Polarna svetlost uživo na Internetu

Kanadska svemirska agencija pokrenula je sajt putem kojeg posetioci mogu da preko svog kompjutera uživo gledaju polarnu svetlost - treperave draperije živih boja koje se stvaraju iznad polova planete.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

11:00

Default images

"Nadamo se da će vas ples nebeske svetlosti podstaknuti da otkrijete tajne neba", naveo je u saopštenju čelnik Kanadske svemirske agencije Stiv Meklin.

Cilj sajta www.asc-csa.gc.ca/auroramax , koji će svako veče uživo prenositi snimke polarne svetlost koja se javlja nad Kanadom, jeste i da objasni nastanak tog prirodnog fenomena, navede lokacije na kojima se ona može posmatrati i načine za njeno fotografisanje.

Polarna svetlost nastaje iznad polova, kada naelektrisane čestice sa Sunca stižu do atmosfere Zemlje.

Viđena sa tla, polarna svetlost podseća na velike fleke ili trake svetlosti koje se njišu na vetru. Najčešće su ružicaste i zelene boje.

Sajt Kanadske svemirske agencije pokrenut je u vreme najveće aktivnosti u sunčevom ciklusu koji traje otprilike 11 godina i koji će kulminirati 2013. Tada će polarna svetlost biti češća i spektakularnija pojava.

Foto: dyet, www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: