Ruski institut potvrdio: "Sputnjik V" štiti od svih sojeva koronavirusa, uključujući i delta

Ruski institut Gamaleja, koji je razvio antikovid vakcinu "Sputnjik V", saopštio je danas da ona štiti od "svih poznatih varijanata" virusa, uključujući i delta varijantu koronavirusa odgovornu za skok epidemije kovida 19 u toj zemlji.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2021.

18:52

Ruski institut potvrdio:
Foto:Shutterstock/ Juan Roballo

Prestonica Moskva i okolina, kao i drugi po veličini grad u zemlji Sankt Peterburg posebno su pogođeni novim talasom infekcije i beleže se rekordni brojevi zaraženih, dok program vakcinacije tapka u mestu. Moskovski region danas je zabeležio najveći dnevni skok broja zaraženih od početka pandemije.

Za poslednja 24 sata u Rusiji je registrovano 17.378 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a samo u Moskvi registrovana su 7.584 nova slučaja infekcije. Krajem nedelje broj dnevnih novozaraženih prelazio je 9.000.

Prema podacima gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, oko 90 odsto novih slučajeva zaraze pripisuju se soju delta, zaraznijem soju, koji se pojavio prvo u Indiji i koji preti da preoptereti bolnice glavnog grada Rusije.

U tom kontekstu je Aleksander Gincburg, direktor centra Gamaleja, koji je napravio vakcinu "Sputnjik V", rekao da dve doze ove vakcine "štite od svih sada poznatih sojeva, počevši od britanske do varijante delta, odnosno indijske varijante".

Time on želi da ohrabri stanovništvo da se vakciniše, dok je imunizacija usporena zbog podozrenja ljudi uprkos ponovljenim pozivima predsednika Rusije Vladimira Putina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: