenih nego prošle godine u isto vreme.

Prema rečima lokalnih zvaničnika, nervoza se prenela i na škole, tako da su se "mame javljale da se raspitaju da li će danas škole raditi", a u nekima je čak zasedao i školski odbor.

Paola Lagorio, predsednica fondacije koja je uspostavljena u Bendandijevu čast u rodnoj Bolonji tvrdi da je ipak samo reč o urbanoj legendi.

„Sa potpunom sigurnošću mogu da tvrdim da Bendandi u svojim papirima i dokumentima nema ovakvo predviđanje. Takav datum ne postoji, a takvo mesto se ne spominje“, izjavila je Paola Lagorijeva. Veliki zemljotres pogodio Španiju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: