Upoznajte najstarijeg muškarca na svetu

Stojedanaestogodišnji penzionisani učitelj iz Japana, koji voli poeziju, proglašen je za najstarijeg živog muškarca.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

12:25

Default images

Sakari Momoi dobio je sertifikat Ginisove knjige rekorda na današnjoj ceremoniji. On je, piše AP, nasledio Aleksandera Imića iz Njujorka, koji je preminuo u junu, kada je imao 111 godina i 164 dana.

Najstarija osoba na svetu je takođe iz Japana. Reč je o 116-godišnjoj Misao Okavi iz Osake. Momoi je rođen 5. februara 1903. u prefekturi Fukušima, gde je i radio kao učitelj.

Preselio se u grad Saitama severno od Tokija posle Drugog svetskog rata i tamo je radio kao direktor srednje škole do penzije.
Beta / AP Photo/Kyodo News
Na ceremoniji, koju je prenosila televizija, Momoi je nosio tamno odelo i srebrnu kravatu a kosa mu je bila brižljivo očešljana i sklonjena s čela. Ustao je iz invalidskih kolica i uz malu pomoć došao do stolice.

Na pitanje kako se oseća zbog rekorda, uspravio se i rekao da želi da živi duže.

"Recimo, još dve godine", rekao je on. Momoi, koji kaže da uživa u knjigama, a naročito u kineskoj poeziji, ima petoro dece i živi u staračkom domu u Tokiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: