Ateističke poruke na londonskim ulicama

Autobusi sa reklamnim sloganima koji poručuju da "Bog verovatno ne postoji" počeće da se saobraćaju Londonom nakon što je oksfordski profesor Ričard Dokins, autor bestselera "Zabluda o Bogu", pristao da plati za njihovo isticanje na vozilima javnog saobraćaja britanske prestonice.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 23.10.2008.

14:00

Default images

Ubeđeni ateista, Dokins smatra da će ove poruke delovati umirujuće na putnike koje bombarduju verskim porukama sa kojih im se preti "večnim prokletstvom".

Autobusi će ići kroz centar Londona, što znači da će prolaziti pored Vestminsterske opatije, hiljadugodišnjeg središta hrišćanstva u Velikoj Britaniji.

Dokins smatra da je religija navikla da sve dobija bez truda - poreske olakšice, poštovanje i pravo da ne bude "vređana", pravo na pranje mozgova dece.

"Niko se ni ne zamisli kada vidi verski slogan ispisan na autobusu", kaže on.

"Kampanja isticanja alternativnih slogana na londonskim autobusima treba da podstakne ljude na razmišljanje - a razmišljanje predstavlja anatemu za veru", dodaje Dokins.

Han Stinson, izvršni direktor Britanske asocijacije humanista kaže: "Vidimo toliko puno plakata koji reklamiraju spasenje kroz Hrista, ili koji nam prete večnim prokletstvom, da će ova reklama na autobusu biti dočekana kao dah svežeg vazduha.“

„Čak i ukoliko samo izmami osmehe, pa i navede ljude da počnu da razmišljaju, utoliko bolje“.

Ipak, Stiven Grin iz grupe Glas Hrišćana kaže: „Isto kao i zglobni autobusi, tako i ateizam predstavlja opasnost za javnost.

„Ljudi ne vole da im se pripoveda. Ponekad im to pomogne, ali i dalje im se to ne dopada“, nastavlja Grin.

Ipak, Metodistička crkva izrazila je zahvalnost profesoru Dokinsu na tome što je ohrabrivao da se nastavi interesovanje javnosti za Boga.

Velečasna Dženi Elis kaže: „Ova kampanja će biti dobra ukoliko uspešno navede ljude da počnu da se nose sa najdubljim pitanjima o životu“.

„Hrišćanstvo je za one koji se ne boje da razmišljaju o životu i svrsi življenja“, rekla je Elisova.

Ateistički slogani "Bog verovatno ne postoji, zato prestani da brineš i uživaj u životu", biće postavljeni na oko 60 autobusa tokom jednog meseca. Čitava akcija, koja bi trebalo da započne u januaru, koštaće ukupno 11.000 funti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: