Kometa ISON - povratak iz mrtvih? (VIDEO)

Da li ćemo konačno dobiti danima očekivani svemirski vatromet? Naučni svet još uvek nije sasvim siguran...

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

22:22

Default images

Iako je najavljen kao vatromet na nebu kakav se retko viđa, prolazak komete ISON pored Sunca, poznate i kao "kometa veka", prošao je sasvim nezapaženo, javljeno je kasno uveče 28. novembra.

"Nažalost, ovo je jedan od scenarija koji je bi predviđen. Ali želimo da još toga naučimo o ovoj kometi", kazao je astrofizičar Karl Betams u direktnom praćenju prolaska komete ISON putem NASA-inog televizijskog kanala.

Međutim, nakon što su objavljeni novi satelitski snimci, pojedini naučnici smatraju da je deo komete nakon njenog eksplodiranja ipak uspeo da se provuče pored Sunca. To bi na nebu trebalo da vidimo tokom ranih jutarnjih sati od 1. decembra, piše Indipendent. "Astronomi iz celog sveta se nadaju da će ISON ostaviti veliki trag na nebu u prvoj polovini decembra, trag koji bi bio vidljiv golim okom", kazao je astronom dr Den Braun (Nottingham Trent University). Prema njegovim rečima u toj pojavi moći će da uživaju i "obični smrtnici" koji nemaju naučno-tehnološka pomagala.

"Dovoljno je da od 1. decembra pogledate u nebo pola sata pre izlaska Sunca. Trag komete trebalo bi da bude vidljiv nisko na horizontu, u pravu istok-jugoistok", objašnjava dr Braun.

Rojters je prvobitno javio da se putovanje koje je trajalo 5,5 miliona godina nije dobilo svoju spektakularnu završnicu. Tako su brojni ljubitelji svemirskih pojava, koji su danima iščekivali neobičnu pojavu, ostali uskraćeni za ovo jedinstveno iskustvo.

Dok se naučnici svet usaglasi da li je prolazak komete pored Sunca uspešan, i hoćemo li zaista prisustvovati vatrometu koji se retko viđa, ostaje nam najlepša dosad snimljena fotografija komete Ison.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: