Sudija odbio da venča belkinju i crnca

Mirovni sudija iz Luizijane Kejt Bardvel odbila je da venča belkinju i crnca, uz obrazloženje da to čini zbog njihove buduće dece, jer na osnovu iskustva zna da većina mešovitih brakova ne traje, piše španski list "El Pais".

Život

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

13:00

Default images

Mirovni sudija je u SAD najniži službenik pravosuđa sa ograničenim ovlašćenjima koji je zadužen za manje prestupe, saobraćajne prekršaje, sklapanje brakova i slično.

Sudija Bardvel tvrdi da nije rasista i da je ovakvu odluku donela zbog toga što je uverena da decu iz mešovitih brakova ne prihvataju ni crnačka, ni belačka zajednica.

Bardvelova kaže da je u svojoj karijeri odbila da venča četiri takva para, piše list "Haftington post".

Par iz Lujzijane, Bet Hemfri (30) i Terens Mekej (32), koji se nedavno doselio u Lujzijanu, namerava da se žali američkom Ministarstvu pravde zbog rasne diskriminacije.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) je tim povodom poslala pismo Pravosudnom komitetu Luizijane - koji je zadužen da nadgleda rad mirovnih sudija - u kome traži da se sprovede istraga protiv Bardvelove.

"Neverovatno je da se ovakve stvari još uvek dešavaju. Sudija je znala da krši zakon koji je donet još 1967. godine i prema kome nema pravo da određuje da li neko može ili ne može da sklopi brak", rekla je advokat Kejti Švarcman iz ACLU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: